Kilo kontrolü sağlamak isteyenler ve kilo sorunlarıyla mücadele edenler ramazan ayı için farklı yöntemler aramaktadır. Başka bir deyişle alışılagelen besleneme düzeninin değişmesi zayıflamak için izlenen adımları da değiştirecektir. Bununla birlikte ramazanda kilo vermek için diyetlerine dikkat edenler de bulunmaktadır. Öyleyse en önemli zayıflama araçlarından biri olan diyet konusunda sizlere faydalı bilgiler aktaralım. Öncelikle kendinizi ramazan ayına doğru şekilde hazırlamalısınız. Vücudunuzu birden bire farklı bir tempoya sokmanız başlarda sizi zorlayabilecektir. Aynı zamanda bu düzene alışma sürecinde zaman kaybı ve basit bazı sağlık sorunları yaşamanıza neden olabilecektir.
Örneğin ramazanın ilk günü baş ağrılarının sık görüldüğünü fark etmişsinizdir. Bu ağrının aslında basit birkaç sebebi var. Üstelik sebeplerini öğrendiğinizde sancılı süreci azaltmanıza da yardımcı olacaktır. İlk günlerde yaşanan ağrı genellikle kafein ve nikotin alamamanıza bağlı olarak görülür. Yani sabahları sigara ve kahve tüketen insanlar arasında iseniz. Oruç tutmaya başladığınızda bu eksiklikler size baş ağrısı olarak dönebilecektir. Bu nedenle ramazan ayından on veya on beş gün evvel kahve ve sigarayı azaltmayı denemek size fayda sağlayacaktır. İşte aktardığımız örnekte olduğu gibi ramazan öncesi beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmek ramazan ayında kilo verme yolunda size yardımcı olacaktır.
İlginizi çekebilir: Ramazanda Sabah Namazı Kaçta Kılınır
Diyet Listesi Nedir ?
Kilo vermek için en etkili yöntemlerden birinin diyet yapmak ve diyetinize sadık kalmak olduğunu belirtmiştik. Peki diyet listesi nedir ? Ramazanda kilo vermek isteyenlerin takip edilebileceği bir liste var mı? Aslında hepimizin bildiği veya sıkça duyduğu bir söz öbeğidir. Diyet listesi, basit olarak öğünlerimizi düzene koyan ve neler tüketmemiz gerektiğini gösteren programdır. Siz de konu hakkında uzman kişilerin görüşlerinden faydalanarak vücudunuza ve kilonuza uygun diyet listelerini oluşturabilirsiniz. O halde ramazan ayında sizlere zayıflama konusunda yardımcı olacak diyet listelerine de bir göz atalım.
Ramazan ayında şüphesiz ki iftar ve iftarda tüketeceğiniz besinler metabolizmanızı doğrudan etkileyecektir. Bununla birlikte uzun süre susuz kalmak da iftardaki beslenme alışkanlıklarınızı daha önemli hale getirmektedir. Öncelikle iftarda bol sıvı tüketin, çorba içmeyi ihmal etmeyin. Daha sonra sebze yemekleri ya da sınırlı porsiyonda olmak üzere et veya tavuk tercih edebilirsiniz. Beyaz ekmek, ramazan pidesi, börek gibi hamur işlerinden uzak durmaya gayret etmelisiniz. Hele ki pilav ile birlikte bu sayılanları bir arada tüketmemeye özen göstermelisiniz. İftar sonrası ara öğün tüketimini ihmal etmemeye çalışmalısınız. Özellikle süt, yoğurt, meyve ve komposto gibi susuzluğunuzu giderecek besinlere yönelmelisiniz. Son olarak listenizde ne olursa olsun porsiyonlarınızı kontrol altında tutmanız gerektiğini de unutmamalısınız.
Diyet Yemekleri Nelerdir ?
Zayıflama yöntemleri konusunda yaptığınız araştırmaları ramazan ayı için güncellemeye karar verdiniz. Kilo vermek için diyet yapmanızın doğru bir davranış olacağına inanıyorsunuz. Sıradaki adımda oluşturacağınız diyet listelerinde yer alacak diyet yemeklerini belirlemek olacaktır. Bu sebeple sizlere diyet listesi hakkında bilgiler verdikten sonra listenize ekleyebileceğiniz yemeklerden de bahsetmek istiyoruz. Özellikle ramazanda kilo vermek isteyenler için listelerde mutlaka bulunması gereken bazı yemekleri paylaşacağız. İftar listelerinizde iftariyeliklere mutlaka yer açın. Ancak tüketim konusunda aşırıya kaçmayın. Sofranızdaki küçük iftariyelikler açlığınızı ve aşırı tüketim isteğinizi dizginleyecektir. Yoğurt, içeriğindeki faydalı bileşenler sayesinde sindirim sisteminize büyük kolaylık sağlayacaktır. Kuru baklagiller de içerdiği yüksek besin değerleri ile gücünüzü toplamanıza fayda sağlayabilir. Tavuk veya köfte tercih ederseniz ızgara olarak servise hazırlayın. Porsiyonlarınızı ölçülü ve yeteri kadar ile sınırlayın. Son olarak yemeğinize eşlik edecek salata her iftarda sofranızda bulunması gereken yiyeceklerden biri olmalıdır.
Ramazanda Kilo Vermek İçin
Fazla kilo her zaman insanlar arasında bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Bu sorun fiziksel unsurlardan kaynaklanabildiği gibi yanlış insan davranışları sonucunda da oluşabilmektedir. Ancak ne olursa olsun fazla kilolarla mücadele etmek yaşamın her zamanında büyük önem taşır. İşte ramazanda kilo vermek için izlememiz gereken bazı kurallar ve yöntemlerin var olduğunu bilmek size avantaj sağlayacaktır. Ramazan ayında hem oruç ibadetini yerine getirmek hem de sağlıklı şekilde kilo verebilmek mümkün olabilecektir.
Özellikle vücudun sıvı ve mineral dengesini sağlamak dikkat etmeniz gereken en önemli hususların başında gelmektedir. Metabolizmanızın doğru çalışabilmesi adına sıvı tüketimi son derece önemlidir. İftar ve sahurdan oluşan ramazan öğünlerinizde zararlı yağlardan uzak kalmaya çalışmalısınız. Doğal besinler tüketerek özellikle sahur yapmayı ihmal etmeyin. Çünkü vücudunuzun doğru tepkiler vermesi adına bu öğün çok önemlidir. İftardan sonra yeşil çay tüketmek metabolizmanızı düzenleyecektir. Saydığımız yöntemleri uygulayarak ramazanda da doğru beslenmeye özen gösterin.
Kilo Vermek Neden Önemli ?
Kimi insan hep zayıf kalmak isterken kimileri de biraz kilodan zarar gelmeyeceğini iddia etmektedir. Ancak durum ne olursa olsun eğer ideal kilonuzu aşmaya başlamışsanız bir dizi sağlık sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Zayıflamak, fazla kilolardan kurtularak sağlıklı yaşam sürmek her zaman mümkündür. Özellikle kilo vermek neden önemli ? Bu konuda bilgi sahibi olduktan sonra ramazanda kilo vermek için birden fazla sebebiniz olduğunu da fark edebileceksiniz. Öncelikle sağlık açısından aşırı kilonun zararlarını birlikte inceleyelim.
Fazla kilolar, kimi zaman farkında olmadan sağlığımızı tehdit etmektedir. Üstelik zamanında farkına varılmazsa da obeziteye kadar uzanabilecek sorunları beraberinde getirebilecektir. Bununla birlikte fazla kilo sorununuza zamanında müdahale etmezseniz işiniz sandığınızdan da zor olabilecektir. Aşırı kilonun vücudumuza çok fazla zararı bulunmaktadır. Ancak bunlardan bazılarını saymak konunun önemini kavramak açısından yeterli olacaktır. İdeal kilonuzu fazlasıyla aştığınızı, yaşadığınız motivasyon eksikliği ile fark edebilirsiniz. Ya da eklem rahatsızlıkları, kalça ağrıları, sırt ağrıları, süregelen yorgunluk gibi hayat standardınızı düşürecek problemler yaşamanız mümkündür. Bu sebeple kilo vermenin önemini kavrayarak hayatımızın her döneminde ideal kilomuzda kalmaya gayret etmeliyiz.
Sahurda Ne Yemek Gerekir ?
Fazla kilolarımızın bizlere ne gibi etkileri olacağını sizlerle paylaştık. Kilo vermek ya da zayıflamak için hayatın her döneminde uygulanabilecek bazı yöntemlerin olduğunu vurguladık. Özellikle ramazan ayı geldiğinde oruç tutan bireylerin izleyeceği beslenme alışkanlıkları da değişecektir. Ramazan ayında sahur ve iftar olmak üzere iki ana öğünden bahsedebiliriz. Elbette bu öğünleri çeşitlendirmek, beslenme uzmanınız ile birlikte kararlaştırabileceğiniz bir konu olacaktır. Fazla kilolarınıza dikkat ederek doğru beslenme şekli ile sağlıklı zayıflamanın her zaman mümkün olabileceğini hatırlamamız gerekmektedir.
İlk olarak sahurda ne yemek gerekir ? Hangi yiyecekler hem oruç ibadetiniz süresince size güç ve enerji sağlar? Bu öğünde tüketeceğiniz hangi besinler ile ramazanda kilo vermek için daha fazla şansınız olacak? Hemen akla takılan bu sorular hakkında kısa ve net bilgiler paylaşmaya çalışalım. Sahur öğünü uzun süre aç kalacak bünye için önemli bir zamandır. Bu öğünde tıka basa yemek ile tokluk hissini uzatmaya çalışmak çok da mümkün değildir. Bunun yerine doğru besinleri seçerek hem kilo vermek hem de sıhhatli bir ibadet yapmanız mümkün olacaktır. Öncelikle sahurda tuzlu yiyecekler tüketmemeliyiz, yeterince sıvı tüketmeliyiz. Vitamin ve mineral açısından zengin yiyecekleri tercih etmeli, lif içeren gıdaları tüketmeye özen gösterimliyiz. Yine aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmalı, protein kaynağı olan süt, yoğurt, peynir ve yumurta tüketilmelidir. Yağ ihtiyacınızı zeytinyağı, badem ve cevizden karşılayın. Hafif çorbalar tüketmek faydalı olabilir. Salatalık, domates ve yeşillik ise sofranızda her zaman bulunabilecektir.
İlginizi çekebilir: Ramazanda Nasıl Kilo Verilir
Ramazanda Kilo Verme
Ramazan ayında da kilosuna dikkat etmek isteyenler araştırmalarına başlamış görünüyor. Ancak kilo vermek ya da kilonuzu kontrol altına tutmak isterken sağlığınızdan olmayın. Ramazan ayında hem ibadetlerini yapmak hem de sağlıklı kalmak isteyenler yazımıza kesinlikle göz atmalı. Özellikle ramazanda kilo verme konusunda tereddütleriniz varsa yazımızı sonuna kadar okumayı ihmal etmeyin. Kilo vermek için uygulanan yöntemler her zaman doğru sonuçlar vermemektedir. Üstelik yapılan bir dizi hata zayıflamak yerine size kilo aldırabilmektedir. O halde attığınız adımların doğru olduğundan emin olmak size fayda sağlayacaktır.
Ramazan ayı geldiğinde günlük yaşamımızda ve beslenme şekillerimizde bir takım değişikliklere gideriz. Elbette bu değişikliklere gitmemiz yılın on bir ayı belirli bir düzene alışan vücudumuz için ciddi bir farklılık oluşturmaktadır. Ancak değişen bu düzen içerisinde sağlıklı kalmanız mümkün. Oruç ibadetini yerine getirerek ruhsal olarak rahatlayan birey vücudunu dinlendirerek de fiziksel olarak rahatlamaktadır. Bununla birlikte rahat bir ramazan ayı geçirmek isteyenlerin bir takım düzenlemelere gitmesi yerinde olacaktır.
Oruç Tutmak Kilo Verdirir Mi ?
Elbette oruç ibadeti İslam dinine göre sağlıklı olan her inanan için farz kılınmış bir ibadettir. Bununla birlikte ibadet ile geçirilecek bu ayda uzun süren açlık süreleri nedeniyle daha kolay kilo verileceği algısı oluşmaktadır. Üstelik ramazan ayı, manevi olarak kendini frenleyen ve nefsini kontrol altına alan insanlar için bir takım avantajlar sağlamaktadır. Diğer zamanlarda gereksiz de olsa bir şeyler yiyip içen insan bu ayda yapmış olduğu ibadet gereği bu konuda ipleri ele almış olacaktır. Peki, gerçekten ramazanda kilo verme konusunda oruç tutmak ne kadar etkilidir? Gelin birlikte bu konuya ilişkin araştırmalara detaylı bir şekilde bakalım.
Oruç tutulan zamanlarda fiziksel hareketlerimiz yavaşlamakta ya da tamamen durmaktadır. Fiziksel hareketlerimizin yavaşlaması ile metabolizma hızımız da düşmektedir. Özellikle aç kalan vücut, hastalıklı hücrelerde bulunan gerekli olmayan parçaları ortadan kaldırma girişimindedir. Üstelik üç gün üst üste tutulan oruç sonrası bağışıklık sisteminin vücutta akyuvar oluşumunu tetiklediği belirlenmiştir. Aynı zamanda vücudumuzun aç kalması sürecinde hücrelerimiz enerji üretimini iç imkânları ile sağlamaktadır. Bu sebeple vücutta oluşan gereksiz depolar da yakılmış olacaktır. Kısacası ramazan ayında hem oruç tutmak hem de kilo vermek mümkün olmaktadır. Ancak, mutlaka iftar ve sahur öğünlerinde tüketilen besinlere dikkat edilmesi sağlık için çok önemli ve çok gereklidir.
İftarda Ne Yemek Gerekir ?
Şüphesiz hepimiz ramazan ayında zayıflamak için az yemek yemenin yeterli olduğunu sanmaktayız. Ancak bu düşülen en büyük hatalardan biridir. Az yemek size enerji kaybettirecek ve güçsüz düşmenize sepek olabilecektir. Özellikle sahur ve iftar öğünlerinde bilinçsiz beslenme oruç tutulan sürelerde sağlığınız için de tehlike arz edebilecektir. Peki iftarda ne yemek gerekir ? İftarda tüketilen besinler ramazan ayında sağlıklı bir ibadet dönemi geçirmenin de püf noktalarından biridir. Gün içerisinde uzun süre aç kalan insanlar iftar saati ile birlikte yemek yeme noktasında kontrolünü kaybedebiliyor. Hâlbuki bu öğünde kendinizi kontrol etmeniz gerektiğini unutmamanız gerekmektedir.
Özelikle iftar menülerinde bol su ve sıvı tüketimini ihmal etmemelisiniz. Hurma vazgeçilmezler arasında ve faydalıdır. Bununla birlikte birkaç zeytin ve birkaç parça ceviz metabolizmanıza faydalı olacaktır. İftarda çorba içmeden ve çorba sonrası midenizi dinlendirmeden yemeğe devam etmemeye özen göstermelisiniz. Ne yazık ki ekmek ve sıcak ramazan pidelerini de küçük porsiyonlar tüketmeniz gerekmektedir. Sizler de iftarda yediklerinize dikkat ederek ramazanda kilo verme konusunda ciddi yol alabileceksiniz.
İlginizi çekebilir: Cankurtaran Sosyal Tesisleri İftar Menüsü
Bir Yorum Yap