Finans

Faiz Hesaplama Formülü

faiz hesaplama formulu 10160

Faiz bir tür kazanç sistemidir. İşletmek adına herhangi bir kuruma verilen paraya karşılık elde edilen gelir olarak tanımlanabilir. Genel anlamda finansal matematiğin temelini oluşturur. İki şekilde faiz hesaplanır. Basit ve bileşik adı verilen Faiz hesaplama formülü kullanım alanına göre değişir. Basit faizde tek dönem için anapara üzerinde belirli oranlarda kazanç sağlanıyor. Bileşik faiz hesaplamasında ise nemalandırma sıklığına göre vade bitimine kadar her dönemde elde edilen kar ana paraya ilave edilir. Mevduatları için faiz getirisini değerlendirmek isteyenler hesap açılış tutarı ve vadeye göre farklı getiriler elde edebilir. Karşılaştırmalar yaparak en avantajlı kazanç sistemi tercih edilebilir.

İlginizi çekebilir: Esnaf Kefalet Kredi Hesaplama

Faiz Hesaplama Formülü

Mevduat üzerinden Faiz hesaplama formülü ile ne kadar kazanç elde edeceğinizi bulabileceğiniz gibi kredi faizi hesaplayarak borcunuzda ne kadar ödeme yapacağınızı görebilirsiniz. Mevduat hesaplamalarında vade açılış tutarı ve vade değerlerine göre formül kullanılabilir. Kredi faizi hesaplamalarında kredi türüne göre formül kullanılabilir. Mevduat faizi hesaplarken anapara, faiz oranı, vade ( gün olarak) çarpılır ve 36500’e bölünür. Net olarak ne kadar faiz getirisi elde ettiğinizi bulmak için brüt faiz getirisinde mevduat vadesine denk gelen gelir vergisinin düşülmesi ile hesaplanmaktadır. Vadesi 30 gün olan mevduatın gelir vergisi yüzde 15 olacaktır. Bu verginin düşülmesi ile net gelir bulunabilir.

Kredi Faiz Hesaplama Formülü

Kredi kullanımlarında Faiz hesaplama formülü kullanılırken aylık faiz oranı, kredi tutarı ve vade değerleri girilerek hesaplama yapılır. Faiz oranı seçtiğiniz kredi türüne göre değişebilir. Faiz oranı ise bankalara göre değişir. Bankaların kredi türlerine göre farklı aralıklarda faiz oranı ile hesaplamalar yapılabiliyor. Kredi faizi hesaplanırken her taksit dönemine kredi faizi kalan anaparaya eklenerek uygulanır. Hesaplamalarda bu şekilde yapılır. Formülde Kalan ana para tutarı ve kredi faiz oranı çarpılır. Konut kredisi dışındaki krrediler KKDF ve BSMV gibi vergiler de bu çarpıma eklenir. Ödeme planı elde etmek için aylık ödemeler sabitlenir. Bu şekilde kredinin taksit tutarı belirlenmiş olur. Aylık ödenecek tutarın belirlenmesinde ise kredi faizi ve vergiler aylık taksitten düşülür. Bu şekilde kredi anapara ödemesi hesaplanmış olur.

Aylık Faiz Hesaplama Formülü

Mevduat faiz getirilende Faiz hesaplama formülü içerisinde vade gün olarak kullanılmalıdır. Aylık hesaplamalar yapılacağı zaman 30 gün üzerinden hesaplanabilir. Mevduat faiz getirisi hesaplarken stopaj kesintisi olarak 6 aya kadar TL bazında yüzde 5, dolar bazında yüzde 20 ve altın katılım hesaplarında yüzde 15 kesiti yapılır. Süre arttıkça oranlar düşmektedir. Standart olarak vadeli mevduat hesapları açmak için banka şubeleri üzerinden işlem yapılabilir. Bu işlemleri yaparken banka şubeleri işlem ücreti ve ek masraflar talep edebilir. Vadeli mevduat hesabını faiz oranı e- mevduat hesabına göre daha düşük olabiliyor.

Günlük Faiz Hesaplama Formülü

Hesaplamalarda vade oranları günlük olarak yazılır. Bu şekilde günlük kazancınızı görmek için Faiz hesaplama formülü içerisinde vade yerine gün olarak değerler girilir. Mevduat hesapları içerisinde altın, döviz, TL bazında birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz. Her kategoride farklı kazanç oranları ile karşılaşabilirsiniz. Yüzde 19 faiz oranı 32 gün içerisinde 10 bin TL vadeli hesap tutarına 163 TL kazanç sağlayabiliyor. Vadeli mevduat hesabı arttıkça aynı gün ve faiz oranı daha fazla kazanç sağlayacaktır. Aynı vade oranı 32 gün içerisinde 500 bin TL vadeli hesaba 500 TL ortalama kazanç sağlayacaktır. Bu şekilde birikim oranı yükseldikçe kazanç oranı da yükselir. Birikiminize ve vade oranına göre farklı kazançlar elde etmek mümkün olacaktır.

Bir Yorum Yap