Nedir

Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir ?

paylasimli ekran karti nedir 7261

Son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ile hayatlarımıza farklı yenilikler geldi. Bunlardan biri de elektronik cihazlarımızda bulunan ekran kartlarıdır. Bahsettiğimiz bu ekran kartlarından biri olan paylaşımlı ekran kartının ne olduğu merak edilip çokça araştırılmaktadır. Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir ? Sorusu ile merak edilen bu soruyu cevaplayalım. Ekran kartları paylaşımlı ve paylaşımsız ekran kartı olarak ikiye ayrılmaktadır. Paylaşımlı Ekran Kartı, GPU (paylaşımlı grafik işlem birimi) kendisinin sahip olduğu RAM’i kullanmamaktadır. Onun yerine bilgisayarın sahip olduğu RAM sistemini kullanır. Yani 4 GB RAM’li bir bilgisayarınız varsa, ekran kartı grafik işlemi için sahip olunulan belleğin %1 ile %5 arasında bir civarı kullanır. Bu oran bilgisayardan yapılan işlemlere göre farklılık gösterir. 

Özellikle birden fazla programı açmışsanız veya herhangi bir oyun açıksa performansını oldukça etkiler. Buna karşın paylaşımlı ekran kartının faydalarından biri ucuz olmasıdır. Dolayısı ile bu kart bilgisayarın maliyetini biraz daha düşürmektedir. Diğer iyi bir tarafı da  paylaşımlı ekran kartı paylaşımsız ekran kartına oranla çok daha az ısınma yapmaktadır. Böylelikle oldukça az güç tüketmiş olup batarya ömrünü uzatmaktadır. Eğer her gün grafik işlemleri yapan birisiyseniz bu kart sistemi sizin için oldukça idealdir. Video izleme veya editlemeyi, 2D oyunu, kelime işlemciyi içerir. Böyle aktiviteler için grafik yoğunluğu fazla değildir. Bu yüzden düşük ekran kartı için idealdir. Paylaşımlı ekran kartı ile kesinlikle 3D oyun oynayamazsınız gibi bir anlam aklınıza gelmesin, ancak oyununun yavaşlamaması için grafik ayarlarınızı düşürmeniz gerekebilir. 

İlginizi çekebilir: Hilye-i Şerif Nedir ?

Paylaşımsız Ekran Kartı

Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir ? sorusu ile Paylaşımsız ekran kartının ne olduğunu da yanıtlayalım. Paylaşımsız (Ayrılmış) GPU bilgisayarların RAM’ini kullanmadan sisteminin sahip olduğu bağımsız video belleği kaynağını kullanmaktadır. Örneğin 2 GB’lık GeForce GTX 680M ekran kartına sahip bir bilgisayarınız varsa, bellek tamamı ile bilgisayarın 8 GB’lık sistem hafızasından ayrılmaktadır. Bu yüzden yüksek grafikli  oyun oynayanlar için ya da grafik tasarımcılar için ideal bir seçim olacaktır. Ancak paylaşımsız ekran kartının birkaç dezavantajı bulunmaktadır. Fonksiyonlu, uygun bir tasarım aracına, programına ve iyi derecede bir fana sahip değilseniz, ekran kartı çabuk ısanabilmektedir. Eğer profesyonel ciddi bir oyuncu veya çift ekran çalıştırıyorsanız, Grafik İşlem Birimi (GPU) çok çalışmak zorunda kalıp çabuk ısınacaktır. Böyle kartlar çok büyük güç tüketir. Yani paylaşımsız ekran kartlı bir dizüstü bilgisayarınız varsa batarya ömrünü azaltacaktır. Özellikleri bakımından Paylaşımsız ekran kartının maliyeti daha fazla olup  paylaşımlı ekran kartından fazlara lira pahalı olabilmektedir.

Paylaşımlı Ekran Kartı Yükseltme

 Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir ? Diyerek başladığımız yazıya paylaşımlı ekran kartının nasıl yükseleceği ile devam edersek, bunun yolunun  Video RAM’ nı arttırmaktan geçtiğini söyleyebiliriz. Video RAM’ nı arttırabilmek içinde öncelikli olarak bir grafik kartı satın almanızdan  geçmektedir. 

Paylaşımlı Ekran Kartı Ram Yükseltme

Yukarıda bahsettiğimiz seçeneği gerçekleştirmek mümkün değilse (örnek verecek olursak laptop’larda) Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir ? Sorusu altında bu durumu inceleyip bakarsak, RAM’i yükseltmenin iki yolu var olmaktadır. Önce PC’nizin BIOS’una giriş yapın ve Advanced Features ya da  Advanced Chipset Features adı altında video Settings, Graphics Settings veya VGA Share Memory Size seçeneklerini aratın. Bu aşamada,  GPU’nuza ayrılan RAM miktarınızı  ayarlayabilmektesiniz. Genellikle varsayılan olarak 128MB seçilmektedir. Yeterli miktarda RAM’iniz bulunuyorsa bunu 256MB ya da 512MB olarak değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Fakat her işletim sistemi ve BIOS bu seçenekleri sunmayabilir. Bu durumda ise bir yöntem daha bulunmaktadır;. Başlat menüsünün arama butonuna regedit yazarak kayıt defterini açın. Burada yapacağınız işlemlere önemle dikkat etmelisiniz. Çünkü: yanlış bir değişikle, bilgisayar sisteminiz çalışmaz hale getirebilir. 

İlginizi çekebilir: Tıbbi Görüntüleme Teknikeri Nedir ?

Bir Yorum Yap