Ramazan ayı oruç tutulan ve Müslümanlar açısından özel öneme sahip olan bir aydır. Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim’in inmiş olması sebebi ile bu ay çeşitli ibadetler yapılarak ve oruç tutularak geçirilir. Ramazan ayında yardımlaşmanın arttığı ve insanların hayır yapma konusunda da birbiri ile yarıştığı gözlemlenmektedir. Oruç tutulacağı zaman belirli kurallar çerçevesinde hareket edilirken sahur vaktinde yemek yenmesinin ardından iftar saatine kadar yeme ve içmeye ara verilir. Oruçla ilgili yasaklar imsak vakti ile başlar. İmsak vakti ise tan yeri ağardığında başlamaktadır. Bu süre güneşin doğuşuna kadar geçen süreyi tanımlamaktadır. Tan yeri ağardığında imsak vakti başlamış demektir. Bundan dolayı da bu saatten sonra bir şey yemek içmek orucu bozar. Ramazanda Sabah Namazı Kaçta Kılınır ? Merak edilen bir konudur ve İmsak ile sabah namazı kılınabilmektedir. Bundan dolayı da sabah namazının başlangıç saati olarak imsak vakti kabul edilir. Sabah namazı süresi güneş doğuncaya kadar devam etmektedir.
İlginizi çekebilir: Kurban Namazı Nasıl Kılınır
Sabah Namazı Ramazan’da Kaçta Kılınır ?
Ramazanda Sabah Namazı Kaçta Kılınır ? Merak edilen bir konudur ve imsak vakti olarak adlandırılan zaman diliminden itibaren güneş doğana dek sabah namazı kılınabilmektedir. İmsak vakti bu yıl 4:50’de başlamaktadır. Bu saat 13 Nisan’a göre belirlenmiştir. Günlerin uzamasına bağlı olarak da her gün bir miktar ileriye gitmektedir. Ramazan ayında oruç tutmak isteyenlerin sahur vakti yeme, içme faaliyetlerini yapması gerekir ve bu süre imsak vaktine kadar devam eder.
İmsak vaktinin gelmesi ile iftar vaktine kadar oruç tutacak olanların bir şey yiyip içmesi orucu bozar. Bundan dolayı da Ramazan ayı boyunca birçok kişi orucunu bu zamanlamaya göre tutar. İftar vakti de orucun açılabileceği zaman aralığıdır ve bu saatten sonra bir sonraki sahur zamanına kadar yeme içme serbest olur. Bu süreç 30 gün boyunca devam eder. Günlerin uzamasından dolayı Ramazan ayında iftar vakti başlangıç saati de ilerleyen süreçte değişiklik gösterir. Bu değişiklik her gün bir dakika ileri gidecek şekilde gerçekleşmektedir. Ramazan ayının ardından Müslümanlar bayram olarak Ramazan Bayramı’nı kutlarlar ve Ramazan Bayramı 3 gün süren bir dini bayramdır.
Ramazan Ayı’nda Sabah Namazı Saatleri
Ramazan ayı oruç ibadetinin yanı sıra birçok iyiliğin ve ibadetlerin yapıldığı bir aydır. Bu ayda ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımlar artmakta ve insanlar bir araya gelerek iftarlarını açmaktadır. Bu tür bir maneviyat ortamı içerisinde ise toplumsal olarak yakınlaşma söz konusu olur. Ayrıca hayır yapma konusunda da insanların daha aktif oldukları görülürken oruç tutarak ve Kur’an okuyarak ibadet ederler. Ayrıca namazlarını da kılan Müslümanlar açısından merak edilenlerden biri de Ramazanda Sabah Namazı Kaçta Kılınır ? Sorusu olmaktadır. İmsak vaktine girildiğinde sabah namazı için başlangıç söz konusu olurken güneş doğana kadar bu namaz kılınabilmektedir. Güneşin doğuşuna kadar olan sürede Müslümanlar sabah namazını kılabilirler.
İmsak vakti olarak adlandırılan zaman tan yerinin ağardığı vakit olarak kabul edilirken bu yıl 4:50 olarak başlangıcı belirlenmiştir. Daha sonrasında ise güneşin doğuşuna kadar geçecek olan sürede sabah namazı kılınabilir. İmsak vakti aynı zamanda orucun da başlama süresidir. Bu saatten itibaren yeme içme kesilir ve oruçlu olan kişiler iftar vaktine kadar artık bir şey yemezler. Günlerin uzamasına bağlı olarak da saatlerin ilerlemesi söz konusu olacağından dolayı imsak vakti ilerleyen günlerde daha ileri bir saate gelmektedir. İftar vakitleri de her gün bir dakikalık ilerlemeye bağlı olarak başlangıç saatinden farklılık gösterir.
İlginizi çekebilir: Ramazanda Nasıl Kilo Verilir
Bir Yorum Yap