Ramazan

Ramazanda Kabızlık

ramazanda kabizlik 7433

Ramazan ayında yanlış beslenme farklı rahatsızlıklara neden olabiliyor. Bunlardan biri ramazanda kabızlık sorunudur. Özellikle iftar ve sahur arası sıvı alımının az olması kabızlık dışında tansiyon düşüklüğüne ve halsizliğe de neden olabiliyor. Yanlış beslenme ve hareketsizlik kilo alımını da hızlandırmaktadır. Midede şişkinlik, gaz gibi sorunlar ortaya çıkarabiliyor. Özellikle kabızlık sorunu günlük rutininize etki edecek bir rahatsızlık olabiliyor. Kilo kontrolünün sağlanması, sağlık ve zayıflama için kabızlık probleminin çözüme kavuşması çok önemlidir. Doğru beslenme tabloları ile bu tür sorunlarla hiç karşılaşmamak bile söz konusu olabilir.

İlginizi çekebilir: Tavuk Dünyası İftar Menüsü

Ramazanda Kabızlık Nedenleri

Ramazan ayında öğün sayıları ve saatleri değişir. Ayrıca beslenme ve uyku düzeni metabolizmada sindirim sorunlarına ve yavaşlamaya da neden olabilir. Ramazan ayında sağlıklı bir şekilde oruç tutabilmek için eksik beslenmeden uzak durmak çok önemlidir. Bireylerin vücutlarını tanıyarak beslenme programları oluşturmaları gereklidir. Eğer farklı bir sağlık sorunundan kaynaklanmıyor ise ramazanda kabızlık sorununu beslenme tablonuzda yapacağınız küçük değişiklerle giderebilirsiniz. Yanlış beslenmeye ek olarak hareketsizlikte bu sorunu tetikleyecektir. Özellikle kurulan büyük iftar sofralarında kuru gıdalarının ağırlıkta olması, yeterli su tüketilmemesi de kabızlığa neden olur. Yeterli meyve ve sebze tüketmemek, şekerli tatlıları fazla tüketmek, işlenmiş gıdalara beslenme programınız içerisinde çok fazla yer vermekte kabızlık sorununu ortaya çıkarabilir, hatta dikkat edilmediğinde şiddetini de artırabilir.

Ramazanda Kabızlık Sorunu Yaşamamak İçin Nasıl Beslenilmelidir ?

Beslenmede seçtiğiniz besinler kadar beslenme şekli de ramazanda kabızlık sorunu ile karşılaşmamak adına çok önemlidir. Oruca ılık su, zeytin ya da hurma ile başlamak; çorba ile devam etmek ve çorbadan sonra 10-15 dakika yemeğe ara verilmesi beslenme şeklinde uzmanların tavsiye ettiği şekildir. Ana yemekte sebze ağırlıklı menüler tercih edilmelidir. Bu şekilde Ramazan ayı boyunca kabızlık sorunu ile çok fazla karşılaşmamış olursunuz. Uzmanlar sahura mutlaka kalkılması gerektiğini vurguluyor. Sahurda uzun süre tok tutacak çavdar ya da tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Özellikle bu zamanda ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Çok yemek kadar az ve eksik yemekte metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir. Bu nedenle sıvı alımına, lifli gıdalar tüketmeye, meyve sebzeyi beslenme tablonuzda mutlaka kullanmaya çalışmak çok önemlidir.

Ramazanda Kabızlık Sorunu ile Karşılaşıldığında Neler Yapılmalıdır ?

Ramazan ayında kabızlık sorunu pek çok kişi tarafından yaşanabiliyor. Yanlış beslenme, hareketsizlik ve yeterince sıvı alınmaması nedeni ile ortaya çıkan bu durum, beslenme tablosu düzenlenerek çözülebilir. Özellikle lif alımının artırılması ramazanda kabızlık sorununun tedavisinde etkili olacaktır. Tam tahıllı ekmeklerin tercih edilmesinin yanında yemeklerde bulgur tercih edilmesi de tavsiye edilir. Kabızlık sorunu olanlar sebze ve meyve tüketimini artırabilir, özellikle meyvelerin kabuğu ile tüketilmesi kabızlık yanında gaz problemi yaşayanlar içinde faydalı olacaktır.

Kabızlık sorunu olanlar probiyotikleri iyi tanımalıdır. Bağırsak için oldukça faydalı olan probiyotikler, faydalı bakterilerdir. Yoğurt ve kefir bu faydalı bakteriler açısından zengin besinlerdir. Beslenme tablonuzda bu besinlere mutlaka yer verilmelidir. Kabızlık sorunu ilerlemiş bireyler ekstra probiyotik desteği de alabilir. Tüketilebilecek diğer besinler arasında çekirdeksiz etli meyveler, enginar, muz, yeşil sebzeler, keten tohumu, buğday, yulaf ve arpa gibi besinlerde bulunur. Egzersiz ramazanda kabızlık sorunun giderilmesinde oldukça etkilidir. Ciddi sporlar yapılmasına gerek bulunmuyor. Günde birkaç defa 15’er dakikalık yürüyüşler bile sindirim sisteminizin daha verimli çalışmasını sağlayacaktır. Kabızlık tedavisinde egzersizleri mutlaka hayatınıza uygulamanız gereklidir. Bütün bunların yanında su tüketimine önem verilmelidir. Özellikle ramazan ayı boyunca iftar ve sahur arasında aralıklarla 2,5 lt su tüketilmesi sindirim sisteminiz üzerinde pozitif etkiler oluşturacaktır.

İlginizi çekebilir: İftar Menüsü Fiyatları 2023

Bir Yorum Yap