Ramazan

Ramazanda Kilo Almamak İçin Ne Yapmalı ?

ramazanda kilo almamak icin ne yapmali 7294

Ramazan ayı geldiğinde oruç tutulur ve bu süre içerisinde de kişilerin beslenme davranışlarında değişiklik yaşanır. Beslenmenin düzenlenmesi ve kilo artışına engel olunması için de bazı kaidelere göre hareket edilmesi gerekir. Ramazanda Kilo Almamak İçin Ne Yapmalı ? Oruç tutacak kişilerin merak edecekleri arasında yer alırken sağlıklı bir beslenme düzeni ile bunu önlemek mümkündür. Ramazan ayı boyunca öğün sayısında azalma yaşansa da bunu dengelemek kişinin elindedir. Planlamanın doğru yapılması durumunda oruç tutan kişilerin kilo alması önlenebilir. Ayrıca sağlıklı beslenme açısından da bu durum gereklidir.

Ramazan ayında oruç tutulmasına bağlı olarak yapılan yemek çeşitlerinde de artış yaşanmaktadır. Normal hayata yakın koşullarda gerçekleştirilecek bir beslenme yöntemi ile sağlıklı olarak Ramazan ayı geçirilebilir. Oruç tutulduğunda uzun süre aç kalmak kişinin kan şekerinin düşmesine yol açar. Kan şekerinde düşüş yaşanmaması ve dengeli olarak seyretmesi için az ve sık beslenme metodu önerilir. Ramazan ayında oruç tutmak hem nefsin terbiyesi hem de vücudun sağlığı açısından önemlidir. Bundan dolayı da oruçla birlikte hem ibadet yapılırken hem de sağlıklı beslenmek mümkündür.

İlginizi çekebilir: Ramazanda Yapılacak İbadetler

Ramazanda Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur ?

Ramazanda Kilo Almamak İçin Ne Yapmalı ? Merak edilirken aynı zamanda sağlıklı beslenmek de oldukça önemlidir. Oruç tutan kişilerin öğünlerini sahur, iftar yemeği, ara öğün şeklinde düzenlemeleri kendileri açısından sağlıklı olur. Sahurda alınacak gıdalar oldukça önemlidir ve bu öğünde baharatlı yiyeceklerden, aşırı tuz tüketiminden uzak durulmalıdır. Tahıllı gıdalar, meyve, bol su tüketimi, çorbalar ya da peynir gibi yiyecekler hem tok kalmaya hem de kan şekerinin düşmemesine yardım eder. Bundan dolayı da sahurda dikkatli bir beslenme tatbik edilir. Çok fazla yemek bu saatlerde kişilerde rahatsızlık yaratır.

Bundan dolayı da yeteri kadar besin tüketmek önemlidir. Ayrıca sıvı tüketimi yeterli oranda yapılmalıdır. Yemekler ağır ağır ve sindirilerek yenmelidir. Acele yenmesi sindirimi olumsuz etkiler ve çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkmasına etki eder. Aşırı yağlı, tuzlu yiyecekler, kızartmalar sahurda yenmesi önerilmeyen gıdalardır. Tatlı yenilecekse de sütlü ve hafif tatlılar tercih edilmeli kızartma yöntemi ile yapılmış tatlılardan kaçınılmalıdır. Tatlı tüketileceği zaman da bunun için uygun zaman iftarı yaptıktan birkaç saat sonradır.

Kilo Almadan Oruç Nasıl Tutulur ?

Ramazan ayında oruç tutmaya bağlı olarak hareketlerde de azalma yaşanır. Hareketsizlik de metabolizma hızını olumsuz etkileyen bir durumdur ve bundan dolayı da Ramazan’da kilo almaktan şikâyet edilebilmektedir. Ramazanda Kilo Almamak İçin Ne Yapmalı ? Suali de bu sebeple sorulur. Oruç tutan kişilerin yapması gereken en önemli davranış yeterli ve dengeli beslenmek, bol sıvı tüketmek ve sahurla iftarda hızlı yemek yememektir. Bu öğünlerde ağır gıdalardan uzak durulmalı ve yeterli miktarlarda yenmelidir. Hızlı tüketmek, birdenbire mideye yüklenmek zararlıdır. Oruç tutan kişilerin kilo almamak için yapabilecekleri arasında mutlaka sahura kalkmak ilk sırada gelir. Sahurda ve iftarda yeterli oranlarda yemek, ara öğünlerde az ama sık besin tüketmek ve bol bol su içmek dengeli beslenme açısından önemlidir ve kilo almayı da engeller.

Tatlı tüketilmesi gerektiğinde hafif tatlıları yemek, kızartmalardan uzak durmak, porsiyonları ayarlamak, hamur işlerinden kaçınmak kilo almayı engelleyebilecek davranışlardır. Lifli gıdalar tercih etmek, ağır yemek, iyi çiğnemek ve mideyi birden doldurmamak da verilen öneriler arasında yer alır. İftardan sonra hafif egzersizler yapmak da kilo almayı engelleyebilecek davranışlar arasında yer alır. Çay kahve gibi içeceklerin tüketilmesi sırasında da şeker kullanmamaya özen gösterilmelidir.

İlginizi çekebilir: Oruçluyken Gusül Abdesti Alınır mı

Bir Yorum Yap