Hukuk

Nafaka Kaç Ay Ödenmezse Dava Açılır

nafaka kac ay odenmezse dava acilir 490

Nafaka Kaç Ay Ödenmezse Dava Açılır 2023 – nafaka cezası nasıl düşer – birikmiş nafaka borcu taksitlendirme – nafaka ödememe cezası 2023 Nafaka davası 4 farklı şekilde işlemektedir. Bu davaların en yaygın olarak ülkemizde açılanı ve işleme konulanı ise boşanmaların verdiği hukuki mücadelede talep edilen nafaka davalarıdır.

Boşanmadan önce açılan tedbir nafakası, boşandıktan sonra açılan iştirak nafakası gibi nafaka türlerini hakimin belirlemiş olduğu miktar ve zaman dilimi içerisinde karşı tarağın ödemesi gerekmektedir. Hem eşe verilen nafakanın hem de 18 yaşından küçük olan çocuğa sağlanılan nafakanın zamanında ödenmesi gerekli bir durumdur.

İlginizi çekebilir : Nafaka Ne Zaman Biter

Nafaka Kaç Ay Ödenmezse Dava Açılır ?

Ancak bazı durumlarda iş sıkıntısı, maddi yetersizlik ya da nefret hislerinden kaynaklı olarak karşı tarafın nafakayı yatırmadığı sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Mahkemenin talep etmiş olduğu nafakanın yatırılmaması, nafaka talebinde bulunan kişinin maddi açıdan geçimini sağlamamasına yönelik bir durumdur.

Nafaka ödemeyen kişiler için dava açılması için yapılması gereken öncelikli işlem şikayet oluşturulmasıdır. Nafakayı ödemeyen kişiye yapılan şikayet kapsamında icra gelir. İcra emrinden itibaren bir ay geçmiş olan kişilere en yakın tarihli sürede nafaka davası açılmaktadır.

Şikayet ve dava açılabilmesi için kanun kişilere 3 aylık nafaka süresini öngörmüştür. 1 ayını geçiren ve bir aylık nafaka ödemesini yapmayan kişi şikayet edilebilir. Ancak nafaka davası bu kişilere açılamaz. 3 aylık süre zarfında 3 kere nafakasını ödememesi halinde nafaka alamayan kişi dava açabilme hakkına sahip olmaktadır.

Nafaka ceza davası 3 ay bekledikten sonra açılsa da bu 3 ay içerisinde nafakanın ödenmemesine ilişkin olarak kişinin icra davası açabilme yetkisi bulunmaktadır. Aylık nafaka, talepte bulunmuş ve mahkeme kararı ile uygun görülmüş kişiler tarafından ödenmesi mecburi olan bir sistemdir.  Devlet çalışmayan eşi, mağdur durumda olan eşi ya d a18 yaşından küçük olan çocuğu koruma hakkına sahiptir.

Nafaka Davasının Yaptırımları

Nafaka davası açabilmenin süresi uygun bulunduğunda dava açılır. Davanın sonucunda ise, işlemlerin birtakım yaptırımlar ile karşı tarafa dayatılması gerekmektedir. Para cezası ve hapis cezası şeklinde iki farklı şekilde nafaka davasının hukuki yaptırımı olmaktadır. Ancak nafaka davası nedeni ile hapis cezası alan kişi aynı zamanda geciken nafaka bedelinden muaf tutulamaz. Hem hapis cezası almış hem de nafakayı ödemesi gerekli kılınmıştır. Kişilerin hapis cezası alması, bunu idari para cezasına çevirmesi ya da hapis cezası alarak bu işlemin uygulanması, ödemesi gereken nafaka borcunu hiçbir şekilde ortadan kaldırmamaktadır.

Nafaka Davasında Avukat Tutma Zorunluluğu Bulunmakta mıdır?

Kişiler çoğu zaman maddi imkansızlıklar nedeni ile nafakalarını ödeyememektedir. Nafakasını ödememiş olan bir kişinin üzerinden üç ay zaman geçmesinin ardından hala ödeme yapmaması halinde nafaka davası açılmaktadır.

Bu aşamada avukat ile çalışıp çalışmama sonucunda kişinin kendi karar vermesi gerekmektedir. En çok sorulan sorular olarak karşımıza çıkar. Çünkü zaten maddi imkansızlık nedeni ile nafakayı ödeyemeyen eş, avukatın hizmet ve danışmanlık bedelini de ödeyemez hale gelebilmektedir. Nafaka davasında avukat ile çalışma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Hangi tarafta olursanız olun fark etmez. İster nafaka davasını açan tarafta isterseniz, nafaka davasını yatırmayan ve adına dava açılmış olan tarafta olmanız halinde avukat tutabilmek kişinin inisiyatifindedir.

Nafaka Kaç Ay Ödenmezse Dava Açılır 2023 başlıklı yazımızın burada sonuna geldik. Diğer hukuki yazılarımızı hukuk kategorimizden okuyabilirsiniz.

Bir Yorum Yap