Advertorial

Diyabet nedir? Kimlerde daha sık görülür?

24112022142025478

Pankreasın yeterli insülin salgılayamaması ya da salgılanan insülini yetersiz kullanması sebebiyle kan şekerinin yüksek olması durumu olarak tanımlanan diyabet, ciddi bir halk sağlığı problemi olarak tanımlanmaktadır.

İki tip diyabet vardır: “Tip 1” ve “Tip 2”; “Tip 1” diyabet, insülin hormonunun eksikliğinden kaynaklanır. Genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde başlar. “Tip 1” şeker hastaları Türkiye’deki şeker hastalarının %10’unu oluşturmaktadır. Tip 2 diyabet esas olarak yetişkinde görülür. Enfeksiyonlar, stres, ameliyat, hamilelik veya aşırı kilo alımı 40 yaş üstü kişilerde
hastalığa neden olabilir.

Uzmanlar, ailesinde şeker hastalığı olan kişilerde, obez kişilerde, fazla çocuk doğurmuş kadınlarda ve aşırı stres altında yaşayan kişilerde diyabet riskinin daha yaygın olduğunu söylüyor.

Diyabet Belirtileri nelerdir? 

Sık idrara çıkma, bol su içme, ağız kuruluğu, aç hissetme, cilt yaralarının geç iyileşmesi, kaşıntılı ve kuru cilt, el ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma yetişkinlerde diyabetin en belirgin diyabet belirtileri arasındadır.

Tedavi nasıl uygulanır?


“Tip 2” diyabet tedavisinde ilk adım, diyetinizi ve yaşam tarzınızı değiştirmek ve egzersiz yapmaya başlamaktır. Bu ilk aşamada kan şekeri seviyesi normal sınırlara getirilemezse, tedaviye ağızdan hap şeklinde alınan “şeker düşürücü ilaçlar” eklenir. Fakat bazı hastaların kan şekerini normal sınırlarda tutabilmek için insüline ihtiyacı vardır.

“Tip 1” diyabetin değişmez kuralı, hastanın düzenli olarak insülin almasıdır. Düzenli egzersiz ve diyet de tedavinin temel adımıdır.

Diyette dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Diyabet için yeterli bir diyet, hastanın yaşam kalitesinin korunmasını garanti eder.
Beslenme programının ana hedefleri, kan şekerini normal sınırda tutmak, yüksek ve düşük kan şekeri seviyelerini önlemek ve ideal vücut ağırlığını sağlamaktır.

Egzersiz kan şekerini nasıl etkiler?

Egzersiz insülin fonksiyonunu artırır. Kaslar tarafından glikoz tutulmasını sağlar. Düzenli egzersiz, vücudun
gıda yoluyla kana ulaşan şekeri iyi kullanmasına yardımcı olur. Vücudun ürettiği insüline duyarlı olmasını sağlar. Egzersizin bir diğer faydası da bilinçli bir beslenme programıyla yapılırsa hastanın kilo vermesine olanak sağlamasıdır. Sonuç olarak kan kolesterol düzeyi ve tansiyon da olumlu yönde etkilenir.

Diyabetli hamileler nelere dikkat etmeli? 

Hamilelik sırasında ve hatta hamilelik öncesinde kan şekerini kontrol altında tutmak hem annede hem de bebekte ortaya çıkabilecek sorunları azaltır.

Şeker hastalığına en yatkın olanlar kimlerdir?

  • Ailede şeker hastalığı olanlar
  • Obez ve fazla kilolu olanlar
  • Hareketsiz yaşam sürenler
  • Hamilelikte kan şekeri yüksek olanlar
  • Yüksek tansiyonu olanlar
  • Kan şekerini yükselten ilaçlar kullananlar
     

Neden hastalar çok susar ve idrara sık çıkar? 

Kan şekeri hücreye giremediği için kan şekeri seviyesi yükselir.
Vücut yüksek kan şekerinin bir kısmını idrar yoluyla atmak ister.
Şeker idrarla atılsa da çok fazla su kaybedilmesine neden olur.
İdrarda çok miktarda su kaybolduğunda susuzluk hissi oluşur ve fazla su içilir.

Hastalar aşırı yemelerine rağmen neden hala yemek yemek istiyor? 

Şeker hücreye giremediğinden beyinde bulunan doyma merkezine açlık uyarısı gider. Dolayısıyla yemek yense bile tokluk hissi hissedilmez. Öte yandan hücreler şekeri kullanamadığı için hasta zayıflar.

Hastalar neden sürekli yorgun hissederler? 

İnsülin eksikliği nedeniyle hücreler kandaki şekeri ememez ve enerji için kullanamaz. Yeterli enerji üretemediği için hastalar kendilerini yorgun hissederler.

Şeker hastalığı nasıl teşhis edilir? 

Kesin tanı için kişiye kan şekeri ölçümü yapılmalıdır.

Şeker hastalığının neden olduğu sorunlar nelerdir? 

Etkilenen organlara bağlı olarak yıllar içinde diyabette farklı sorunlar ortaya çıkabilir. Bunlar;

  • Göz problemleri
  • Ayak yaralanmaları
  • Böbrek rahatsızlıkları
  • Kardiyovasküler rahatsızlıklar
  • Enfeksiyonlara yatkınlık
  • Cinsel sorunlar

Uzmaninasor.com Hakkında

Uzmaninasor.com, sağlık, yaşam, beslenme ve teknoloji ile ilgili merak edilen soruları yanıtlama açılan, uzman bir yazar kadrosundan oluşan sitedir. Uzmaninasor.com Diyabet bölümünde, diyabet ile alakalı aklınıza gelebilecek herhangi bir soruya karşılık bulabilir, tıbbi makalelerden faydalanabilirsiniz. Uzmaninasor.com diyabet makalelerini okumak için tıklayınız:

https://uzmaninasor.com/category/saglik/diyabet/

Bir Yorum Yap