Biyometrik Güvenlik Sistemleri

Biyometri, bireylerin fiziksel ve davranışsal benzerliklerini ölçerek bunları mevcut olan kayıtlar ile karşılaştıran ve buna bağlı olarak tanımlama işlemi yapan otomatik bir sistem olarak tanımlanabilir. Başka bir ifadeyle personel kartları, manyetik özellikli kartlar, anahtar ve şifre kullanımları doğrulama yöntemleri ile bireylerin yüzlerini, parmak izlerini, göz retinalarını belirleyebilir. Günümüzde internet tabanlı işlerin hızlı bir şekilde ilerleyebilmesi ve tam doğrulama gereksinimlerinin karşılanabilmesi için Biyometrik tanıma sistemleri günümüzdeki en pratik çözümlerden bir tanesidir. Benzersiz ve kusursuz yapısı günümüz online bankacılık sektörünün dikkatini çekmeyi başarmış ve aynı zamanda e-ticaret işlemlerinde de kullanılmaya başlanmıştır. Biyometri tüm bunların yanı sıra bireylerin kendi başlarına doğrulama yapmasına olanak tanır. Ayrıca erişim kontrolü ve kart basma gibi özellikleri de istenildiği zamanda kullanıcılara kısıtlama yapılmasına olanak tanımaktadır. Bu sistemler günümüzde hemen her alanda uygulanabilmektedir.

Biyometrik Sistemlerinin Avantajları

  • Bireylerin şifrelerini unutmaları ya da kaybetmeleri günümüzün en önemli sorunlarından bir tanesi olarak görülebilir. Bu sistem sayesinde şifre unutma ya da kaybetme sorunu tamamen ortadan kalkıyor.
  • Yüksek güvenliğin ön planda olduğu noktalarda biyometrik sistemleri yüksek güvenlik sağlamaktadır.
  • Mobil sistemler ile uyumludur.
  • Kopyalanarak çoğaltılması oldukça zordur.
  • Anahtar kodlar transfer edilemez ve başka yerlere taşınamaz. Bu nedenle doğrulama bilgileri sistemin farklı bölgelerinde kullanılamaz.
  • Tamamen güvenli yapısı ile kullanıcı dostudur.

Yüz Tanıma Teknolojisi

otomatik yuz tanima sistemi
Biyometrik Güvenlik Sistemleri 2

Yüz biyometrisi bu teknolojinin hızla büyüyen bir alanıdır. Gelişen teknoloji sayesinde yüze ait olan bir fotoğraf ya da video sayesinde yüzün karakteristik özellikleri bir koda dönüştürebilir. Bu sistem sayesinde kişisel alanlar ihlal edilmeden kişiler uzaktan tanımlanabilir. Bilgisayar yazılımları Yüz tanıma işlemi için kişinin yüzündeki girinti ve çıkıntıları okumaktadır. Bu girinti ve çıkıntılar aynı zamanda düğüm noktası olarak da bilinir. İnsan yüzünde yaklaşık olarak 80 düğüm noktası bulunur. Yazılım ise bunlardan sadece 15 – 20 tanesini okuyarak tanımlama yapabilir. İnsanlar dudaklar ve şakaklar arasındaki altın üçgene odaklanırlar. Saç sakal uzaması, yaşlanma, gözlük takma gibi durumlarda bu altın üçgen hep aynı kalmaktadır. yüz tanıma programı, yüz tanıma sistemleri, yüz tanıma algoritmaları

Parmak İzi Tanıma Teknolojisi

Parmak izi, parmak yüzeyinde bulunan sırtlar ve vadilerden oluşmaktadır. Sırtlar parmağın üst deri tabakasını oluştururken vadiler ise alt deri tabakasını oluşturmaktadır. Bir parmak izi benzersiz olduğu için bu izler parmak izi teknolojisinde kullanılabilmektedir.

El Geometrisi

El geometrisi teknolojisi sistemin kullanıcıları el geometrisinden tanımasına yardımcı olan bir sistemdir. El geometrisi okuyucuları kullanıcıların ellerini farklı alçılardan ölçerek elde edilen verileri hafızada bulunan veriler ile karşılaştırır. Bu teknoloji 1980’lerden beri kullanılmaktadır.

İris Tanıma Teknolojisi

İris tanıma teknolojisi, bireyin göz irisinin yüksek çözünürlükteki kameralar ile taranması olarak anlatılabilir. Bireyin irisinin taranması sonucunda bir biyometrik kimlik oluşturulur ve daha sonraki taramalarda veriler eşleştirilir. Günümüzde retina tabanlı taramada ulunmaktadır ancak iris tanıma teknolojisi ile retina tarama teknolojisi birbirinden tamamen farklıdır.

İri tanıma teknolojisi çok nadir de olsa gözlük ve kontak lensten etkilenmektedir. Bu teknoloji uzun ömürlü ve istikrarlı oluşu sayesinde diğer teknolojilere göre daha avantajlıdır.

DNA Kimlik Teknolojisi

DNA biyometri herhangi bir kişiyi tanımlamanın en kesin yolu olarak görülmektedir. Bireyler her hücreleri için kişisel bir haritaya sahiptir. DNA, kişilerin hem fiziksel hem de zihinsel yapılarını tanımladığı için iki farklı bireyin DNA kimliklerinin aynı olması gibi bir durum söz konusu değildir. DNA kimliklerinin elde edilebilmesi için gerekli veriler pek çok farklı kaynaktan (saç, kıl, deri, kan, tükürük vb.) elde edilebilir. Bu nedenle DNA biyometrisi günümüzün en güvenli doğrulama sistemi olarak kabul edilmektedir.

Bir Yorum Yap