Nedir

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Nedir ?

ic mimarlik ve cevre tasarimi nedir 7255

Ülkemizde sunum, tasarım ve görselliğin önem kazanmasıyla iç mimarlık bölümü popülaritesini artırmış, birçok kişi tarafından tercih edilen bir bölüm haline gelmiştir. Dekorasyon ve mimarinin, ülkemizde zamanla çok gelişen alanlarda ilk sıraları almış olması da bu bölümün önemini gittikçe artırıp sevilen bir bölüm olmasını sağlamıştır. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü pek çok üniversitede bulunan ve öğrenciler tarafından çoğunlukla sevilerek seçilen bir bölümdür. Bu bölümü bitirip mezun olmaya hak kazanan öğrenciler, iç mimar ünvanına sahip olmaya hak kazanmaktadırlar. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümüne devam eden öğrenciler aynı zamanda öğrenci değişim programı olan Erasmus avantajlarından da yaralanıp yurt dışında eğitim görebilmektedirler. Bu doğrultuda, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Nedir? Soru başlığı altında gereken cevabı vereceğiz. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü bakıldığında, insanlar, canlılar için yaşanabilecek güzel, dekoratif, konforlu ve tasarımsal mekanlar oluşturmak için eğitim verilen bir bölüm olmaktadır. 

İlginizi çekebilir: Özel Eğitim Öğretmenliği Nedir ?

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünde görev alan kişiler; her türden canlıya  yaşanabilir, sağlıklı, sürdürülebilir konfor,  ve etik değerlere saygı gösteren estetik duygusu bakımından gelişmiş, yüksek refahlı çevresel tasarımların gerçekleştirilmesini sağlayarak hizmet sunmaktadır.  Literature bakıp tanım olarak incelediğimizde ise İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı; bir mekan ya da çevreyi, kişisel istekler baz alarak kişinin veya kurumun ekonomik olanaklarını da göz önünde bulundurup, sanatsal ilkeler ve duygulara hitap edecek şekilde düzenlenmesidir. Ayrıca,  İç Mimarlık Çevre Tasarımı bölümünü okuyup mezun olan  öğrenciler, profesyonel iş hayatı içerisinde kapalı alanları (kafe, şirket, AVM…) dizayn etme ve güvenli hale getirmek gibi görevlerde bulunurlar. Bununla beraber çevre ve mekanların iç kısım ile birlikte dış cepheyide güzelleştirmek ve yenilemek iş alanlarını kapsamaktadır. Bu bölümü ülkemizde seçip okumak isteyen kişiler için,  İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı dalı  pek çok üniversitede var olmaktadır. Lisans programı olan İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümün 4 yıllık eğitim programı bulunmaktadır. 

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ne iş Yapar

İç Mimar ve Çevre Tasarımcısı mezunları ilk olarak işe başladığında  işverenden aldığı istek ve görüşlerin ışığında hareket ederek bunu kendi hayal ve yetenekleriyle birleştirip gerekli analizleri, planları ve hesaplamaları yaptıktan sonra özgün tasarımlar yapmakta; daha sonrasında bu tasarımları konforlu ve estetik yönünden gelişmiş yapılara dönüştürmektedir.   İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Nedir? Sorusuyla yola çıktığımızda bölümünden mezun ve işlerini layıkıyla yerine getiren kişilere ‘’ iç mimar’’ denmektedir. İç mimarlar akla gelebilecek hemen hemen her  sektör içerisinde kendilerine  iş imkanı sağlayabilmektedirler. Özellikle ev dekorasyonu, mekan düzenlemeleri ve çevre yapıtları gibi sanatın ve kreatif bakış açısının bulunduğu alanlarlarda kendilerini gösterebilmektedirler. Bunun yanında bağımsız olarak kendi ofis merkezlerini açarak proje bazlı şekilde de çalışmalarda bulunup ya da bunların yanında danışmanlık hizmetlerini de benimseyebilirler 

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Maaşları

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Nedir? sorusu kapsamında yazıya devam ederken bölümün maddi gelirini de incelersek; İç Mimarlık Bölümünün günümüzde oldukça revaçta olan bir meslek grubudur. Bu yüzden gerekli yeterlilik ve donanıma sahip olunduğunda kişilerin kazanç sağlandığını söylemek mümkündür. İç mimarlık maaşları için net bir rakam verilmemektedir. kişinin meslekte, sahip olduğu bilgi birikimi ve proje ile mimari bilgisine göre değişiklik göstermektedir. Çalışılan kurumun, şirketin devlet ya da özel sektör olması da maaş farklılığını etkilemektedir. Eğer kişi devlet bünyesinde belediyelerde,  İskan Bakanlığında ve çeşitli birimlerde çalışıyorsa son güncel verilere göre  ortalama olarak 3.000 TL – 5.000 TL aralığında gelir elde etmektedir. Kıdem ve bilgi derecesi yükselen bir iç mimar ise bu orana karşılık 10.000 TL’ ye kadar maaşlar alabilmektedir. Özel sektörde ise iç mimar maaşları asgari ücretten başlayıp 5.000 TL’ye  kadar yükselebilmektedir. Maaş faktöründe dikkat edilenler, kişinin sahip olduğu beceriler, program bilgisi ile firmanın, markanın tanınırlığı gibi çeşitli etkenlere göre şekillenmektedir.

İlginizi çekebilir: Kanal İstanbul Projesinin Amacı Nedir ?

Bir Yorum Yap