Ramazan

Ramazanda Sabah Namazı

ramazanda sabah namazi 7377

Her yıl Ramazan ayı geldiğinde heyecan ile ibadetlerini yapmaya çalışan Müslümanlar için imsak vakti ayrı bir yer tutmaktadır. Ancak Ramazanda sabah namazı ne zaman kılınır sorususıklıkla çelişkiye düşülen ve araştırılan bir konudur. Başka bir deyişle imsak vakti okunan ezan ile sabah namazı kılınabilir mi? Sorusu aslında insanların aklına daha çok takılmaktadır. O ramazanda sabah namazı konusunu sizler için daha iyi açıklamaya çalışalım.

Sabah namazı takvimlerimizde gördüğümüz imsak ve güneş vakitleri arasında kılınabilmektedir. Bu yüzden imsak olarak belirlenen andan itibaren namaz kılınabilecektir. Bununla birlikte güneş vakti girdikten sonra yani takvimde yazan güneş saati geldikten sonra sabah namazı kılınamaz. Bunun yanında bazı rivayetlere göre Hanefiler sabah namazını imsak vaktinden biraz geciktirmek suretiyle kılmayı daha uygun görmektedirler. Üstelik Peygamber efendimizin tavsiyeleri de bu yöndedir. Sabah namazı vakti Ramazan ayında hazırlanan imsakiyeler üzerinden takip edilebilecektir. Özellikle her yıl İstanbul imsak vakti ve Ankara imsak vakti en sık aranılan konular arasındadır. İmsak vakitlerini önceden bilmek sahur yapacak vatandaşlarımıza kolaylık sağlayacaktır. 

İlginizi çekebilir: Kurban Namazı Nasıl Kılınır

Sabah Namazı Nasıl Kılınır ?

Güneşin doğumundan önce kılınan sabah namazı farz vakitlerden biridir. Bu yüzden sabah namazı nasıl kılınır size açıklamaya çalışacağız. Öncelikle sabah namazındaki farz rekâtlarda uzun zammı surelerin okunmasının faziletinin daha yüksek olduğu söylenmektedir.  Sabah ezanı okunduktan sonra kılınan sabah namazı 2 rekât sünnet ve 2 rekât farz olmak üzere toplamda 4 rekâttan oluşur. Namaz öncesi abdestimizi aldıktan sonra temiz olduğunu bildiğimiz bir yerde kıbleye doğru dururuz. 

İlk olarak niyet ederiz. Sonrasında ise tekbir alarak namaza başlarız. Sünnet ve farzın ilk rekâtlarında Sübhaneke duası okunarak başlanır. Sonrasında euzü-besmele ve Fatiha suresi okunur. Bunun yanında Kur’ an’ dan bir sure okunarak Rüku’ ya gidilir. Son olarak Secde’ ye gidilerek rekât tamamlanır. İkinci rekâta ise besmele çekilerek başlanır. Birinci rekâtta olduğu gibi sureler okunur. Yalnız bu rekâtta Sübhaneke duası okunmaz ve euzü-besmele çekilmez. Secde sonrası tahhiyata oturulur ve selam verilerek namaz tamamlanır. Ramazanda sabah namazı da aynı şekilde kılınmaktadır.

Ramazanda Sabah Namazı Kaçta Kılınır ?

Ramazan ayı geldiğinde namaz ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanlar bazı konuları araştırmaktadır. Bu konuların başındaramazan ayında sabah namazıcamide ne zaman kılınır? Sorusu gelmektedir. Bu yüzden konu hakkında kısa ve anlaşılır bilgiler paylaşmaya çalışacağız. Sabah namazının imsak vaktinin girmesi ile birlikte kılınabileceğini sizlerle paylaştık. Öyleyse sabah namazı takvimlerimizde yazılı imsak saati ile güneş saati arasında kılınabilecektir. Bununla birlikte camilerimizde sabah namazının kılınması konusu biraz daha farklıdır. İlk olarak Ramazan ayında sabah ezanı imsak vaktinde okunur. Bu nedenle diğer aylarda ve günlerde okunan sabah ezanından farklı bir saatte okunmaktadır. Normal zamanlarda sabah ezanı imsak-güneş vakit aralığının son bir saati içerisinde okunmaktadır. Ancak, Ramazan ayında imsak vaktinde okunma sebebi ise orucun başlangıcının bildirilmesi hususudur.

Peygamber efendimizin sabah namazını imsak vaktinden biraz geciktirerek kılınması hususundaki tavsiyesini aktarmıştık. Hatta rivayetlere göre Peygamber efendimiz imsak vakti girdikten sonra bir süre Kur’ an-ı Kerim okumaktadır. Okumayı bitirdikten sonra da sabah namazını kılmıştır. Bundan dolayı Ramazan ayında camilerimizde de ezan okunduktan sonra öncelikle Kur’ an-ı Kerim okunmaktadır. Her gün bir cüz olarak okunan Kur’ an bir ay süren Ramazan ayı boyunca her sabah okunmakta ve hatim tamamlanmaktadır. Ramazanda Sabah Namazı da camilerde cemaat ile birlikte Kur’ an okunduktan sonra kılınmaktadır.

Ramazan ayının gelmesi ile Müslümanlar için ayrı bir mevsim başlar. Sahuru, iftarı, teravihi, sadakası, Kadir Gecesi ile manevi açıdan çok bereketli olan bu günlerde ibadetlerin sıhhati için bazı vakitlerin giriş ve çıkış saatlerine özellikle dikkat edilmelidir. Bu alanda ramazanda sabah namazı ne zaman kılınır araştırmaları da çok sık yapılıyor. Ramazan orucu imsak vakti yani sabah namazı vakti ile başlar. İftar vakti yani akşam namazı vakti ile tamamlanır. Ülkemizde Müslümanları sabah imsak vakti ile ilgili araştırmalara sevk eden esas olay ise iki farklı imsak hesaplama yöntemi bulunmasıdır.

İmsak Vakti Hesaplama Yöntemleri

Osmanlı döneminde kullanılan geleneksel temkinli hesaplama yöntemi 1982 yılında değişmiştir. Bu yöntem Mısır’da da kullanılır. Hatta Malezya ve pek çok Arap ülkesinde de hala bu hesaplama tercih edilir. Temkinli hesaplama yönteminde namaz vakitleri hesaplanırken bazı sapmalar olabileceği göz önünde bulundurularak bazı düzeltmeler yapılarak tedbirler alınmıştır. Daha ihtiyatlı olmak adına hesaplanan imsak vaktinden biraz daha önce yeme içme kesilir. Ancak sabah namazı temkinli imsak vaktinden 15- 20 dakika sonra kılınır. Müslümanlar ramazanda sabah namazı ne zaman kılınır araştırmalarında bu temkinli vakitler dolayısı ile açıklamalar arayabiliyor. İkinci hesaplama yöntemi ise 1982 yılından itibaren tercih edilen temkinsiz olan hesaplama yöntemidir. Diyanet doğrudan sabah namazı süresi ile imsak vaktine girişi belirtir.

Diyanet’e Göre Sabah Namazı Vakti

Tan yeri ağarması ile güneşin doğmasına kadar geçen süre sabah namazınızın kılınma vakti olarak Diyanet tarafından yapılan fetvalarda belirtilmiştir. Oruç yasaklarının başlama vakti de imsak vakti ile başlar. İmsak ile birlikte sabah namazı vakti girdiği için ramazanda sabah namazı ne zaman kılınır araştırmalarında diyanet işlerinin verdiği fetvaya göre bu vakitlerde sabah namazı kılınabilir. Güneşin doğmasına kadar geçen süre sabah namazı vaktidir. Peygamber Efendimize (s.a.v) Cebrail (a.s) imamlık yaptığında birinci gün tan yeri ağardığında sabah namazı kılarlar. İkinci gün ise güneş doğmasına yakın bir vakitte sabah namazı kılınır. Hadiste belirtildiği üzere bu iki vakit arası sabah namazı vakti olarak tayin edilmiştir.

Fecir Vakti Nedir ?

İmsak vakti Yüce Kitabımızda Fecirde beyaz ipliğin siyah iplikten ayırt edilmesine kadar geçen süre olarak tanımlanır ve sabittir. İki türlü fecir bulunur. Fecr-i Kazib yalancı fecir olarak tanımlanır. Bu birinci fecir gecenin sonunda doğu tarafta görülen geçici beyazlıktır. Bu vakitten sonra bir sürede daha karanlık olur. Bu zaman dilimi ile ilgili herhangi bir dini hüküm bulunmaz. Bu vakitte ne yatsı namazı geçmiştir. Ne de sabah namazı girmiştir. Sadece gecenin sona doğru yaklaştığına bir işarettir. Fecr-i sadık ise sabah karşı doğu taraftan tan yeri boyunca genişleyerek yayılan aydınlıktır. Bu aydınlık ile yatsı namazı çıkmış olur. Sabah namazı girmiş olur. Fecr-i sadık ile sahur yemeği son bulur. Oruca niyet edilir. Oruç başlayınca da ramazanda sabah namazı ne zaman kılınır araştırmalarında sabah namazının da kılınabileceği görülmektedir.

Ülkemizde Uygulanan Sabah Namazı Vakti

İkinci fecir ülkemizde genel olarak temkin vaktinin bitimi olarak baz alınır. Ezan okunarak imsak vaktinin geldiği ilan edilir. Bu ezan ile birlikte yeme içmenin kesilmesi Kur’an ölçülerine uygun bir uygulamadır. Bu vakit sabah namazının farz olduğu vakittir. Ramazan dışında sabah ezanı daha geç okunur. Bunun ana nedeni ise Hanefilere göre sabah namazı ortalığın biraz daha aydınlanması ile kılınmasının sünnet olmasındandır. Ancak ramazanda sabah namazı ne zaman kılınır araştırmalarında fecr-i sadık ile vakit girer. Ramazan dışında diğer vakitlerde de imsak vakti girdiğinde sabah namazının kılınmasında bir mahsur bulunmaz.

İlginizi çekebilir: Ramazanda Cinsellik

Bir Yorum Yap