Sahurda tüketilen yiyecekler, rahat oruç tutmayla doğrudan alakalı. Bu nedenle daha çok tok tutucu, aynı zamanda da susamaya sebep olmayacak gıdalar tercih edilmeli. Beslenme uzmanlarına göre sahur sofralarında damak zevklerinden ziyade sağlık olgusu ön planda tutulmalıdır. Bunu bilen ve sahurda besin değeri yüksek, yağlı olmayan gıdalarla kolay oruç tutmak isteyenler, Ramazan öncesi araştırmalara başlıyor. Sahurda ne tok tutar sorusu da haliyle sıkça soruluyor.
Sahurda yenilenlerle koca bir gün geçirileceği ve uzun bir süre mide boş kalacağı için sahurun nasıl yapıldığı çok önemli. Sahur sofraları düşük kalorili ve tok tutan yiyeceklerden oluşmalı, zengin ama mideyi yormayacak hafif gıdalarla donatılmalıdır. Damak zevki ikinci planda tutularak sahurda ne tok tutar olgusu ön plana alınmalıdır. Sahur sofraları diyet yapar gibi programlanırsa hem hazırlaması daha kolay olacak hem de daha sağlıklı sofralar hazırlanmış olacaktır.
İlginizi çekebilir: Türk Telekom Ramazan Kampanyası 2023
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler
Sahurda tok tutan yiyecekler denildiği zaman akla ilk olarak yumurta gelir. Sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi yumurta, sahur sofralarının da baştacı. Çünkü hem besin değeri yüksek hem de tok tutucu özelliğe sahip. Oruç ibadetini vücut sağlığını bozmadan yerine getirebilmek için başta yumurta olmak üzere ihtiyaç duyulan besinlerin mutlaka alınması gerekiyor. Bu nedenlesahurda ne tok tutar sorusuna cevap olarak listenin başında yumurta bulunmalı. Ancak, susamaya ihtiyaç duyulmaması için yumurtanın nasıl pişirildiği de önemli. Sahanda yumurta daha çok su ihtiyacı hissettireceğinden haşlanmış rafadan olarak tercih edilmesi yararlı olacaktır.
Yumurta haricinde protein ve kalsiyum içerikli gıdalar, uzun süreli oruç ibadeti için iyi bir başlangıç olabilir. Yoğurt, kefir, ayran, az tuzlu peynir ve süt, hem tok tutucu özelliklerinden hem de vücut için faydalarından dolayı sahurda rahatlıkla tüketilebilir. Aslında sahurda ne tok tutar sorusuna cevap olarak verilebilecek birçok yiyecek türü var. Yeşil yapraklı sebzeler ve sebzeli omlet çeşitleri de tok tutucu gıdalardır. Tahıllı ekmek, bakliyatlı çorbalar, tam buğday unundan yapılmış makarna, esmer bulgurdan pilav, ceviz, badem ve kuruyemiş gibi yiyecekler tok tutucu yapıdadır.
Sahurda Ne Yemeli
Milyonlarca Müslümanın heyecanla beklediği 11 ayın sultanı Ramazan Ayı’nda sahur ve iftar sofralarında ne olması gerektiği araştırması her sene yapılıyor. Özellikle sahur yemekleri, bahar ve yaz aylarına denk gelen Ramazan günlerinde fazla açlık ve susuzluk hissetmemek için önemli. Orucu zorlamayacak doyurucu ve susatmayacak hafif gıdalarla menü oluşturamayanlar dasahurda ne tok tutar araştırmasına girişiyor. Gün boyu açlık hissetmemek için bol hamur işli ağır gıdalar tüketmek de, fazla rahatsızlık hissi oluşmasın diye besin açısından yetersiz beslenmek de yanlış. Yapılması gereken; tok tutan ve mideyi yormayan yiyeceklerden oluşan bir sofra hazırlamak.
Sahurda ne yemeli araştırması sonucunda uzmanların görüş birliğine vardığı yiyecekler başta yumurta olmak üzere baklagiller, süt, yoğurt, kefir, bulgur pilavı, makarna, tahıllı ekmek, sebzeli omlet, sebzeli menemen, az tuzlu ya da tuzsuz peynir ve bol söğüş sebzedir. Bu tür gıdalar tok tutan yağıda olduğu için oruç tutan kişi uzun bir süre açlık hissetmeyecektir. Ayrıca lif açısından zengin olan yiyecekler, vücudun ihtiyacı olan besinleri karşılamasına yardımcı olmaktadır. Bu sayede hem zorlanmadan hem de rahatsızlık hissi oluşmadan oruç tutmak mümkündür. Kahvaltı yapmayı sevmeyenler sahurda ne tok tutar diye soruyorsa, onlar için de sebzeli et yemeklerini tüketmesi tavsiye edilmektedir. Unutulmamalı ki, yiyecekler kadar pişirme teknikleri de tok tutma özelliği ve besin değerleri üzerinde etkili bir faktördür. Sahurda et yemek isteyenlerin çeşitli sebzelerle haşlanmış şekilde bir porsiyon et tüketmesi, tok tuttuğu kadar vücut sağlığı için de faydalıdır.
İlginizi çekebilir: Bimcell Ramazan Kampanyası 2023
Bir Yorum Yap