Nedir

Çekme Belgeli Araç Nedir ?

cekme belgeli arac nedir 7265

Eğer çekme belgeli bir araç satın almayı düşünüyorsanız, ele aldığımız bu yazıyı dikkatli ve önem vererek okumanızı tavsiye ederim. Çekme Belgeli Araç Nedir ? Sorusu ile başladığımız yazıyı okuyarak çekme belgeli araçlar hakkında aradığınız her bilgiyi  öğrenebilirsiniz. Çekme belgesine var olan  araca ait tüm gerekli vergi ve borçlar ödendikten sonra istenilen evraklarla yetkili birimlere başvuruda bulunmanız nedeniyle aracınızın trafikten çekildiğini gösteren bir belgedir. Bu belgeyi alan kişiler genellikle araçlarını uzun süre trafiğe çıkartamayacakları için istemektedir. Örnek verecek olursak, yurtdışına gidecek ya da belirli bir sağlık durumunun olması gibi nedenlerle  aracını trafikte kullanamayacak kişiler, muayene, motorlu taşıtlar vergisi,  sigorta gibi ödemeleri yapmamak için araçlarına çekme belgesi almaktadırlar. Çekme belgesi kanuni bir hak olup eğer ki aracınızı uzun süre kullanmayacaksanız alabileceğiniz bir belgedir.

özetle çekme belgeli araç, çekme belgesi alınmış ve artık trafikte kullanılması  yasal olmayan araçlar için kullanılan bir tabirdir. Araç sahipleri, trafikte kullanılmayacak diye açıklama yaptıkları için trafikten men edilmektedirler. Bu durum karşısında tekrar araçlarını kullanmak isterlerse,  yasal prosedürleri tekrar izlemeli, çekme belgesinin iptal edilmesi ve trafik tescilinin yapmaları gerekmektedir.

İlginizi çekebilir: Asal Sevk Başvurusu Nedir ?

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar ? 

Hurda belge ve kategorili araçlar, onarılsa bile  “tescil izni”  olmadığı gerekçesiyle trafiğe çıkarılmamaktadır. 16 yaş ve üzeri araçlar hurdaya çıkardıktan sonra kendi şasi numaralarının yazılı olmadığı parçaların satışı yapılarak değerlendirilmektedir.

Çekme Belgeli Araç Nedir ? Başlıklı yazımızla beraber devam edersek; Çekme belgeli aracın trafiğe çıkabilmesi için öncelikli olarak yerine getirilmesi gereken bir kaç husus bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak aracınızın tekrardan trafiğe çıkabilmesi için;

  • Satın alıp sahibi oldunuz çekme belgeli aracı, tekrar trafiğe çıkarabilmek için önce muayeneden geçirmeniz gerekir.
  • Motor, elektrik aksamları, fren mekanizması ve ön düzen gibi teknik bölgelerde muayene olmaya engel sorunlar varsa, tamir ettirmeli trafik için aracınızı güvenli hale getirmelisiniz.
  • Muayene merkezine müracaatta bulunmadan  önce aracın, zorunlu trafik sigortasını ve egzoz muayenesi yapılmalıdır.
  • Hali hazırda aracınızın trafiğe çıkış izni olmadığından dolayı  aracınızı muayene istasyonuna çekici desteğiyle  götürebilirsiniz.
  • Araç muayene işlemlerini başarıyla bitirdikten sonra tarafınıza  “Araç Tespit Raporu” ulaştırılıp teslim edilecektir. 
  • Almış olduğunuz araç tespit raporunu,  notere götürerek ruhsat yerine geçen geçici araç tescil belgesinin çıktısını almanız gerekmektedir.
  • Noterden Plaka Basım Talep Belgesini teslim aldıktan sonra bir sonraki aşama olan, Şoförler Odası’na giderek araç için plaka çıkartma talebinde bulunmanız gerekir.
  • Tüm işlemlerin sonunda aracın trafiğe çıkarıldığını yetkili mercilere bildirmek ve motorlu taşıtlar vergisini ödemek için vergi dairesine gitmeniz gerekmektedir.

Çekme Belgeli Araç Satışı

Çekme Belgeli Araç Nedir ? Başlığıyla ele alınan yazının sonuna gelindiğinde bu araçların satışının nasıl gerçekleştirildiğini açıklarsak, çekme belgeli araçların satışları diğer plakalı araçlar ile aynıdır. Hiç bir fark olmaksızın,  noterden satışı yapılır. Daha sonrası için trafik tescil işlemleriyle ilgili trafik şube müdürlüğüne müracaat edilir. Ekstra olarak yapılması mühim olan sadece, aracı muayene istasyonlarında yapılan muayeneye götürmektir.

İlginizi çekebilir: Ateroklerotik Kalp Rahatsızlığı Nedir ?

Bir Yorum Yap