Sağlık

Kanal Tedavili Diş Çürür Mü?

kanal tedavili dis curur mu 1186

Büyük dolgu yapılmış ya da geniş çürüğü bulunan dişlerdeki ağrı, ilk zamanlarda geçici olsa da bu ağrı, zamanla sürekli, zorlayıcı ve keskin bir boyuta ulaşabilir. Hatta etkilenen bölgedeki diğer dişlerde de şiddetli bir ağrı hissedilmesine neden olabilir.

Bazen de herhangi bir ağrı bulunmamasına rağmen radyografi esnasında dişte kronik apse oluşumu fark edilebilir.

Diş yapısında lokalize olmuş yumuşak dokuya pulpa ismi verilir. Pulpa, sinir, lenf ve kan dokusunu içeren bir dokudur. Pulpa, diş kökünde yer alan, ince tüpe benzer kanallar içinde ve diş kronunun bir parçası olan pulpa odasında bulunur.

Bu resim, dişe müdahale edilmediğinde yani diş tedavi edilmediğinde çürük oluşumunun nasıl ilerlediğini ve sert dokulara ve pulpaya nasıl zarar verdiğini göstermektedir.

Çürüğün henüz başlangıç seviyesindeyken tedavi edilmesi durumunda küçük bir dolgu ile genelde problem de çözülebilir. Çürüğün ilerlediği durumlarda ise kök kanal tedavisi zorunluluk arz eder.

https://dentinankara.com.tr/

Hastalandığında ya da yaralandığında pulpa, şayet kendini yenileyemezse enfeksiyon kapar. Tedavi edilmediğinde ölür ve kök ucunda iltihap oluşumu başlar. Hatta komşu kemik dokusunu yok edebilecek şiddette kök ucunda apse gelişebilir.

Endotondik tedavinin amacı hastalıklı pulpa dokusunu uzaklaştırmak, enfeksiyon yüzünden hasar gören dokuların vücut savunma sistemi tarafından iyileştirilmesini sağlamaktır.

Günümüzde endotondik tedaviler, en az seansta tamamlanma prensibi ile yapılırlar.

kanal tedavili dis curur mu
Kanal Tedavili Diş

Kanal Tedavili Diş Çürür mü?

Bakteri plağının dişte birikmesi, dişin çürümesinin temel nedenidir. Dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanımı gibi ağız hijyeni kuralları ihmal edildiğinde diş ve çevre dokularda plak birikimi de başlar.

Dişte bakteri asidi oluşur ve çürüme tekrar başlar. Ancak kanal tedavisi uygulanan dişler, canlı dişler olmadığından normal bir dişte görülen çürük oluşum belirtileri, kanal tedavili dişte görülmez.

Çürük, genelde rutin radyolojik muayene esnasında tespit edilir.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Daha mı Kolay Kırılır?

Kanal tedavisi, daha çok madde kaybı yoğun olan dişlere yapılır. Bu yüzden sağlam dişlere nazaran daha kırılgandırlar. Bu yüzden kanal tedavisinden sonra dişin geri kalan dokusunun korunması için ideal olan en uygun restorasyon, diş üzerine kron yapılmasıdır.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Aynı İşlevi Yapmaya Devam Eder mi?

Kanal tedavisi ile dişin canlılığını koruyan doku olan pulpa dokusu, dişten uzaklaştırılır.

Diş artık canlı değildir lakin diş etrafındaki kemik, dişeti vb. dokular hala canlıdırlar ve dişin eski görevini görmesini sağlarlar.

root canal
Kanal Tedavili Diş Çürür Mü? 4

Kaynak: http://www.adadent.com.tr/endodonti

Bir Yorum Yap