Nasıl Yapılır

İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir

istiridye mantari nasil yetistirilir 5144

İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir ? İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Maliyeti 2023 yılında ne kadar ? İstiridye mantarı, Pleurotaceae ailesinden yenilebilen bir mantar türüdür. İstiridye olarak anılmasının sebebi ise baş kısmının  istiridyeye benzemesindendir. Kavak veya kayın mantarı olarak da halk arasında bilinir. Kavak ağaçlarının altında yetişmesinden dolayı bu ismi almıştır. Bölgeden bölgeye de ismi değişebilmektedir. Yetiştirmesi çok kolay bir mantar türüdür.

İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir ? İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Maliyeti 2023 istiridye mantarı devlet destekleri.

Kısa sürede ürün verdiğinden dolayı çok fazla tercih edilir yetiştirilir.  Kolay yetişen  bir mantar olduğundan bu mantar üzerinden para kazanmak da kolaydır. İstiridye mantarının yaygınlaşması sonucu ete rakip olduğu da söylenmektedir. Hem  çok faydalı bir besindir   hem de  çok ekonomiktir. 

İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir ?

İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir ? İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Maliyeti 2023 istiridye mantarı devlet destekleri
İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir ? İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Maliyeti 2023 istiridye mantarı devlet destekleri

İstiridye mantarı yetiştirebilmek için bol oksijenli bir ortama ihtiyaç vardır. Bu mantar aynı zamanda nemli bölgelerde sever. Hem sıcaklık ve hem de nem istediğinden dolayı kavak ağaçları dipleri  için uygundur. Sıcaklık nem ve karbondioksit gibi ortam değişkenlerine  kolay ayak uydurur. 

İstiridye mantarı yetiştirebilmek için kapalı yalıtılmış  bir yer  veya mantar üretimi için özel kurulan seralar gereklidir. Mantar  üretimi için havalandırma, klima, aydınlatma, nemlendirme gibi ekipmanlar gerekmektedir. Serin,  gölgelik ve bol oksijenli alanlarda istiridye mantarı yetişir.

Seralar harici   mantar  yetiştirmek için kendi şartlarını kullanmak isteyenler depo, sığınak, kümes veya buna benzer yerlerde de üretim yapabilmektedirler. İstiridye mantarını evde yetiştirmek için büyük marketlerde hazır olarak satılan kompostlar bulunmaktadır bu hazır kompost kitler ile sağlayacağımız uygun ortamlarda birkaç sulamadan sonra mantarlar yetişebilmektedir.  

Evde İstiridye  Mantarı Yetiştirme  

Evde de istiridye  mantarı yetiştirmek mümkündür. Büyük yapı marketlerinde satılan hazır kitlerden satın alıp istiridye mantarı yetiştirilebilir. Eğer mantar için gerekli olan kompost evde hazırlanmak istenirse 10 kg ağaç talaşı, 250 gram misel (istiridye mantar tohumu), büyük boy olacak şekilde kalın çöp poşeti gereklidir.

Öncelikle alınan talaştan  bir miktar çok poşetin tabanına kalın bir tabaka olacak şekilde yayılır. Bu kalın  tabaka ağaç  talaşının  üzerine bir miktar mantar tohumu serpilir. Tohumların üzerine bu sefer daha ince bir tabaka talaş koyulur nemlendirilir ve tekrar tohum serpilir. Bu şekilde üst üste çok poşeti ağzına kadar doldurulup sıkıca bağlanır.

Ağzına kadar doldurulan ve sıkıca kapatılan poşet 20 gün bekletilir. Bekleme süresi sona erdikten sonra poşetin yanlarına jiletlerle kesikler atılır. Bu kesikler çok sık olmamakla birlikte çok da ayrık olmamalıdır. 10 gün  sonunda artık mantarlar çıkmaya başlayacaktır. Mantarlar çıkmaya başladıktan sonra mantarlar toplanır. Toplanan mantarlardan daha sonra kestikleri su serpilir ve nemlendirilir. Her üç ayda bir yapılan bu kit  değiştirilir ve yenilenir.

Kütükte İstiridye  Mantarı  Yetiştirme 

İstiridye mantarı yetiştiriciliğinde farklı bir yetiştirme yöntemi olan kütük yetiştirme yöntemi için kayın veya kavak ağacından bir kütük bulunmalıdır. Kütük yeni kesilmiş değilse nemli olmayacaktır bu sebeple kütüğü suda bekletmek gerekir.

Eğer yeni kesilmiş bir kütük var ise ağacın nemi yeterli olacaktır. Kütüğün boyu yaklaşık 30 -35 cm uzunluğunda  çapı da 20-25 santim civarında olabilir. Kütüğün üzeri  belirli aralıklarla 5 santim derinliğinde delikler açılır ve bu deliklere samana sarılmış istiridye mantarı tohumları (miseller) yerleştirilir yaklaşık 20 gün sonunda mantarlar çıkmaya başlayacaktır.

İstiridye Mantarının  Faydaları    

İstiridye mantarının bilinen birçok faydası vardır. Anti bakteriyel özelliği sayesinde doğal bir antibiyotik özelliği görür ve bakterilerin yok olmasına yardımcı olur. Yüksek oranda B vitamini içerir. İçerisinde bulunan demir oldukça fazladır. Sindirime iyi geldiği için kabızlık tedavisinde yardımcı olur. Aynı zamanda kolesterolün dengelenmesini sağlar. Antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.

İstiridye Mantarı  Doğada Kendiliğinden Yetişir mi?  

İstiridye mantarı yetiştirmesi çok kolay bir mantardır. Mutfaklarında dahi yetiştirilebilen  bu mantar çok lezzetlidir. Doğada kendiliğinden ağaçların üzerlerinde yetişir. Doğada kendiliğinden yetişmesinin sebebi istiridye mantarının istediği ortama sahip olmasıdır. Bu ortam bol oksijenli, bol nemli ve çiğ oranının yüksek olmasıdır.

Kuzey bölgelerinde rahatlıkla ya değiştirilebilir. Genelde yaz mevsimi sonuna doğru tohumların kuluçkalaşması sonucu Eylül ve  Ekim aylarında havalara soğuması ile çıkmaya başlar. Genellikle istiridye mantarı kavak ağaçları veya kayın ağaçlarının gövdelerinde çıkar. Dünya çapında ticari bir besin olarak kendisini kabul ettirmiştir. Lezzeti oldukça fazla, besin değeri de bir o kadar iyi olan istiridye mantarı tadıldıktan  sonra vazgeçilemeyen tatlardan olacaktır. 

Bir Yorum Yap