Maaş

Psikolog Maaşı 2023 , Psikolog Maaşı Ne Kadar ?

psikolog maasi 2023 psikolog maasi ne kadar 9545

Psikologlar, birey veya grupların davranışlarını inceleyerek analiz yapan kimselerdir. Ruh bilimi anlamına gelen psikoloji; sadece insanların değil aynı zamanda hayvanların da davranışlarını incelen bilim dalıdır. Psikoloji anlamında geçen “ruh” kelimesi; insan beyin ve sinir sisteminin işleyişini simgelemektedir. Psikologlar, öğrendikleri bilgi ve becerilerle normal dışı davranışları düzeltmeye çalışırlar. Genellikle devlet ya da üniversite hastanelerinin psikoloji polikliniğinde çalışan psikologlar, çeşitli testler ve gözlemler aracılığıyla vakaya tanı koyarlar. Psikologlar tanı koyma aşamasında genellikle psikiyatristler ile beraber inceleme yaparlar.  Bu noktada birbirlerine çok karıştırılan iki meslek, oldukça farklı eğitim dönemlerinden geçmektedir. Günümüzde psikolog maaşı, akademik kariyerine göre farklılık gösterirken, çalışılan yerin özel ya da devlet kurumu olması bu farklılığı etkilemektedir.

İlginizi çekebilir: İmam Maaşı

Psikolog Maaşı

Psikologlar, çalıştıkları alana göre çeşitli görevler yapabilirler. Özel danışmanlık merkezinde çalışan psikologlar, aile terapisi, zekâ testleri, iş yeri danışmanlığı gibi pek çok alana yoğunlaşabilirler. Sosyal hizmet alanında görev yapan psikologlar desteğe ihtiyacı olan aile ve çocuklara danışmanlık yapabilirken; cezaevlerinde çalışan psikologlar adli psikoloji alanında yüksek lisansını tamamlayarak suçluları topluma geri kazandırmak amacıyla çeşitli grup terapileri düzenleyebilirler. Psikologların diğer çalışma yerleri şu şekildedir: emniyet müdürlüğü, okullar, anaokulları, hastaneler, rehabilitasyon ve özel eğitim merkezleri. Psikolojik destek gerektiren her alanda görev alabilen psikologlar, üniversiteden sonra seçecekleri yüksek lisans alanında uzmanlaşarak çalışacakları kurumları belirleyebilirler. Psikolog maaşları, çalışılan bu kurumlara göre değişiklik gösterir.

İlk olarak üniversitede dört yıl psikoloji eğitimi gören psikologlar; adli psikoloji, sağlık psikolojisi, klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, sosyal psikoloji, endüstri ve örgüt psikolojisi alanlarında yüksek lisans yapabilmektedir. Klinik psikoloji alanında 2 yıl yüksek lisans yapan mezunlar klinik açma hakkına sahip olurlar. Çeşitli alanlarda psikolog maaşları şu şekildedir:

  1. Özel Sağlık Merkezleri: 4.000 TL 15.000 TL
  2. Devlet Hastaneler: 7.000 TL – 8.000 TL
  3. Özel Sektör: 5.500 TL
  4. Klinik Psikolog: 4.000 TL – 15.000 TL
  5. Adli Psikolog: 8.000 TL – 10.000 TL
  6. Cezaevi Psikoloğu: 4.800 TL – 5.500 TL
  7. Anaokulu Psikoloğu: 3.000 TL – 6.000 TL

Dört yıllık psikoloji bölümünden mezun olan kişiler sadece psikolog unvanı alabilmektedir. Bunun üzerine yapacakları yüksek lisansa göre klinik psikolog ya da sosyal psikolog unvanı alarak eğitim gördükleri alanda uzmanlık alabilirler. Psikolojinin sık sık karıştırıldığı psikiyatristler tıp eğitimi de almaktadır. 6 yıllık tıp eğitiminin ardından Tıpta Uzmanlık Sınavını (TUS) kazanarak uzmanlık alanını psikiyatri seçen doktorlar, 4 yıllık eğitimin sonunda psikiyatrist olabilirler. Psikiyatristlerin psikologlardan farklı olarak ilaç yazma yetkisi bulunmaktadır. Psikologlar, ilaç tedavisini gerekli gördükleri durumlarda danışanı psikiyatri kliniğine sevk ederek tedaviyi psikiyatrist ile birlikte yürütmektedir. Devlet kurumlarında psikolog maaşı en az 4.000 TL iken, psikiyatristlerin aldığı ücret 6.000 ile 8.000 arasında değişmektedir.

Psikologlar danışanların zihinsel süreçleri ile bilinç dışı unsurlar arasındaki bağlantıyı çeşitli terapi yöntemleriyle gerçekleştirirler. Uygulanan terapi çeşitleri içerisinde; davranışçı terapi, bilişsel terapi, hipnoterapi ve çocuklar için oyun terapisi gibi birçok tedavi yöntemi bulunur. Bu yöntemler arasında en sık kullanılan üç terapi; psikanalitik, davranışçı ve bilişsel terapilerdir. Psikologlar, terapi yöntemleri sırasında ya da öncesinde rahatsızlıkla ilgili testler uygulamaktadır, bunlar arasında; zekâ testleri, depresyon testleri, anksiyete bozukluğu testleri ve alzheimer testi gibi pek çok seçenek bulunmaktadır. Verilen testlerin sonucuna göre analizler yaparak danışana gerekli terapilerle tedavi uygularlar. Psikolog maaşı; bu terapilerin ve testlerin hakimliğine, yapılan yüksek lisans bölümüne ve çalışılan alana göre değişiklik gösterir.

Ruh bilimi olarak da bilinen psikoloji alanı, hem psikolog hem de psikiyatristlerin ortaklaşa çalıştığı bir bilim dalıdır. Bu alanda çeşitli nedenlerden dolayı gelen danışanlar tedavisi yürütülür. Psikologlar 4 yıllık psikoloji eğitiminin ardından 2 yıllık yüksek lisans yaparlarken psikiyatristler 6 yıllık tıp eğitimi aldıktan sonra psikiyatri alanında 5 yıllık uzmanlık yapmış kişilerdir. Her iki meslek grubu da aynı alanla ilgilenirler ancak doktor olan psikiyatristler, psikologlardan farklı olarak ilaç yazma yetkisine sahiptir. Günümüzde devlet kurumunda çalışan psikolog maaşı 4.000 TL ile 10.000 TL arasında değişmektedir. Alınan ücretleri etkileyen en büyük faktör, psikoloğun uzmanlaştığı yüksek lisans alanıdır. Klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapan psikologlar klinik açma yetkisine sahip olmaktadır.

Psikolog Maaşları 2023 yılında ne kadar ?

Psikolog Maaşı 2023 yılında özel sektörde 5.500 TL , devlet hastanelerinde 7.000 TL den başlıyor.

Psikolog ne kadar maaş alıyor ?

Psikolog Maaşı özel sektörde 5.500 TL , devlet hastanelerinde 7.000 TL den başlıyor.

Bir Yorum Yap