Bilirkişi olarak görev yapan kişiler, adli tıp uzmanlığı konusunda yetkin kişiler olabileceği gibi farklı bir konuda da akademisyenlik yapan ya da uzmanlığı çeşitli branşlarda olan bireyler olabilir. Bilirkişi nedir? Ne iş yapar? Sorusu bu konuyu merak edenlerin öğrenmek isteyeceği bir konudur. Yazımız yukarıdaki soruların cevaplarını yanıtlamak üzere hazırlanmıştır.
Bilirkişinin uzman olduğu konuda bilgisine danışılır. Hakimler ya da savcılar bazı davalarda karar verebilmek için farklı uzmanlık alanlarına giren konularda eğitim almış meslek sahiplerinin görüşüne ihtiyaç duyarlar. Bilirkişiler de gerekli durumlar oluşması halinde mahkemelere istenilen bilgileri temin ederler. Bilirkişinin göreve çağırılması hakim ya da savcının talep etmesiyle gerçekleşir.
İlginizi Çekebilir: Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları 2023
Bilirkişi Olmak İçin Ne Gerekir?
- Bilirkişi alanında mesleki eğitimini tamamlamış olmalıdır
- Bilirkişi uzmanı olduğu konuda mesleki tecrübe sahibi olmalıdır
- Uzmanlık belgesi gerekir
- Gerçek ya da tüzel kişiler bilirkişi olabilir
- Alanında en az üç yıllık bir uzmanlık aranır
- Bilirkişinin görevinden çeşitli suçlar sebebiyle ihraç edilmemiş olması gerekir
- 25 yaşını doldurmuş olma şartı vardır
- Devlete karşı suç işleyen bireyler bilirkişi olamaz
İlginizi Çekebilir: Yeni Toyota Corolla 2023 Fiyatları
Bilirkişi Ne İş Yapar?
- Hâkim ya da savcıların talep etmesi durumunda mahkemeye uzmanlık alanlarıyla ilgili dava delillerini inceleyerek sunar
- Dava dosyasını teknik açıdan değerlendirir
- Bilirkişiden görüş bildirmesi talep edildiğinde sözlü ya da yazılı olarak bunu ifade eder
Adli Bilirkişi Raporu Nasıl Oluşturulur?
Yargılama süreçlerinde adli yargı bazen teknik konularda yardıma ihtiyaç duyar. Hâkim veya savcının bilgisi bazen görülen davada yetersiz kalır. Bu durumda teknik bilgiye sahip ve o konuda uzman olan bilirkişinin görüşüne gereksinim duyulur. Göreve davet edilen bilirkişi dosyayı inceler gerekli tahkikatları yapar ve bir rapor hazırlar.
İlginizi Çekebilir: Yeni Ford Focus 2023 Fiyatları
Bilirkişi nedir? Ne iş yapar? Konusu açıklanmaya çalışıldıktan sonra bilirkişinin raporunda olması gereken noktalar da aşağıda aydınlatılmaya çalışılmıştır.
- Hazırlanan rapor tarafsız bir bakış açısıyla oluşturulmalı ve hukuki terimler doğru ifade edilmelidir. Doğru olanın tespiti için rapor işe yarar nitelikte olmalıdır.
- Bilirkişi hazırladığı raporunda kanaat beyan eder.
- Gereklilik durumunda mahkemece davet edilebilir ve sözlü olarak da görüş bildirebilir.
Bir Yorum Yap