Maaş

Dul Maaşı 2023 , Dul Maaşı Ne Kadar ?

dul maasi 2023 dul maasi ne kadar 9524

İnsan hayatının değişmez bir parçası olan ölüm, yaşam faaliyetlerinin sone ermesidir. İnsan ömrünün dünya üzerinde vaktinin dolduğunu gösteren ölüm süreci ister aile olsun isterse yakın çevre için oldukça zor bir süreçtir. O tatsız gün geldiğinde etrafı her ne kadar hüzün sarsa da, yaşayanlar için hayat devam etmek zorundadır. Bu nedenle acı yaşanıp yas tutulduktan sonra yaşamın işleyişi içerisinde gerçekleştirilmesi gereken bazı sorumluluklar vardır. Bunlardan birisi de vefat eden kişinin eğer ki sigortası varsa geride kalan hak sahiplerinin bu sigorta kapsamında maaş alabilmek için başvuru yapmasıdır. Eş, anne ya da baba vefatı durumda alınan bu maaşlara ölüm maaşı denilmektedir. Dul maaşı ve yetim maaşı olarak ikiye ayrılan bu aylıklar, gerekli başvuru süreci tamamlandıktan sonra temin edilebilir.

İlginizi çekebilir: Muhtar Maaşı

Dul Maaşı

Eşi vefat etmiş kadın ya da erkeklere dul denilmektedir. Türkiye’de dul kişiler, eşlerini kaybettikleri sürecin ardından dul maaşı alabilmek için yetkili yerlere gerekli evraklarla başvuruda bulunabilirler. Evlenilmediği süreç boyunca alınan dul maaşı, vefat eden eşlerini sahip olduğu sigorta kapsamında temin edilmektedir. Sanılanın aksine erkekler de eşleri öldükten sonra dul maaşı alabilirken; emeklilik ya da sigortalı çalışma durumlarında bu maaş kesilmez. Yetim aylığı ise sigortalı anne babanın vefatı durumunda çocuklarına bağlanmaktadır. Alınabilecek bu maaş süreci, erkek ve kız çocukları için değişmektedir. Kız çocukları sigortalı bir işte çalışmadıkları ve evlenmedikleri sürece yetim maaşı alabilirken; erkek çocukları öğrenimine devam ederse 25, etmezlerse 18 yaşını doldurana kadar alabilirler. Anne babanın sigorta durumuna göre değişen bu maaşların oranı tek çocuk için maaşın %50’ si iken iki çocuk için %40 – %40 olarak belirlenmiştir. Ölüm maaşı olarak adlandırılan bu iki aylık türü için başvuruda verilmesi gereken bazı belgeler mevcuttur, bunlar; kimlik fotokopisi, veraset ilanı, ölüm belgesi ve eğitimine devam eden çocuklar için öğrenim belgesidir. Bu evraklarla müracaat eden kişiler dul ve yetim aylığı alabilirler. 2023’ de belirlenen miktarlara göre en yüksek ölüm maaşı 5.202 TL’dir.

Dul Maaşı için en düşük 645 TL ödenirken en yüksek tutar 2.326 TL’dir. Dul maaşı ücretleri engellilik, sigorta durumu ve vefat eden kişinin çalıştığı yıl aralıklarına göre değişmektedir. Emekli Sandığı Kanunu’na göre vefat eden kişinin eşine %75 oranında bağlanan aylık, çalışan ya da emekli aylığı alan dul kişiler için %50 oranında belirlenmiştir.  Ekim 2008’ den önce sigortalı olup çalışırken vefat eden kişilerin hak sahiplerine bağlanan en yüksek tutar %80 oran ile 1.941,24 TL, en az %45 oran ile 1.067,03 TL’dir. 2008 yılından sonra hizmette bulunup vefat eden sigortalının eşine bağlanacak en düşük aylıklar ise; %80 oranında 1.147,61 TL, %45 oranında bu tutar 656,57 TL olarak belirlenmiştir.

İnsan ömrünün sona erdiğini haber veren ölüm, geride kalanlar için zorlu ve hüzünlü bir süreçtir. Ancak bir zaman sonra hayatın devam etmesi gerektiğinin bilincine varan kişiler, eş ve ailelerinin sigortasından hakları olan ücreti alabilmek için başvurularda bulunurlar. Yetim ve dul maaşı, ölüm maaşları olarak adlandırılmakla beraber; bağlanma süreci gerekli evraklar dâhilinde gerçekleşmektedir. Ölüm belgesi, kimlik fotokopisi gibi belgelerle yetkili yerlere başvurulduktan sonra maaş bağlanma dönemi başlar. Ölüm maaşları kapsamında verilen ücretler; vefat eden kişinin sigorta durumuna ve çalıştığı yıllara göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda verilen en yüksek ölüm maaşı 5.202 TL’dir. Yetim çocuklar için cinsiyet, evlilik ve öğrenim durumu bu maaşın alınacağı süreci etkilemektedir. Eşi vefat eden dul kişiler içinse farklı oranlarda alınan bu maaşlar tekrar evlilik durumunda kesilmektedir.

Dul maaşları 2023 yılında ne kadar ?

Dul maaşı 2023 yılında en düşük 645 TL dir.

Dul ne kadar maaş alıyor ?

Dul maaşı en düşük 645 TL dir.

Bir Yorum Yap