Bilirkişiler olarak adlandırılan yetkililerin çeşitli konularda çalışmalarından yararlanılır. Mahkemelerde bilirkişinin raporları en sık başvurulan deliller arasında yer alır. Hâkimin uzmanlık alanı dışında bir konu ile karşılaşması durumunda bilirkişiler olarak adlandırılan meslek mensuplarından rapor istediği görülür. Bu raporlar hazırlanırken uzmanların teknik bilgilerinden de yararlanılır. Belli bir uzmanlık alanına sahip olması gereken bilirkişilerin aynı zamanda bunu belgelemeleri de gerekir. Gerçek veya tüzel kişilerin bilirkişi olarak görev yapabilmesi mümkündür. Bunun yanı sıra belli bir süreye dayalı mesleki uzmanlık da gerekir. Bilirkişiler olarak adlandırılan bireylerin belli bir suça istinaden görevinden ihraç edilmemiş olması gerekmektedir. Belli bir alanda mesleki eğitim sahibi olmak da zorunluluklar arasında yer alır. Bilirkişi olabilmek için kişilerin taşıması gereken koşullar olur. Bu özelliklere sahip olmayanların görevi yerine getirmesi mümkün olmamaktadır.
İlginizi çekebilir: TCK 53
Bilirkişi Nedir ?
Bilirkişiler olarak adlandırılan uzmanların özellikle mahkemeler için gerekli olan kanıtların sunulması sırasında mesleki deneyimlerinden yararlanılır. Bilirkişi Nedir ? Araştırıldığında ise bu konuda çalışma yapan kişilerin belli bir uzmanlık alanına sahip olduğu görülür. Bilirkişiler hakimlerin talebi doğrultusunda davalar için gerekli olan delillerin sunulup raporlanmasında görev alırlar. Dava dosyasını teknik açıdan değerlendiren bilirkişiler mahkemelere raporlarını sözlü ya da yazılı olarak sunabilirler. Mahkemelerde bilirkişinin beyanları delil olarak kabul edilir. Bilirkişiler adli tıp uzmanları , herhangi bir branşta akademisyenlik yapan kişiler olabilmektedir.
Bilirkişi Nasıl Olunur ?
Mahkemelerde görülen davalarda bazen hâkim ya da savcıların teknik bilgisi yetersiz kaldığında bilirkişi tarafından hazırlanacak raporlara gerek duyulur. Bilirkişi göreve davet edildiğinde dosyayı inceleyerek gerekli tahkikatı yapar. Hazırlayacakları raporlar tarafsız bir bakış açısı ile oluşturulurken aynı zamanda da bu raporlarda kanaat beyan edilir. Belli bir uzmanlık alanına sahip olan bilirkişilerin kendi alanlarına yönelik olarak bilgilerinden yararlanılır. Bilirkişi olabilmek için belli bir konuda en az 3 yıllık uzmanlık sahibi olmak zorunludur. Ayrıca bu uzmanlık alanının belgelenmesi de gerekir. Bilirkişi Nasıl Olunur ? Merak edildiğinde ise bilinmesi gerekenlerden biri de bu kişilerin bir disiplin suçu almamış olmaları gerektiğidir. Görevden çeşitli nedenlerle uzaklaştırılan kişiler bilirkişilik yapamamaktadır. Ayrıca görev yapacak kişilerde 25 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu aranır. Devlete yönelik suç işleyenler bilirkişi olamaz. Bundan dolayı bilirkişi olarak görev yapılacağı zaman bu koşulların sağlanması gerekir.
Bilirkişi Raporuna İtiraz Süresi Ne Kadardır ?
Hâkim ve savcılar teknik konuda bilgi eksikliği yaşadıklarında bilirkişinin raporlarına gereksinim duyarlar. Bu durumda da belli bir alanda uzmanlık sahibi olan Bilirkişinin aracılığı ile deliller elde edilmeye çalışılır. Bilirkişinin hazırlayacağı raporu mahkemelere sözlü ya da yazılı olarak beyan edebilir. Bu raporlar hazırlanıp mahkemeye sunulur. Belgeler hazırlanacağı zaman Cumhuriyet Savcılığına hitaben bir rapor oluşturulur. Raporlar teknik bir dilde yazılırken gereksiz ayrıntılardan arındırılmış olurlar. Ayrıca tarafsız bir ifadeye yer vermeleri ve kesin kanaat belirtmeleri de özellikleri arasında yer alır. Anlaşmazlıkların çözümünde kullanılan bilirkişinin raporları doğruların anlaşılması için delil niteliği de taşır. Bilirkişiler hâkimin isteğine bağlı olarak mahkemelere gelebilir ve raporu sözlü olarak da sunabilir. Bu tür raporlar teknik nitelik taşırken aynı zamanda da yargılama açısından delil olarak kabul edilir.
Bilirkişi Raporuna İtiraz Süresi Ne Kadardır ? Araştırıldığında tarafların bilirkişinin raporunun tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde mahkemeye itiraz etme hakkına sahip olduğu görülür. Mahkemeden talep edilebilecek haklar arasında yeni bilirkişinin atanma talebi de bulunur. Bu durumda mahkeme yeni bilirkişinin atanması talebinin kabul edilmesi durumunda yeni hazırlanacak rapora göre hareket edecektir.
Sıkça Sorulan Sorular
Bilirkişi Nedir ?
Bilirkişiler hakimlerin talebi doğrultusunda davalar için gerekli olan delillerin sunulup raporlanmasında görev alırlar.
Bilirkişi Nasıl Olunur ?
Disiplin suçu almamış olmaları gerekir. Görevden çeşitli nedenlerle uzaklaştırılan kişiler bilirkişilik yapamamaktadır. Ayrıca görev yapacak kişilerde 25 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu aranır.
Bilirkişi Raporuna İtiraz Süresi Ne Kadardır ?
Tarafların bilirkişinin raporunun tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde mahkemeye itiraz etme hakkı vardır.
Bir Yorum Yap