Advertorial

Patent Çeşitleri Nelerdir?

patent

Herhangi bir yeni buluşun yasal haklarını sahiplenmek ya da sahip olunan markanın tüm haklarını korumak adına patent alma işlemi oldukça önemlidir. Patent belgesi bulunan marka ya da buluşların yasal hakları tamamen sahibine ait olmakla birlikte, bu marka ya da buluşun ismini ya da logosunu kopya yolu ile kullanan kişiler hakkında yasal süreç başlatılabilir. Böylece üzerinde oldukça emek harcanan patent ya da buluşların üçüncü şahıslar tarafından çalınması engellenir ve oluşturmuş olduğu kaliteden faydalanarak haksız kazanç elde etmek isteyen kişilerin önüne geçilmiş olur.

Bir marka ya da buluşa ait patent almak, ona sonsuza kadar sahip olmak anlamına gelmemektir. Sahip olunan patentlerin koruma sistemlerine bağlı olarak buluşların koruma süreleri de değişmektedir. Türkiye’de 2 farklı türde patent ile koruma sağlanabilir. Bunlardan ilki İncelemeli Patent Sistemi diğeri ise Faydalı Model’dir.

İncelemeli Patent Nedir?

İncelemeli Patent adı verilen patent sistemi aslında temelde bir araştırma raporuna dayanır. Başvuru sahibi başvurusunu yaptıktan sonra araştırma raporu ile birlikte yayına alınır. Bu yayınlanma sonucunda üçüncü kişilerin buluşun yeniliği ya da yetersizliği konusunda itiraz etme hakları bulunmaktadır. Başvuru sahibi bu itirazlara gerekli cevapları ve kanıtları 3 ay içinde sunmak zorundadır ve rapor tekrar incelenmeye alınır.

İnceleme raporu ile birlikte buluşun patent sahibi olup olamayacağına karar verilir. Bu hususta bazı kriterler bulunmaktadır. Eğer buluş bu kriterleri taşıyor ise inceleme raporu sonucu olumlu olacaktır. Bu sayede kişiler incelemeli patent almaya hak kazanır ve bununla birlikte buluşa 20 yıl koruma sağlanmış olur.

Faydalı Model Nedir?

Hizmet sektörüne uygulanabilecek buluşların sahiplerine tanınan haklardan birisi olan Faydalı Model, hem finansal açıdan çok daha uygun bir maliyet gerektirmesi hem de çok daha kısa zamanda sonuçlanması sebebi ile patent tescilinden daha çok tercih edilen bir sistemdir. Özellikle küçük ya da orta ölçekli firmaları yeni buluşlar için teşvik edici özelliklere sahiptir.

Koruma süresi 10 yıl olan faydalı model tescili süresince izniniz dışında hiçbir şahıs buluşunuz üzerinden 10 yıl boyunca üretim ya da satış gerçekleştiremez. Faydalı model patent almaya hak kazanan kişilerin bir diğer avantajı ise belgeyi satma, kiralama ya da miras bırakma haklarına sahip olmasıdır.

Ne yazık ki birçok avantajı olan bu patent seçeneğinin dezavantajları da göz önünde bulundurulmalıdır. Faydalı model patent belgesi, değerli bir mal statüsünde bulunduğu için, bu belge aynı zamanda haciz işlemlerinde de kullanılabilir. Ayrıca bu sistem, buluşunuzun benzer bir versiyonu üzerinde hak sahibi olmanızı engeller. Bu nedenle buluş üzerinden taklit etme ihtimali bu patent seçeneğinde çok daha kolaydır ve bu konuda size herhangi bir yasal hak tanımaz.

Patentle ilgili daha fazla içerik için Destek Patent tarafından oluşturulan https://www.destekpatent.com/patent patent hizmetine göz atabilirsiniz.

Bir Yorum Yap