Nedir

Hilye-i Şerif Nedir ?

hilye i serif nedir 7030

Osmanlı Devleti döneminde geliştirilen ve 17. Yüzyıla tarihlenen bir süsleme sanatı olan Hilye-i Şerif Hz. Muhammed’in vasıflarının tasvir edilmesinde hattatlarca uygulanmaktadır. Hilye 4 ana başlıktan meydana gelir. Hilye-i Şerif Nedir ? Merak edenler açısından bu 4 ana başlığın anlaşılması gerekmektedir. Baş makam, göbek, kuşak ve etek adı verilen bu 4 bölümün kendi içerisinde bir anlamı vardır. Hilyenin en üstünde besmele kısmı yer almaktadır ki bu bölüm baş makam olarak adlandırılmaktadır. Hz. Muhammed ile ilgili kısa bir ayetin yer aldığı kuşak bölümünde genellikle Enbiya suresinin 107.ayeti bulunur. Hilye-i Şerif’te göbek olarak adlandırılan kısım yuvarlak formda veya oval olarak tasarlanır. Bu bölümde ise Hz. Muhammed ile ilgili anlatımlara yer verilmektedir. Etek kısmına ise yazının devamı yazılarak hilye tamamlanır. Hilye’yi hazırlayan hattatın adı ve hazırlanış tarihi son kısımda geçirilir.

İlginizi çekebilir: Ptt para sorgulama 

Hilye-i Şerif Duası

Hilye-i Şerif vasıtası ile Hz. Muhammed tasvir edilmeye çalışılır. Ortaya çıkışında Hz. Muhammed’in ağır bir hastalık geçirmesi etkili olmuştur ve bu dönemde kızının peygambere bir daha kendisini göremeyecek olmanın verdiği üzüntü ile söylediği sözlere istinaden Hz. Ali’ye yazdırılan kelimelerden oluşur. Bu kelimeler peygamberimizin manevi güzelliğinin tasvirinde ve fiziki özelliklerinin ifadesinde kullanılırlar. Hilye-i Şerif okunduktan sonra tekrarlanması gereken dua Salavat-ı Şerife’dir. Hilye-i Şerife ile peygamberimizin fiziki ve ruhi tüm güzellikleri tasvir edilmeye çalışılmıştır. Hilye-i Şerif Nedir ? Dendiğinde kelime anlamı olarak süs, ziynet ya da kolye ifade edilmek istenir.

Gerçek anlamının dışında bir de manevi anlamı vardır ve yaradılış, suret ya da güzel vasıflardan bahsedileceği zaman Hilye-i Şerif bu tür bir mana kazanır. Hilye-i Şeriflerde peygamberimizin fiziki özelliklerinin tasvirinin yanı sıra kendisine duyulan saygı ve özlem de aktarılmaktadır. Hilye-i Şerif bulundurulduğunda ise inanışa göre kişiye fakirlik bulaşmayacağı, hacca gideceği, hasta olmayacağı düşünülür. Bundan dolayı da birçok kişi bu tür bir eser karşısında hem maneviyat duyar hem de çeşitli alanlarda onu sergilemek ister.

Hilye-i Şerif Fazileti

Hilye-i Şerif Osmanlı Devleti döneminde 17. Yüzyılda geliştirilen ve hattatlar tarafından yapılan bir süsleme sanatına bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Bu sanatla İslam dininin peygamberi Hz. Muhammed anlatılmaya çalışılmış ve zaman içerisinde Hilye-i Şerif’i çeşitli mekanlarda muhafaza etmenin faziletleri olduğuna inanılmıştır. Hilye-i Şerif Nedir ? Merak edilirken bu uygulamanın bir süsleme sanatı olduğunu söylemek doğru olacaktır. Hat sanatçıları tarafından uygulanan yazım yöntemleri sayesinde Hz. Muhammed anlatılır. Tablonun içerisinde ayrıca dua ve ayetlere de yer verilir. Besmele ile başlayan dualar Hilye-i Şerif’in 4 bölümüne yayılır. Besmelenin ardından kısa bir ayete yer verilmesi adetten olmuştur. Bu tür dualara ait faziletler arasında Hz. Muhammed’i görmüş gibi olmak, cennete girmek, haramdan sakınmak, kötülüklerden ve şeytandan uzak olmak gibi durumlar söz konusu olur.

İlginizi çekebilir: Yerli Komedi Filmleri Tek Parça Full İzle

Hilye-i Şerif Ne Demek?

17. Yüzyıla özgü bir süsleme sanatıdır.

Hilye-i Şerif okunduktan sonra tekrar edilen dua hangisidir?

Hilye-i Şerif okunduktan sonra tekrarlanması gereken dua Salavat-ı Şerife’dir

Yanımızda Hilye-i Şerif bulundurursak ne olur?

Hilye-i Şerif bulunduran kişiye fakirlik bulaşmayacağı, hacca gideceği, hasta olmayacağına inanılır.

Bir Yorum Yap