Finans

Kosgeb İş Planı Örneği

kosgeb is plani ornegi 5034

Kosgeb iş planı  hibe ve kredi desteği almak için bu yola girmiş olan girişimcilerin önünde en önemli adımlardan biridir.Bu makalede KOSGEB iş planı nasıl doldurulur, KOSGEB iş planı doldurulurken nelere dikkat edilir sorularının cevaplarını bulacaksınız.Kosgeb İş Planı Örneği 2023 Kosgeb Örnek İş Planı Hazırlama Word Pdf – kosgeb desteği alan iş planı formu, girişimci iş planı dosyası  Kosgeb iş planı kendinizi, ilgili heyetin önünde yazılı olarak ifade etmenize yarayan en önemli yazılı kaynaktır ve bu plan iyi doldurulmuşsa, ne iş yapacağız konusunda detaylı bir bilgi sahibi olduğunuz izlenimini vermiş olacaksınız. 

İlginizi çekebilir:

Kosgeb İş Planı Örneği 2023

Kosgeb iş planı doldurulmadan önce iyi bir araştırma sürecinden geçmeniz gerekiyor. Bundan bir önceki adım girişimcilik kursuna katılmış olmanızdır ve bu adımdan sonra Kosgeb iş planı doldurma aşamasına geçmiş olacaksınız. Kurs sırasında, ne iş yapabileceğiniz zaten önceden de kestirmiş olmalısınız. Yetenekleriniz nelerdir, daha önce hangi işte başarılı oldunuz, az sermaye ile yola çıkarak, hangi işi büyütebilirsiniz? Bu soruların cevapları sizde olmalıdır. Kararsız bir tekne, okyanusta rüzgarın insafına kalmıştır değerli okurlar.

Hedef, girişimci için en önemli ışıktır. Sizin hedefiniz de, bir girişimci olarak, sorumluluk almak ve ele aldığınız işi, rakiplere rağmen büyütmektir. Bu alanınızda istihdam edeceğiniz elemanlara yer vermeniz beklenir, KOSGEB, amacı gereği istihdam yaratmak için destekler verir. Gelişme büyüme potansiyeli olmayan bir işi desteklemesi beklenemez.

Sermayesi az olduğu halde, çok iyi işler çıkarabilecek, geleceği parlak çok girişimci var. KOSGEB de bu insanların önünü açmak ve ilerlemelerine yardımcı olmak için var.  Hibeler ve destekler de bunun için verilmektedir. Özetle, bir KOSGEB iş planı hazırlayacaksanız, her şeyin kusursuz, önceden düşünülmüş, piyasa analizlerinin ve SWOT analizinin iyi yapılmış olması gereklidir. 

KOSGEB iş planı doldurmak için, ihtiyacınız olan bilgileri, önceden toplamış olmanız gerekir. Bu makalenin, bu yolda size rehber olmasını istedik.

KOSGEB iş Planı Nasıl Doldurulur?

Basitçe indirdiğiniz dosyayı önce doldurmadan, şöyle bir göz gezdirin. Sizden istenenlere dikkat edin. Girişte, ad- soyad ve işletme adı sorulmaktadır. Sonra sizden girişimcinin kendini tanıtması, varsa ortaklarını tanıtması istenmektedir. İş tecrübelerinin buraya yansıtılması gerekir. KOSGEB tarafından dosyanızı inceleyecek olan memurlar, planınızı kusursuz bulmalıdır.  Yani ödevinizi iyi çalışmış olmanız önemlidir.  İş fikrini, neden seçtiğinizi, mantıklı bir şekilde dosyaya yazın. O işi sizden evvel yapanların, en azından sizin çevrenizdekilerin durumu nedir? Nasıl para kazanıyorlar ve şirketleri nasıl büyüyor? Bu iş fikrini hayata geçirirken, ihtiyacınız olacak mali kaynaklarınızı da anlatın. Ortaklarınız varsa onların katkılarını da ekleyin. Bu iş fikrini neden seçtiğinizi, net olarak anlatmalı, bu işin gelecekte size ve çalışanlarınıza kazandıracağını ortaya koymalısınız. Yapacağınız vurgular, kuracağınız cümleler, net ve anlaşılır olmalıdır. Kurmayı planladığınız iş yeriniz, ne tür bir misyon ve vizyon hedefliyor? Orta vadede ve uzun vadede, nerede olacağınızı planlıyorsunuz? Sektörünüzle ilgili Pazar bilgilerine hakim misiniz? Hizmet veya üretim sektöründe çalışacaksanız, müşterilerinizi araştırdınız mı? Kimlere hitap ediyorsunuz ve bu müşteriler neden sizi tercih etmelidir? Onca rakibiniz varken, sizin onlardan daha iyi hizmet sunacağınızı birkaç sağlam cümle ile belirtin. Yani rakiplerinizin eksikliklerini görüp, onları nasıl tamamlayacağınızı belirtin. Bu piyasadaki yeriniz, şimdi nerededir ve 1 yıl sonra nerede olacaktır? Madde madde rakiplerin sizden üstün taraflarını ve sizin rakiplere üstün taraflarınızı yazın. 1 yıllık mal alış satış ve kar bilgilerini içeren mali tablolarınızı hazırlayın. Giriştiğiniz sektörde, ne gibi finansal fırsatlar var, rakiplerin göremediği veya ilgilenemediği şeyleri siz görüyor olabilirsiniz. Bazı büyük şirketler, kırıntılarla ilgilenmez, ama bu kırıntılar sizin için şirketin büyümesi anlamına gelebilir. Güncel olarak sektördeki gelişmelerden ve  ithalat ihracat ve üretim bilgilerine hakim olmanız çok yararlı olacaktır. Şirketinizde A planı B planı v C planı kuruluş aşamasında belirlenmiş olmalıdır. Hedefleriniz tutmadığında, B planına geçmeli, o da tutmazsa C planına geçebilmeli ve işi yürütebilmelisiniz.

Üretim ve Reklam

Bir şeyler üretecekseniz, bu ürünlerin trafiğini üretimden satışa kadar aşama aşama belirlemelisiniz. Bunun için en iyi aracınız reklam olacaktır. İster internette siteler açarak, ister, youtube Facebook Twitter veya Linkedin gibi platformlarda kendiniz sık sık tanıtarak; ürettiğiniz ürünleri halka tanıtmalısınız. Üretimde hammadde temin ederken, birinci elden temin etmeye dikkat etmelisiniz. Bunun nedeni, rakiplerden daha ucuza ürün satabilmektir. Mümkünse, rakiplerin göremediği ayrıntılar üzerinden ilerleyin.

 Kosgeb İş Planında ürünü ve satış fiyatını neye göre belirlediğinizi gösteren birkaç cümle yazmanız gerekiyor.  Örneğin, A ürününü üreteceğim, bu ürünü X ve Y firmaları, Z fiyatına toptan, M fiyatına perakende satıyorlar. Hammaddeyi C firmasından  R fiyata vadeli /peşin temin ediyorlar.  Şimdi ben bu ürünü daha uygun fiyata mal edebilirim, ürünü müşterilerime şu şu yollarla tanıtıp, onlara şu şu yollarla ürünü ulaştırabilirim şeklinde kesin, güven dolu cümleler kurmalısınız.

Söylediklerinizi de yapmalısınız. İş akış  şemasında, ürünü ürettiğiniz noktadan, son kullanıcıya ulaşıncaya kadar ki akışı gösterecek bir şema çizmek, işinizi kolaylaştıracaktır. Bunu Kosgeb İş Planı yönetim planında ele alabilirsiniz.

Finansal planda ise, işi kurma sürecinde, ihtiyaç duyacağınız makineler, tüm araç ve gereçlerin listesi yer almalıdır.  İşletmenizin giderleri olan kira, faturalar, malzeme girdileri, beklemediğiniz giderleri belirlemelisiniz. Bunlar işletme genel giderleri olacaktır.

Ayrıca şirketin, aylık ne kadar ürün üretip ne kadar ürün satacağını ifade ettiğiniz nakit projeksiyonları, aylık ve 1 yıllık olarak tasarlanmalıdır.  Genellikle ilk 1-3 ay reklam ve tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmektedir. O yüzden, şirketin kar edeceği nokta, bu planda belirtilirken, ilk 6 ay içinde olmasına dikkat edilmelidir.

Ayrıca KOSGEB istihdam edebileceğiniz elemanlara çok önem verir. 3 eleman çalıştıracak bir şirket ile 15 eleman çalıştıracak şirketin hangisi daha cazip olacaktır? Tabi ki 15 eleman çalıştıran şirket daha cazip gelecektir.  Bir de dikkat edeceğiniz bir nokta daha var değerli girişimciler, seçeceğiniz sektörün KOSGEB tarafından desteklenip desteklenmediğini NACE kodlarından araştırın.

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi, belli bir paranız- sermayeniz varsa yeni bir işe girişirken KOSGEB sizi destekleyebilir. Hiç para-sermaye veya kaynak yoksa, bu iş olmayacaktır. Çünkü bu kurum hemen tüm masraflarınızı karşılamaz.  

Kurum, girişimcileri desteklemek için var. O yüzden kredi ve hibe programları hazırlanmaktadır. Bu nedenle, işe girişmeden önce, sermayenizin ne kadar olduğunu ifade edin. 200.000 lira ile kurulacak bir işyeri için, 150 bin liranız varsa ve bu iş gerçekten ilerleyecek potansiyele sahipse, KOSGEB kredilerinin önü açık olacaktır. Bu kurum yeni girişimcileri desteklediği gibi, daha önce destek almış ve ön gördüğü çizgiye ulaşıp biraz daha destek isteyen, ileri girişimcilere de destekler verir.  Kalifiye elemanlarınızı iş kur üzerinden işe alma şansınız da var. Yeter ki girişimci bir ruhunuz olsun, bir işe odaklanıp o işte çok başarılı olacağınıza inanın.

Memleketi kalkındıracak güzel projeleriniz olsun. Girişimci, cesur, ileriyi gören, atılgan, tek başına kaldığında bile düştüğü yerden kalkarak ilerleyebilecek gücü olan insandır. Yenilgileri bir son olarak görmez, onları geçilecek engeller olarak görür.

kosgeb iş planı örneği word indir

kosgeb iş planı örneği pdf indir

Bir Yorum Yap