Ramazan

Ramazanda Okunacak Dualar

ramazanda okunacak dualar 7375

Arapça kökenli olan dua kelimesi, sözlüğümüzde Tanrı’ya yakarma ve Tanrı’dan yardım dileme şeklinde yer almaktadır. Özellikle İslam’da dua derin manalar içermektedir. Aynı zamanda İslami bir terim olarak dua, kulun tüm benliği ile yaratana dönmesi ve ondan dileklerde bulunması şeklinde açıklanmaktadır. Başka bir deyişle dua bir ibadet şeklidir ve amacı da istek ve dileklerin Allah’a sunulmasıdır. İslam yazınında kulun Allah’ın yüceliği karşısında aciz olduğunu itiraf etmesi olarak da görülür. Bu nedenle kulun sevgi ve içten duyguları ile birlikte yardım dilemesi duayı önemli kılmaktadır. Özellikle ramazanda okunacak dualar ile ilgili farklı kaynaklar bulunmaktadır.

Tüm kaynaklarda iftar duası, sahur duası ve ramazan duaları şeklinde çeşitli tavsiyeler ve rivayetler aktarılmaktadır. Bunun yanında gün boyu oruç ibadetini yerine getiren inananlar iftar sonrasında sahura kadar olan süreci değerlendirmek istemektedirler. Bundan dolayı çeşitli dua ve zikirler ile bu kıymetli ayı geçirmek isterler. Akşam yemeğinde iftar duası okunur. Aynı zamanda yatsı namazından sonra okunacak dua da değerlidir. Bu dua il müftülüklerince her yıl camilere gönderilmektedir.

İlginizi çekebilir: Ramazanda Diyet

İftar Duası

Ramazan ayında Müslümanlar oruçlu geçirdikleri sürenin sonrasında akşam ezanı ile birlikte oruç ibadetini tamamlarlar. Başka bir deyişle akşam ezanı okunduktan sonra yenilen akşam yemeğine iftar adı verilmektedir. Bu nedenle iftarda oruç açılırken yapılan dua da iftar duası olarak bilinmektedir. Özellikle ramazan duası denildiğinde akla ilk olarak iftar duası gelmektedir. Aynı zamanda inananlar arasında oruç duası olarak da anıldığı görülmektedir. Farklı kaynaklarda uzun ve kısa olmak üzere çeşitli iftar duaları yer almaktadır.

Özellikle iftar zamanı ramazanda okunacak dualar açısından önem taşımaktadır. Sıkça aktarılan ve bilinmekte olan iftar duasının metni şöyledir. Allahümme leke sumtu vebike âmentü vealeyke tevekkeltüve alâ rızkıke eftartü ve savme’l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü vemâ ahhartü.Duanın Türkçe anlamına birlikte bakalım. Allah’ ım, senin için oruç tuttum. Sana inandım ve güvendim. Verdiğin rızıklar ile orucumu açmaktayım. Yarının orucuna da niyet ediyorum. Geçmiş ve gelecekteki günahlarım için bağış dilerim. İftarda bu duayı okumanın yanında bir de sofra duası okumak konusunda tavsiyeler mevcuttur.

Dua Nasıl Edilir ?

Duanın kabul olması için herhangi bir şart bulunmaz. Ancak uygulamada bazı şekli unsurlardan bahsedilmektedir. Bu unsurlar daha ziyade duanın şekli ve mekânı ile alakalı görülmektedir. Lakin duanın her yerde yapılabileceğini söyleyen kaynaklar da mevcuttur. İnsanlar arasında bazı yerlerde edilen duaların daha etkili olacağı düşünülmektedir. Aynı zamanda insanın dua ederken girdiği dış görünüşler de farklı dini çevrelerde görülen davranışlardır.

Hz. Peygamber (S.A.S.) efendimiz duanın ibadetin özü olduğunu buyurmuştur. Aynı zamanda duaların yalnızca Allah’a yönelik olması dini kitabımızda sıkça vurgulanmaktadır. Bu yüzden Allah’tan başkasına, farklı yaratık ve objelere dua edilmemesi gerekmektedir. Duadan önce tövbe edilmesi uygun görülmektedir. Bir hadis-i şerife göre; günahında ısrar eden ve haram olanlardan uzak kalamayan kulların duası kabule layık görülmez. Özellikle dua ederken Allah’a hamd ve Peygambere selam ile başlanmalıdır. Bununla birlikte duayı bitirirken de bu hususa dikkat edilmelidir. Dualar içten yapılmalıdır, tevazu içerisinde olmak gerekir. Aynı zamanda ısrarla dua etmek makbul görülmektedir. Son olarak dua her zaman yapılabilmektedir. Ancak bazı anlar vardır ki duaların daha çabuk kabul olunacağı aktarılır. Kuran-ı Kerim’de ve sahih hadislere göre seher vakti edilen dua makbul ve faziletli görülmektedir. Bu nedenle ramazanda okunacak dualar için de aynı hususlara dikkat etmek gereklidir.

İlginizi çekebilir: Ramazanda Cinsellik

Bir Yorum Yap