Asistan doktorlar, tıp fakültesini bitirdikten sonra; uzman unvanını almadan önce oluşan bu aralıkta doktorluk mesleğini yapan pratisyen hekimlerdir. Genellikle hastanelerin acil bölümlerinde çalışan asistan doktorların temel görevi çeşitli rahatsızlıklarla gelen hastaların muayenesi için uzman doktorlara yardımcı olmaktır. Doktorların asistanlık dönemi için; doktorluk mesleğinin pratikte öğrenilme ve deneyim edilme süreci de denmektedir. Baş asistanlar, uzmanlık sürecinde en az 3 yıl boyunca asistanlık yapmış doktorlardır. Asistan doktorlar Tıpta Uzmanlık Sınavını (TUS) başarıyla geçerek uzmanlık alanında eğitim almak üzere yerleştikleri hastanede yardımcı doktorluk yapmaktadırlar. Asistan doktorların, tüm doktorlarda olduğu gibi düzensiz çalışma saatleri mevcuttur. Asistan doktor maaşı, çalıştıkları hastaneye ve tuttukları nöbet sayısına göre değişiklik göstermektedir.
İlginizi çekebilir: Aile Hekimi Maaşı
Asistan Doktor Maaşı
Tıp bölümü hayat boyu devam eden bir eğitimdir. İnsan vücudunun ezberlendiği bu eğitim sürecinde hastalıkların önlenmesi ve tedavi edilmesi için çalışılır. Asistan doktorlar, bu uzun akademik süreçte uzman olmadan önce çalıştıkları dönemde deneyim kazanırlar. Çeşitli alanları bulunan tıp fakültesinin başlıca uzmanlık bölümleri şu şekildedir: İç hastalıklar (alerji, nefroloji, geriatri vb.), kardiyoloji (göğüs hastalıkları), enfeksiyon hastalıkları, nöroloji, psikiyatri, çocuk sağlığı ve hastalıkları, dermatoloji, genel cerrahi, üroloji, aile hekimliği, beyin ve sinir cerrahisi. Elliye yaklaşık uzmanlık alanı bulunan tıp bölümünde TUS sınavından sonra en çok tercih edilen üç bölüm kadım doğum, cildiye ve göz hastalıklarıdır. Asistan doktor maaşı 2022 yılında 700 TL olarak belirlenmiştir. TUS sınavından sonra yerleştikleri hastanede görev alan asistan doktorlara verilen bu ücretin üzerine ek olarak aldıkları nöbet ücretleri eklenmektedir. Asistan doktorlar ayda en az 10 nöbet yapmaları durumda aldıkları maaş 4.000 TL ile 5.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Doktorluğun ilk 3 seviyesinde alınan maaşlar şu şekildedir;
- Tıp Fakültesinin 6. Yılında Olan İntern Doktor Maaşı: 775 TL
- Tıp Fakültesinden Mezun Olmuş Pratisyen Hekim Maaşı: 7.000 TL – 7.950 TL
- Tıp Fakültesinden Mezun Olduktan Sonra TUS Sınavını Kazanmış Asistan Doktor Maaşı: 700 TL – 5.000 TL
Asistan doktorlar sıklıkla pratisyen hekim ve doktor asistanları ile karıştırılırlar. Doktor asistanları, tıp bölümünden mezun hekim değillerdir. Sağlık Meslek Liselerinin Tıbbı Sekreterlik bölümünden mezun olduktan sonra edinilebilen bu meslekte; hastanelerde ya da özel muayenehanelerde görev alınabilmektedir. Doktor asistanı, doktorlara çeşitli konularda destek sağlayan personellerdir. Pratisyen hekimler ise tıp fakültesini başarıyla tamamlamış ancak uzmanlık yapmamış doktorlardır. Bu noktada tıp fakültesini bitirip doktor olduktan sonra TUS sınavını kazanarak uzmanlık yapmaya başlayan pratisyen hekimlere asistan doktor denmektedir. Günümüzde asistan doktor maaşı 700 TL olarak belirlenirken, pratisyen hekimler 7.000 TL 7.900 TL arasında maaş almaktadır. Pratisyen hekim, asistan doktor olduktan sonra erişebileceği unvan seviyeleri şu şekilde ilerlemektedir; uzman doktor, yardımcı doçent doktor, doçent doktor ve son olarak profesör doktor olabilmektedirler.
Tıp fakültesini bitirdikten sonra Tıpta Uzmanlık Sınavını (TUS) kazanarak uzmanlık yapmak üzere yerleştikleri hastanede çalışan pratisyen hekimlere asistan doktor denmektedir. TUS Sınavından sonra doktorlar; psikiyatri, dermatoloji, kardiyoloji, üroloji gibi alanlarda uzmanlık yapabilmektedir. Uzmanlık alanlarında alınacak eğitimin süresi 3-5 yıl arası olmakla beraber bu sürede anabilim dalı olarak seçilen bölümün de etkisi bulunmaktadır. Tıp fakültesinin 6. Senesinde mezun olmaya hazırlanan hekimlere intern doktor, mezun olanlara ise pratisyen hekim denmektedir. Doktor asistanı, doktorların yanında yardımcı olarak görev alan personellerdir. Asistan doktorlar ise mezun olduktan sonra seçtikleri alanda uzmanlık yapmaya başlayan pratisyen hekimlerdir. Asistan doktor maaşı 700 TL olmakla beraber ay içerisinde yapılan nöbet sayısına göre bu maaş 4.000 TL’ ye kadar yükselebilmektedir.
Asistan Doktor Maaşları 2023 yılında ne kadar ?
Asistan Doktor Maaşı 2023 yılında 7.000 TL den başlıyor.
Asistan Doktor Ne Kadar Maaş Alıyor ?
Asistan Doktor Maaşı 7.000 TL den başlıyor.
Bir Yorum Yap