Hukuk

Çekişmeli Boşanma Davası Nerede Açılır?

cekismeli bosanma davasi nerede acilir 670

Çekişmeli Boşanma Davası Nerede Açılır ? Çekişmeli Boşanma Nasıl Açılır ? Boşanma davası 4721 sayılı Türk Kanunun 161, maddesi gereğince hayata kast etme, zina yapma, onur kırıcı durumda bulunma, haysiyetsiz hayat sürme, evlilik birliğinin temelden sarsılması ve evi terk etme gibi nedenlere dayandırılarak gerçekleşebilir. Boşanma davasında eşlerden herhangi biri dilekçe yazarak evlilik birliğinin bozulmasından bahsediyor ve boşanmak istiyorsa buna çekişmeli boşanma denir.

Çekişmeli Boşanma Davası Nerede Açılır

Çekişmeli boşanmada anlaşmalı boşanma davası gibi tek celsede bitme beklenmez. Çekişmeli boşanma davası tarafların hak kaybına uğramaması için başvurdukları boşanma dava türüdür. Çekişmeli boşanma davası TMK 168, madde gereğince evlilik süresince eşlerin kayıtlarının bulunduğu adrese bağlı olan yer mahkemesince takip edilir. Kira durumu söz konusuysa ve yer değişikliği yapıldıysa son altı ay içerisinde nerede ikamet etmişlerse o adres dikkate alınarak yer mahkemesine başvurulur. Okuyunuz: Boşanma Davası Ücreti

Çekişmeli boşanma davasında görevli olan mahkeme 4787 sayılı kanunda belirtildiği üzre Aile Mahkemeleridir. Ancak kimi yerlerde Aile Mahkemesi bulunmamaktadır. Bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri Çekişmeli boşanma davalarına bakmaktadır. Yargıtay 2, Hukuk Dairesinin vermiş olduğu karara bağlı olarak Asliye Hukuk Mahkemelerinde savcı ve hakimlerin aile mahkemesi gibi boşanma davalarına karar vermesi gerektiğini belirtmiştir. Aksi durum söz konusu olduğu takdirde (Asliye Hukuk Mahkemesinin Aile Mahkemesi görevinde bulunmaması) yasaya aykırı hareket edildiği belirtilmiştir.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Çekişmeli boşanma davası eşlerden birinin yazmış olduğu dilekçeyi Aile Mahkemesine iletmesiyle açılır. Çekişmeli boşanma davası üst bölümde belirttiğimiz gibi ikamet edilen adres dikkate alınarak yer mahkemesine gidilerek yapılır. Çekişmeli boşanma davasında sağlam delilerin olmasına dikkat etmek gerekir aksi halde dava düşebilir. Bu nedenle çekişmeli boşanma davalarında şahit göstermek oldukça önemlidir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Çekişmeli Boşanma Davası Nerede Açılır ? Çekişmeli Boşanma Nasıl Açılır ? Çekişmeli boşanma davasında çocuğun velayetine karar verilmeden önce çocuğun bulunduğu yaş dikkate alınır. Eğer ki çocuk anneye bağlı bir yaş grubundaysa velayet anneye verilir.

Ancak çocuk ilk okul çağlarındaysa çocuğun velayeti verilirken tarafların maddi durumları göz önünde bulundurulur. Babanın maddi durumu anneden daha iyiyse ve baba çocuğa güzel bir hayat sunabiliyorsa çocuğun velayeti babaya verilmektedir. Ancak farklı durumların olması da su götürmez gerçektir. Çocuk annede kalmak istiyorsa ancak annenin maddi durumu pek fazla yoksa hakim çocuğun isteğini de göz önüne alarak velayeti anneye verebilmektedir.

Bu hususta önemli olan çocuğun isteğini göz ardı etmeden sağlıklı karar vermektir. Çekişmeli boşanma davaları uzun sürdüğü için dava sürerken çocuğun velayeti geçici olacak şekilde anneye veya babaya verilmektedir. Çekişmeli boşanma davası sonuçlandığında çocuğun velayeti kesin olarak anneye veya babaya verilir. Okuyunuz: Boşanma Davasını Kim Açmalı

Çekişmeli boşanma davasının fazla uzun sürmemesini isteyen eşler karşı taraf ile anlaşma sağlayarak çekişmeli boşanma davasını anlaşmalı boşanma davası olarak değiştirebilirler. Anlaşmalı boşanma davası tek celse de bitmektedir. Ancak anlaşma sağlanamıyorsa çekişmeli boşanma davasını yürütmekte fayda var.

Bir Yorum Yap