Ramazan

Ramazanda Çekilecek Tesbihler

ramazanda cekilecek tesbihler 7369

Müslüman âleminin iple çektiği Ramazan ayı geldiğinde yapılan ibadetlerden biri de tespih çekmektir. Bu nedenle ramazanda çekilecek tesbihler konusu sıkça merak edilmektedir. Tesbih Arapça bir sözcüktür. Ancak tesbih nasıl yazılır merak edenler için; sözlüğümüzde ses uyumu nedeniyle tespih olarak yer almaktadır.

İslam ansiklopedisine göre tesbih, zikir sayılarının belirlenmesi amacıyla oluşturulmuştur. Tesbih ve zikir kelimeleri aslında kökenlerine bakıldığında farklı anlamlar taşır. Arap dünyasında tesbih Allah’ ı zikretmek için kullanılan bir alet olarak bilinmektedir. Aynı zamanda zikir sayılarını belirlemek için de kullanılmaktadır. İslam’da ilk tesbihin sahabe dönemine dayandığı rivayet olunmaktadır. Çünkü sahabeden bazı kimseler zikirlerin sayısının yanlış yapılmasının sünnete uygun olmadığını düşünmüşlerdir. 

İslam âlemi için Ramazan ayı manevi açıdan kazançlı bir ay olarak görülmektedir. Bu yüzden yapılan ibadetler karşılığında sevapların da bol olduğu bir ay anlamına gelmektedir. Ramazan ayında oruç ibadetinin yanında diğer ibadetler de yoğun olarak yaşanmaktadır. Tesbih çekerek Allah’ ı zikretmek, bolca dua etmek manevi olarak bireylerin ruhunu beslemektedir. Tesbih çekerek zikretmek isteyen Müslümanlar için çekilecek tesbihlerin aktarıldığı farklı kaynaklar bulunmaktadır. Özellikle ramazanda çekilecek tesbiher cübbeli Ahmet hoca konusu sık aranılmaktadır. Öyleyse çekilecek tesbihler neler birlikte bakalım.

İlginizi çekebilir: Ramazanda Cinsellik

Günlük Zikirler

Ramazan ayı her Müslümanın ibadetlerini tam ve eksiksiz yerine getirmeye çalıştığı rahmet ayıdır. Ebu Hureyre’ den rivayet olunduğuna göre; ramazan ayının öncesi büyük rahmettir. Ortası ise tam bir af dönemidir. Sonuna gelindiğinde ise cehennemden azat söz konusudur. Özellikle bu hadis-i şerif nedeniyle ramazan ayını onar günlük periyotlar ile değerlendirmenin uygun olacağı düşünülmektedir.

Öncelikle ramazanda çekilecek tesbihler ilk on gün için “ey acıyanların en merhametlisi (Yâ erhamerrâhimîn)”  şeklinde olacaktır. Başka bir deyişle her gün yüzer kere bu zikir okunmalıdır. İkinci on gün için ise “ey tüm günahları çokça bağışlayan (Yâ ğaffârazzünûb)” şeklinde zikiredilmelidir.Son olarak kalan günlerde “ey boyunları azad eden (Yâ mu’tiqarriqâb)”  zikri okunması münasip görülmüştür.

İslam’da yapılacak ibadetlerin sağlıklı olması için bir takım şartlar bulunmaktadır. Hâlbuki zikir için böyle bir şart söz konusu değildir.  Her zaman yapılabilecektir. Oturmak ya da yatmak zikir yapmak için engel değildir. Abdestsiz iken de zikir yapılabilecektir. Lakin abdestli olmanın fazileti ibadet etmenin ve zikir etmenin faziletini de artıracaktır.

En Kuvvetli Zikir Hangisi ?

Zikir çekerek ibadet eden Müslümanlar arasında en kuvvetli zikir hangisi sorusu sık aranılmaktadır. İlk olarak ramazan duası arayışlarında olanlar için günlük zikirleri paylaşmıştık. Aynı zamanda ramazanda çekilecek tesbihler konusunda sizlere bilgiler vermeye çalıştık.  Peki en kuvvetli zikir hangisi ? Yoksa böyle bir soru yanlış mıdır? İbadetler bazı şekli kurallara bağlı olabilir ancak zikir etmek için özel bir şart yoktur.  Bu nedenle en kuvvetli zikirden ziyade fazileti yüksek olan zikri bulmak önemlidir. İnsan yaptığı ibadeti kalpten geleni dile döktüğü kadar faziletli kılabilecektir. Yani dilin söylediği ile gönlün sakladığı farklı olmamalıdır.

Zikir yaparken önce insanın kalbinden geçenler değer bulur. Üstelik Hasan-ı Basri’ den rivayet olunur ki; insanın kimseye hissettirmeyerek Allah’ ı anmasının sevabı çok daha büyük olacaktır. Özellikle haramlar karşısında Allah’ ı anarak bu haramlardan uzak durmanın fazileti daha da üstündür.  İnsanların ettiği duaların ve yaptığı ibadetlerin kabulü için samimiyet önemlidir. Bunun yanında sayılarının da daha önceden belli edilmiş kalıplarda olması da zorunlu değildir. Aynı zamanda zikir çekildiğinde kabul olmasının da kesinliği yoktur. Bu yönde herhangi bir hadis veya ayet bulunmamaktadır.

İlginizi çekebilir: Ramazanda Diyet

Bir Yorum Yap