Nedir Nasıl Yapılır

Fiyat Farkı Faturası Nedir, Nasıl Kesilir?

fiyat farki faturasi nedir nasil kesilir 12851

Belirli bir dönem içinde kaydedilmiş olan alış – satış faturalarının üzerindeki fiyat ile dönem sonunda oluşmuş fiyat arasındaki tutarın ayrıca faturalandırılması için yapılan fiyat farkı faturası işlemleriniz için son derece önemlidir. Fiyat farkı faturası nasıl kesilir sorusu ise böyle bir fark faturası oluşturacak kimseler için oldukça önemlidir. Fiyat farkı faturası kesmek için farklı programlar ile birlikte oldukça zahmetsiz, pratik ve kolay olabilmektedir.

Fiyat Farkı Faturası Nedir?

Fiyat farkı faturası, geçmiş bir dönem içinde alış ya da satış faturalarının üzerinde yer alan fiyat ile dönem sonunda oluşmuş fiyat arasındaki farkın belirlenmesi halinde kesilen faturalara denilmektedir. Ancak böylesi bir fatura kesimi yapılması için kullanılan programlarda bazı tanımlamaların yapılması gerekmektedir. Tanımlamalara göre programlar fiyat farkı faturalarını otomatik olarak oluşturmaktadır.

Bireysel emeklilik 10 yıl sonra ne kadar para alırım? Yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Fiyat Farkı Faturası Hangi Durumlarda Gerekli Olur?

KDV Kanunu 35. Maddesinde fiyat farkları ile ilgili açık bir ifade bulunmaktadır. Bu kapsamda, fiyat faklarının oluştuğu dönem itibariyle alıcı ya da satıcı nezdince fatura edilmesi ve mal ya da hizmetin eklendiği oran üstünden KDV’ye tabii tutulması gerekmektedir. Fakat söz konusu teslim ya da hizmet KDV’den muaf tutulduğunda ise düzenlenecek fiyat farkının da KDV’ye tabii tutulmaması gerekmektedir. Aynı zamanda fiyat farkı faturasının da ilgili dönemde kayıtlara alınmaması durumunda mevzu bahis durum için eleştiri de yapılabilmektedir. İster vergilendirme dönemi ister KDV oranı açısından eleştiriye karşı kalmamak bakımından fiyat farkı faturasında asıl olan mal ya da hizmet faturasına atıfta bulunmak ve fiyat farkının açıklanması da oldukça önem taşımaktadır.

Netsis ile Fiyat Farkı Faturası Nasıl Kesilir?

Netsis ile fiyat farkı faturası işlemi için öncelikle tanımlamaların programa girilmesi gerekmektedir.

  • Belge Tipi ekranından fiyat farkı yapılacak faturasının hangi belge tipine göre yapılacağı belirlenmelidir. Buradan satış faturası, alış faturası, irsaliye gibi farklı seçenekler bulunmaktadır.
  • Numara ekranından belge başlangıç ve bitiş numaraları rehber butonu ile birlikte seçilerek fiyat farkı faturası oluşturmak için gerekli irsaliye no girilmelidir.
  • Tarih ekranından oluşturulacak fiyat farkı faturası için bitiş ve başlangıç tarihlerinin yazılması gerekmektedir.
  • Cari kodu ekranından ise cariye ait başlangıç ve bitiş kodlarının rehber kodları ile birlikte fiyat faturası oluşturmak için verilen kısıtlama bilgileri eklenmelidir.
  • Teslim cari kodu alanından ise teslim cari kodların başlangıç ve bitiş kodları girilmelidir.
  • Kod 1 alanına geçmiş dönem fatura bilgileri, Kod 2 alanına ise fiyat farkı olan fatura bilgilerinin girilmesi sonrasında işlem tamamlanacaktır.

Zirve ile Fiyat Farkı Faturası Nasıl Kesilir?

Zirve ile fiyat farkı faturası kesmek için eğer satış faturası için fiyat farkı işlemesi yapılıyorsa fiyat yüksek olacakken düşük olmuşsa, bu durumda satış faturası seçeneği, yüksek olmuşsa ise satış iade faturası seçilmelidir. Ardından bu faturada stoklarla ilgili herhangi bir durum olmadığı için stok satırına N yani Normal İşaretli yere seçme yapıp açılan menüden daha sonra F’ye basılarak açıklama kısmına fatura tarihinin de belirtilmesi ile fiyat farkı diye not düşülmesiyle fiyat farkı faturası tamamlanmış olur.

İade Faturasına Fiyat Farkı Faturası Kesilir mi?

İade faturasına fiyat farkı faturası kesmek mümkün olmamaktadır çünkü fiyat farkı iade faturası ile karıştırılmamalıdır. Eğer iade faturasına fiyat farkı faturası kesilirse bu durumda karşı taraf fiyat farkı faturası kesecek ve bu durumda yine durum eşitlenecektir. Fiyat farklarının iadesi olmamaktadır. Böylesi durumlarda fatura eğer ilgili ayda kesilmişse iptal etmek en iyi çözüm olacaktır.

Bir Yorum Yap