Nedir

Kpss A Grubu Nedir ?

kpss a grubu nedir 6582

KPSS sınavı kamu kurum ve kuruluşlarına başvuru yapacak adayların girmek zorunda oldukları bir eleme sınavıdır. Bu sınavdan belirli bir puanın üzerinde başarı sağlayan adaylar başvurmak istedikleri bölüme müracaat hakkı kazanırlar. Her bölümün kendine has bir taban puan sınırı bulunmakta ve bunun altında alan adayların başvuru şansı olmamaktadır. Sınavı başarı ile tamamlayan adayların daha sonra da mülakat sınavına alınmaları gerekli olur. Sınavda A ve B grubu olmak üzere adayların kategorize edildiği görülürken KPSS A Grubu Nedir ? Merak edilen konular arasında yer alır. A grubu olarak sınava katılabilecek adaylar İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları, Hukuk Fakültesi, Mühendislik Fakültesi mezunları ya da son sınıf öğrencileridir. Matematik ve İstatistik gibi bölümlerden mezun olan adaylar da bu gruptaki sınava katılabilmektedir. Müfettiş, uzman ya da denetmen olmak isteyen üniversite mezunlarını ilgilendiren KPSS A grubu sınavı aynı zamanda kaymakam olmak isteyen adayların da başvurması gereken sınavdır.

İlginizi çekebilir: Özel Güvenlik Maaşları

KPSS A Grubu Meslekleri

KPSS A Grubu Nedir ? Sınava girmeyi planlayanların merak edeceği konular arasında yer alırken KPSS A grubu sınavına girecek adayların çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında görev alması mümkündür. Ulaştırma Bakanlığı, TBMM uzman yardımcılığı, PTT müfettiş yardımcılığı, Maliye Bakanlığı kadrolarında görev alması mümkün olan adayların yapabileceği birçok vazife bulunmaktadır. Bu görevler arasında yer alan bazı örnekler şu şekildedir:

  • Vergi müfettiş yardımcısı
  • Kalkınma bankası uzman yardımcısı
  • Devlet malzeme ofisi müfettiş yardımcısı
  • Vergi denetmen yardımcısı
  • Devlet gelir uzmanı yardımcılığı
  • Mali hizmetler alanında uzman yardımcısı

KPSS A Grubu Dersleri

KPSS A Grubu Nedir ? Birçok kişinin yanıtını aradığı sorular arasındadır ve bu sınava giren adayların sorumlu olduğu dersler şu şekildedir. İşletme, muhasebe, istatistik, hukuk, kamu yönetimi, iktisat ve maliye. Bunların dışında da ayrıca genel kültür ve genel yetenek sınavına da girilmektedir. Genel kültür ve genel yetenek sınavları 60’ar sorudan oluşurken diğer sınavlar 40 sorudan meydana gelmektedir. Hukuk testini kapsayan konular arasında anayasa, idari yargı, borçlar kanunu, medeni hukuk, icra ve iflas hukuku yer alırken iktisada yönelik olarak kalkınma, büyüme, Türkiye ekonomisi, makro ve mikro iktisat gibi konular sınavda yer alır. Genel muhasebe, maliyet muhasebesi gibi konular muhasebe sınavında çıkan konulardan bazıları olurken maliye testine konu olan bölümler devlet borçlanması, maliye politikaları gibi konulardır.

İşletme alanında işletme yönetimi, üretim, pazarlama gibi konular yer alır. Kamu yönetimini ilgilendiren konular ise siyaset bilimi, yönetim bilimleri, anayasa, yönetim hukuku gibi alanlardır. Uluslararası ilişkiler konusunda hazırlanan soruları kapsayan alanların bazıları ise Türk dış politikası, siyasi tarih, uluslararası hukuktur. KPSS A grubu olarak adlandırılan sınava giren adayların başarılı olması durumunda müfettiş ya da uzman yardımcısı olarak görev yapması mümkün olmaktadır.

İlginizi çekebilir: Diş Hekimliği Maaşları

Bir Yorum Yap