İftira Suçu

iftira sucu 12113

Kişilerin işlemedikleri bir suç nedeni ile itham edilmesi iftira olarak adlandırılır. İftira Suçu ile kişiye isnat edilen suça bağlı olarak bir yaptırım uygulanması beklenir. Ceza hukuku açısından değerlendirilen iftira suçunda bir kişinin yapmadığı halde herhangi bir suça istinaden hakkında ihbarda bulunulur. İftira suçu işlendiğinde kişi hakkında soruşturma ya da kovuşturma yöntemlerinin uygulanması istenir. Burada suçla itham edilen kişi masum olduğunda iftiraya uğramış olur. Asliye Ceza Mahkemesi aracılığı ile bu suçlara istinaden yargılama yapılır. Bu suç ihbar edilerek ya da şikâyet edilerek oluşur. Basın ve yayın aracılığı ile de bu suç işlenebilmektedir. İftira suçu işlenirken basın yayın yolu kullanıldığında kitle iletişim araçlarının gücünden yararlanılır. İftira suçunda şikâyet yöntemi yazılı ve sözlü olarak gerçekleşebilir. İhbar etme eyleminde ise suça dair bir fikri olanın bu konuyu yetkili makamlara iletmesinden söz edilir. Suçun oluşması için belirsiz fiillerin isnat edilmesi yeterli değildir. Mağdura isnat edilen fiiller somut ve belirli olmak zorundadır.

İlginizi çekebilir: Mala Zarar Verme Suçu

İftira Suçunda Şikâyet

İftira Suçu ile ilgili olarak yazılı gerçekleştirilecek şikayetlerde Cumhuriyet başsavcılığına dilekçe yazılması gereklidir. İftira suçuna ait özellikler arasında şikâyete tabi olmaması gelmektedir. Bu suça istinaden savcılık makamı iddia makamı olarak kendiliğinden araştırma yetkisine sahiptir. Ceza davaları kamuyu ilgilendiren davalardır. Bu davaları ilgilendiren suçlardan toplumun her kesimi etkilenir. Bu sebeple de toplumun temsilcisi olan savcılar devlet adına harekete geçer. Savcılık makamı iddia makamıdır. Bu yetkisine dayanarak iddianame hazırlayarak toplum adına resen yani kendiliğinden dava açma yetkisine sahiptir. İftira Suçunda Şikâyet savcılığa yapılır ve yazılı ya da sözlü olarak gerçekleştirilmesi mümkündür.

İftira Suçunda Uzlaştırma

İftira Suçu ile ilgili olarak mahkemede ispat unsurundan yararlanılır. Kişinin suçsuz olduğunun kanıtlanması için maddi delillerle hareket edilmesi zorunludur. Delil olarak adlandırılan veriler yazılı belgeler olabileceği gibi tutanaklar , tanıklar da olabilir. İftira suçuna istinaden verilecek cezalar 1-4 yıl aralığında hapis cezası olur. Verilecek hapis cezasının süresine bağlı olarak bu cezanın adli para cezasına çevrilmesi mümkündür. Adli para cezasına çevrilebilmesi için verilecek cezanın 1 yıl ve altında olması gerekir. TCK’ya göre bir kişinin masum olduğunun bilinmesine rağmen ona suç isnat edilmesi iftira suçunun işlenmesi için yeterli bir nedendir. İftira Suçunda Uzlaştırma olmamaktadır. Bu suç ani hareketli suçlar arasında kabul edilir. İftira suçu işlendiğinde bir zarar olup olmadığına bakılmaz. İftira suçunda kast unsuru bulunur. Bu suç nitelikli olarak da işlenebilir. Suçun nitelikli halinde fail iftira atarken maddi deliller üretir.

İftira Suçunda Dava Zamanaşımı

İftira Suçu ile ilgili olarak 2yıl ve altında ceza alan bireylere koşulları sağlamaları durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir. Kişinin iftira suçu nedeni ile zarara uğradığını düşünmesi durumunda tazminat davası açma hakkı bulunur. Asliye hukuk mahkemesine yapılacak başvuru ile tazminat davası açılabilir. Maddi ve manevi tazminat davası bu tür suçlar işlendiğinde mağdur olan ve suçsuz bulunan kişi tarafından açılabilir. İftira Suçunda Dava Zamanaşımı 8 yıldır. Bu süre geçince dava açılamamaktadır. Savcılık suçun işlendiğini öğrendiği anda soruşturma başlatmakla görevlidir. Bu suç şikâyete tabi suçlar arasında değildir. Uzlaşma olarak adlandırılan uygulama ise bu suç için geçerli değildir. Müştekinin her zaman şikâyet etme hakkı bulunurken suçun işlenmesinin ardından 8 yıl geçmesi ile suç soruşturma kapsamından çıkmaktadır. Bu suç hukuka aykırı olarak bir fiil isnat edilen kişinin iftiraya uğraması şeklinde ortaya çıkar. Failin masum olmasına rağmen bir kişiye suç isnat ettiği görülür.

Sıkça Sorulan Sorular

İftira Suçu Nasıl Oluşur ?

Bu suç ihbar edilerek ya da şikâyet edilerek oluşur. Basın ve yayın aracılığı ile de bu suç işlenebilmektedir. İftira suçu işlenirken basın yayın yolu kullanıldığında kitle iletişim araçlarının gücünden yararlanılır.

İftira Suçunda Şikâyet Nereye Yapılır ?

İftira Suçunda Şikâyet savcılığa yapılır ve yazılı ya da sözlü olarak gerçekleştirilmesi mümkündür.

İftira Suçunda Dava Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır ?

İftira Suçunda Dava Zamanaşımı 8 yıldır.

Bir Yorum Yap

Mersin en iyi avukat Mersin en iyi Avukat Adana en iyi Avukat avukat web sitesi tasarımı Türkiye'nin En iyi seo uzmanı kartal en iyi avukat