Hukuk

Dolandırıcılık Suçu

dolandiricilik sucu 12269

Toplumsal yaşamın içerisinde birçok suçla karşılaşılır. Dolandırıcılık Suçu da failin bir kişiyi aldatmak amacı ile hileli davranışlar sergilemesi ve buna bağlı olarak da kendisine yarar sağlaması ile oluşur. Fail bu suçu işlerken sadece kendisine yarar sağlamak için hareket etmeyebilir.  Fail dolandırıcılık suçu işlerken başkasının menfaatleri için de bu suçu işleyebilmektedir. Suçun nitelikli hali de bulunur. Nitelikli dolandırıcılıkta ise çeşitli araçlar kullanılabilir. Bunlar arasında sosyal , teknolojik ve mesleki araçlar bulunabilir. Haksız çıkar sağlanması gereken dolandırıcılık suçunda bu eylemin gerçekleştirilmesi suçun oluşması için yeterlidir. Bu suçun takibi şikâyete bağlı değildir. Dolandırıcılık suçu ceza davaları kapsamında ele alındığından savcılık resen soruşturma başlatma yetkisine sahiptir. Savcılık kamu adına hareket eden iddia makamıdır. Bu suçun işlendiğine dair bir kanaati olması durumunda savcılık kendiliğinden harekete geçebilir.

İlginizi çekebilir: HAGB

Nitelikli Dolandırıcılık Suçu

Dolandırıcılık Suçu basit ya da nitelikli şekilde işlenebilir. Basit dolandırıcılıkta taraflar arasında uzlaşma prosedürüne uyulmasını gereklidir. Hukuki konularda bir suç uzlaştırmaya tabi olduğunda öncelikle bu yolun uygulanması gerekir. Anlaşma sağlanamaması durumunda ise yargı yoluna başvurulur. Nitelikli Dolandırıcılık Suçu TCK 158’de açıklığa kavuşturulan bir suçtur. Bu suç işlenirken fiilin bazı koşullara uygun gerçekleştirilmesi gerekir. Din istismar edildiğinde ya da kişinin içinde bulunduğu zor durumdan yararlanıldığında bu fiil işlenirse suç nitelikli hale gelir. Bunun yanı sıra kamu kurumlarının zarara uğratılması , kamu kurum ve kuruluşlarına ait araçların kullanılması , basın yayın kuruluşlarının sağlayacağı kolaylıklardan istifade edilmesi de nitelikli dolandırıcılık suçunun işleniş biçimleri arasında yer alır. Nitelikli dolandırıcılık suçunda ticari faaliyetler sırasında bu eylemin gerçekleştirilmiş olması da yer alır. Bilişim sistemleri kullanıldığında da suç nitelikli hale gelir. Basit dolandırıcılık suçuna verilecek ceza ile nitelikli dolandırıcılık suçuna verilecek cezalar arasında fark vardır.

Dolandırıcılık Suçu TCK

Dolandırıcılık Suçu şikâyete tabi suçlardan değildir ve bu suça istinaden zamanaşımı süresi 8 yıldır. Dolandırıcılık suçuna ilişkin olarak failin hileli hareket yapması gerekir. Bu suç işlenirken fail hileyi araç olarak kullanmış olmalıdır. Ayrıca suç aldatma maksadı ile işlenmiş olmalıdır. Fail hileli hareketlerini bir kimseyi aldatma maksadı ile yapmış olmalıdır. Ayrıca bu suç işlendiğinde ortaya çıkacak bir zarar olmalıdır. Fail kendisi ya da bir başkası yararına hareket ederken mağdurun zararına davranış sergilemelidir. Bu suça istinaden ortaya çıkan zarar ekonomik zarardır. Dolandırıcılık Suçu TCK ile bu suçun ne tür yaptırımlara tabi olduğu açıklanır. Türk Ceza Kanunu uyarınca bu suça hangi yaptırımların uygulandığı belirlenirken nitelikli ya da basit dolandırıcılık suçlarında izlenecek yol kanunlardan anlaşılır.

Dolandırıcılık Suçu Cezası

Dolandırıcılık Suçu basit olarak işlendiğinde önce uzlaşma prosedürleri devreye girer. Basit dolandırıcılık suçunda ilk aşama uzlaşma olacağından tarafların uzlaşma prosedürüne uyması gerekli olur. TCK 157 Basit dolandırıcılık suçlarına istinaden düzenlenmiştir. Bu suç işlendiğinde failin 1-5 yıl aralığında hapis cezası alması söz konusu olur. Bunun yanı sıra adli para cezası da uygulanabilir. Meydana gelen zararın büyüklüğü dikkate alınarak faile gerekli cezalar verilir. Dolandırıcılık Suçunun Cezası belirlenirken suçun nitelikli olarak işlenmesi durumunda cezalarda değişiklik söz konusu olur. TCK 158’de nitelikli dolandırıcılık açıklığa kavuşturulur. Bu tür bir suç işlendiğinde faile 3-10 yıl aralığında ceza verilebilir. Ayrıca adli para cezası da uygulanabilir. Nitelikli dolandırıcılık suçları ağır ceza mahkemelerinin kapsamında değerlendirilir. Bundan dolayı da ağır yaptırımları olan suçlar arasında yer alır. Dolandırıcılık suçunda cezaları artıran eylemler de söz konusudur. Üç veya daha fazla kişi ile birlikte bu suçu işlemek ya da örgüt faaliyeti çerçevesinde hareket etmek gibi bazı durumlarda verilen ceza miktarlarında artış görülür.

Sıkça Sorulan Sorular

Dolandırıcılık Suçu Nedir ?

Failin bir kişiyi aldatmak amacı ile hileli davranışlar sergilemesi ve buna bağlı olarak da kendisine yarar sağlaması ile oluşur.

Nitelikli Dolandırıcılık Suçu Nedir ?

Kamu kurumlarının zarara uğratılması , kamu kurum ve kuruluşlarına ait araçların kullanılması…

Dolandırıcılık Suçu Cezası Nedir ?

Bu suç işlendiğinde failin 1-5 yıl aralığında hapis cezası alması söz konusu olur. Bunun yanı sıra adli para cezası da uygulanabilir. Meydana gelen zararın büyüklüğü dikkate alınarak faile gerekli cezalar verilir.

Bir Yorum Yap