Sağlık

Astigmat Nedir, Nasıl Oluşur ve Belirtileri Nelerdir?

astigmat nedir nasil olusur ve belirtileri nelerdir 3932

Astigmat; gözümüze yansıyan ışınların kornea ve lens bölümünde kesişerek net görmemize olanak sağlayan durumun, yansıyan ışınların kesişmesi konusunda problemler ortaya çıkması sonucu net görmeyi engelleyen durumdur. Astigmat nedir nasıl oluşur, belirtileri, teşhisi ve tedavisi hakkında tüm bilgilere yazının devamında bulunmaktadır.

Astigmat Belirtileri Nelerdir?

Aşağıda listelenen belirtilerden bir veya daha fazlasını sahipseniz astigmat ile ilgili herhangi bir semptom olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilecek göz doktorundan bir göz muayenesi randevusu almanız gerekmektedir;

  • Bulanık görüş
  • Bozuk görme alanları
  • Göz yorgunluğu
  • Baş ağrısı
  • Açıkça görmek için şaşılık ihtiyacı

Yakını görememe ya da yakını görememenin aksine, astigmat görüşünüzü her mesafeden etkiler. Bu, göz muayenesi olmadan teşhis koymayı zorlaştırır. Astigmat belirtileri, görme sorunlarının genel belirtileri olarak ortaya çıkar ve ciddiyeti değişir.

Astigmat Nedir Nasil Oluşur ve Belirtileri Nelerdir 3
Astigmat Nedir, Nasıl Oluşur ve Belirtileri Nelerdir? 4

Astigmata Nasıl Oluşur?

Astigmat gözünüz ışığı retinaya eşit olarak odaklayamadığında ortaya çıkar. Çünkü kornea, iris ve göz bebeğinizi örten açık yuvarlak kubbe ve lensiniz düzensiz şekildedir. Astigmatı olmayan bir gözde kornea ve mercek eşit derecede kavislidir ve ışık retinadaki tek bir noktada kırılır veya bükülür. Astigmat ile kornea ve mercekte düzensiz şekil, ışık ışınlarının bir noktaya odaklanmasını önler. Astigmat, genel olarak doğuştan gelmektedir. Ancak nadir durumlarda, bir göz yaralanması veya göz ameliyatı sonrasında astigmat oluşabilmektedir.

Astigmat Çeşitleri

Astigmat çeşitleri 2’ye ayrılmaktadır. Bunlar;

  1. Düzenli astigmat; korneanın bir yönde diğerinden daha fazla kıvrıldığı zamandır. Astigmatizmin en yaygın şeklidir ve gözlük veya torik kontakt lenslerle kolayca düzeltilir.
  2. Düzensiz astigmat; çok daha az yaygındır ve korneanın eğriliği eşit olmadığında ortaya çıkar. Bu bir göz yaralanmasının ve korneaya bağlı hasarın veya keratokonus gibi bir durumun, merkezi korneanın incelip düzensiz hale geldiği ilerleyici bir göz durumu sonucu olur. Her zaman gözlükle düzeltilemez. Ancak kontakt lenslerle düzeltmek mümkündür.
Astigmat Nedir Nasil Oluşur ve Belirtileri Nelerdir 2
Astigmat Nedir, Nasıl Oluşur ve Belirtileri Nelerdir? 5

Astigmat Teşhisi ve Tedavisi

Astigmatizma, ileri görüşlülüğü ve yakın görüşlülüğü tespit etmek için kullanılan aynı araç ve gereçler kullanılarak tespit edilir. Bir optometri doktoru (optometrist), gözlerin ışığa nasıl odaklandığını ölçerek mevcut astigmat miktarını belirler. Daha sonra ihtiyaç duyulan optik lenslerin gücünü belirler. Astigmat nasıl tedavi edilir sorusunun cevabı bir sonraki bölüm olan tedavi bölümünde açıklanmaktadır.

Tipik olarak astigmat için reçeteli gözlük veya kontak lenslerle tedavi edilebilir. Sadece astigmatınız olabilir veya miyop ya da hipermetropi tanısının da bir parçası olabilir. Astigmat hafif ya da orta derecede ise torik lens adı verilen yumuşak kontaklar takmanız gerekmektedir. Hastalık daha şiddetli ise göz doktoru astigmatın gaz geçirgenlik için veya sert gaz incili için reçeteli gözlük ya da sert kontaklar önererek tedavi eder.

Lazer cerrahisi korneanın şeklini ve dolayısıyla ışığın göze girdiği şekilde odaklanmasını değiştirerek çalışır. Ortokeratoloji tedavisinde de aynı işlem ameliyat olmadan yapılır. Ortokeratoloji, gece boyunca giyilecek özel olarak tasarlanmış gaz geçirgen(yüksek oranda oksijen geçirgen) kontakt lenslerin takılmasıdır. Lensler nazik ve geçici olarak gözün ön yüzeyini(kornea) yeniden şekillendirerek ertesi gün net görüş sağlar. Bu lensler gün boyunca giyilmez. Bu terapi düşük astigmat seviyeleri olan insanlar için en iyi sonucu verir.

Göz sağlığı için A, B ve C vitaminleri oldukça önemlidir. Bünyesinde A vitaminini barındıran gıdalarından bazıları havuç, tatlı patates, kış kabağı ve ıspanaktır. İçerisinde B vitamini bulunduran yiyecekler ise süt ürünleri, sığır ve kuzu eti, alabalık, kümes hayvanları, somon balığı, yumurta, avokado meyvesidir. C vitamini ise portakal, mandalina, limon, biber ve çilek gibi yiyeceklerde de bol miktarda bulunur.

Astigmata göze direkt gelen ışınlar iyi gelmez. Hastalar ışık yayan ekranların başında gelen telefon, laptop, televizyon ve bilgisayar gibi araçları sınırlı sürede kullanmalıdır.

Hamilelerde Astigmat Hastalığı: Gebelik yaşayan kadınların vücutlarında yaşadıkları hormon değişimleri gözlerinde sıvı mineral dengesinin de değişim yaşamasına neden olur. Bu değişimler hamile kadınlarda göz hastalıklarına neden olur. Yaşanan bu değişimler hamilelerin gözlerinde bulanık görmeye neden olur.

Bebeklerde Astigmat Hastalığı: Bebeğin ilk zamanlarında gelişim süreci devam ettiğinden düşük seviyelerde astigmat ve hipermetrop normaldir. Bu dönemde kabul gören sınır 2,5 derece iken büyümeye devam eden bebekte bu derecenin kademeli olarak düşmesi beklenir.

Çocuklarda Astigmat Hastalığı: Astigmat hastalığı çocuklarda okulun ilk dönemlerinde görülür. Bu durumun belirtileri olarak tahtaya yazılanları görememesi, okumaya geçtiğinde odaklanma sorunu yaşaması ve bunun beraberinde baş ağrısı yaşatması gibi sorunlarla karşılaşır. Yaşanılan bu durum çocuklarda kitap okumaktan nefret etmeye kadar ilerlemektedir.

Astigmatizmanın birincil semptomu yakın ve uzak görüş bulanıklığıdır. Ayrıca sık sık baş ağrısı ve göz yorgunluğu yaşayabilirsiniz. Bu işaretlerden herhangi birini fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede göz hastalıkları uzmanından randevu alın. Astigmat olup olmadığını belirlemek için kapsamlı bir göz muayenesi yapılmaktadır.

Bir Yorum Yap