Advertorial

Sanal (Cloud) Sunucu Nedir, Ne İşe Yarar?

teknobilgi.net Sanal Cloud Sunucu Nedir Ne İşe Yarar

Web siteniz için vermeniz gereken en önemli kararlardan biri, ne tür bir barındırma hizmeti kullanacağınız konusudur. Sanal (Cloud) sunucu nedir sorusu, web sitesi olanların net bir cevap bulması gerektiği sorulardan biridir. Kullanım şekline göre farklı türlere ayrılan sanal sunucular; web site, e-ticaret ve blog sitelerinde birçok amaca hizmet eder.

Kullanıcıların sunucuyu kesintisiz kullanması için geliştirilen sanal sunucular, birden fazla web sitesini içinde barındırabilir. Sanal sunucular gelişmiş altyapı barındırması sayesinde, internet üzerinden kesintisiz, sorunsuz bir hizmet almanızı sağlar. Birçok hosting sağlayıcısı bu programdan faydalanmaktadır. Sanal sunucu nedir? sorusuna geçmeden önce sunucu kavramına göz atabiliriz.

Genel anlamda sunucu, diğer adı ile server; gelen talepleri çözümlemek, komutları yerine getirmek adına bir bağlantı içinde birbiriyle çalışan programlar olarak tanımlanabilir. Sunucular, günümüzde; saklı bir bilgiye erişmek, dosya ve uygulama paylaşmak, veri tabanı ve e-posta bulundurmak gibi amaçlarla yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir bilgisayardan daha gelişmiş kapasiteye sahip olabilen sunucular, aynı anda binden fazla kullanıcıya bağlantı imkanı sunabilmektedir.

Sanal sunucular, bir sunucunun birden fazla sunucuya bölünmesini sağlayan sisteme denir. Sanal sunucu, fiziksel bir sunucuya, sanallaştırma teknolojisi ile birden fazla sunucu aktarır ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar. Sanal sunucular, fiziksel bir sunucunun yaptığı her şeyi sanal ortamda yapma işlevine sahiptir.

Sanal sunucular, özellikle küçük ve orta alanlı işlemlerde pratik kullanıma elverişlidir. E-ticaret, web site, e-mail üzerinde kullanacaksanız sanal sunucuyu rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

Geleneksel sunucuların aksine sanal sunucular; elektrik, alan, kurulum, bakım gibi ekstra maliyetli işlere ihtiyaç duymaz. Bu yönü, geleneksel sunucudan daha tasarruflu olması sebebiyle sanal sunucuyu tercih edilebilir yapar.

Kurulumunun kolay olması, kolayca değişiklik yapılabilmesi, işlemlerin hızlı bir şekilde yapılması; sanal sunucuların diğer avantajlarına örnektir.

Sanal sunucunun kurulumu da oldukça rahat ve pratiktir. Windows ya da Linux gibi bir işletim sistemi olan sanal sunucu, var olan fiziksel sunucu üzerinde açılarak aktif hale getirilir. Bu işlemin ardından sanal sunucu, yaklaşık 30 dakikalık süre içinde hazır hale gelecektir.

Sanal Sunucu Çeşitleri Nelerdir?

teknobilgi.net Sansal Cloud Sunucu Nedir Ne İşe Yarar
Sanal (Cloud) Sunucu Nedir, Ne İşe Yarar? 5

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi, sanal sunucuların kullanım amacına göre farklı çeşitleri vardır. Maliyetleri ve fonksiyonel özellikleri kapsamında değişebilen bu donanımlar, iki kategoriye ayrılır:

  1. VDS Sunucu
  2. VPS Sunucu

VDS Sunucu (Server) Özellikleri

Virtual Dedicated Server (VDS), kullanım tasarruf web site sahibinin sorumluluğuna ait olduğu özel bir yazılımdır. Birden fazla sunucuyu içinde barındıran VDS, aynı zamanda bağımsız işletim sistemine sahiptir.

Web sayfanızdan size gelecek olası zararı öngörmeniz ve önlem almanız açısından VDS özelliklerine dikkat çekmek gerekiyor. VDS, özellikle büyük firmalar için idealdir. Her zaman yüksek performans gösterdiği için kurumsal firmalarda yaygın kullanıma sahiptir. Yoğun iş trafiğine sahip firmaların kurumsal web siteleri için oldukça kullanışlı bir özellik ile öne çıkan VDS sunucu, olası sıkışmalarda artan iş hızına yetişerek bu büyük firmaların adeta kurtarıcısı olur.

VDS server avantajlarını şu şekilde özetleyebiliriz:

  • VDS sunucusunda, kaynakların her biri kullanıcıya özeldir. Kullanıcıların bireysel hataları ya da başarılarının bir başkasını etkilemesi söz konusu değildir.
  • VDS sunucu kullanımında, hızlı iş akışı olan firmalara kaynak artırımı sağlanır ve kendini yenileyebilen, dinamik bir yapı oluşturması sağlanır.
  • VDS sunucu, aynı işleve sahip diğer sunuculara oranla daha düşük maliyetlidir.
  • VDS, bağımsız işletim sistemi özelliğiyle web sitenizin olası saldırılardan korunmasını sağlar.
  • VDS, iş yoğunluğuna göre akışın yönlendirilmesini rahatlıkla yapabilir. Dinamik yapısı sayesinde internet ağır çalıştığında kısa sürede çözüm sunar.
  • Önemli verileri depolar ya da yedekler.
teknobilgi.net Sanal aCloud Sunucu Nedir Ne İşe Yarar
Sanal (Cloud) Sunucu Nedir, Ne İşe Yarar? 6

VPS Sunucu (Server) Özellikleri

VPS, web site barındırma hizmeti sağlayıcılarından bir diğeridir. Web siteniz için iyi bir seçenek olabilecek VPS server hakkında detayları öğrenerek, web siteniz adına en doğru kararı verebilirsiniz.

VPS sunucu, sunucu kaynaklarını bir bölgede toplayarak bütün sunuculara dağıtır. Ancak sunucuyu aktardığınız kişiler, birbirinden ayrı çalıştığı için kaynaklarınızı kullanamaz. Yüksek işlem gücü sayesinde aynı anda birçok web site trafiği yönetebilir.

VPS server’ın avantajları konusunu şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Hızlı ve güvenilirdir.
  • Dosya ve veri tabanlarını gizli tutması ile yüksek gizlilik özelliğine sahiptir.
  • Farklı sunucularda sorun yaşansa dahi sitenizi etkilemez.
  • Web sayfanız büyüdükçe; RAM, CPU gibi kaynaklarınızı kolaylıkla artırabilirsiniz.

VDS ve VPS server arasındaki farklara bakıldığında ortak olduğu kadar farklı noktalar olduğunu da söylemek mümkün. Web sitenize en uygun server hizmetine karar verebilmek için VPS ile VPS ayrımını iyi analiz etmeniz önemlidir.

VDS ile VPS server aynı kullanım amacına sahiptir. VPS server üzerinden yaptığınız her işlemi, VDS server’dan da kolaylıkla yapabilirsiniz.

Benzer noktalara sahip olmakla birlikte VDS ile VPS sunucu, farklı kategorilerde birbirinden ayrışmaktadır.

VDS ile VPS Sunucu Arasındaki Farklar

  • VPS sunucuyu VDS’ten ayıran özellik, VPS yetkilerinin daha kısıtlı olması olarak özetlenebilir.
  • VDS kullanan kişiler, istedikleri zaman işletim sistemini kendi isteklerine göre değiştirebilirler. VDS’te ise kaynaklar sadece kullanıcıların isteklerine göre şekillenirken VPS’te kaynaklar kullanıcılar tarafından ortak kullanılmaktadır.
  • VPS server, VPS’teki gibi yüksek erişilebilirlik özelliği taşımadığından kaynaklarınızı tutma garantisi vermez.
  • VPS sunucu, VDS’e göre daha az maliyetli olmaktadır.
  • VDS sunucunun kurulumu, VPS’e göre daha zordur. Modüllerin kullanılması, eklenti indirilmesi gibi ince işlemleri VDS ile yapmak mümkündür.

Tüm bu özelliklerin ve ayrımların sonucunda, VDS sunucularının VPS sunucularına oranla daha yüksek performansta olduğunu ifade etmek yanlış olmaz. Ancak VPS sunucuyu çok daha düşük bir maliyet ile kullanma avantajınız olacaktır.

teknobilgi.dnet Sanal Cloud Sunucu Nedir Ne İşe Yarar
Sanal (Cloud) Sunucu Nedir, Ne İşe Yarar? 7

Sanal Sunucu Nereden Kiralanabilir?

Tüm yaptığınız araştırmalar sonucunda yeterli bilgiye sahip oldunuz ve sanal sunucumu nereden kiralayabilirim? sorusuna cevap aramaya başladınız.

E-ticaret, dijital pazarlama, online satış gibi sektörler oldukça yaygın hale geldi ve buna bağlı olarak dijital hizmet sağlayıcısı firmaların sayısı artış göstermeye başladı. Web sitenize en uygun programı belirlerken; işlevsel, ekonomik özelliklerinde olduğu kadar güvenilirlik şartlarını da sağladığından emin olmalısınız.

1999’dan beri uluslararası alanda web hosting hizmeti veren Natro, gelişmiş sunucu altyapısı ile web siteniz ve kurumsal ihtiyaçlarınıza çözüm sunar. Standart SLA kapsamında %99,99 Network Uptime ve %99,80 Donanım Uptime ile garanti sağlar. Altyapısı, yedekli network erişimi kapsadığından uzun süreli kesintilerde bile sizi yarı yolda bırakmaz.

Sunucunuz, sipariş verdikten sonra 30-90 içinde teslim edilir ve olası sistemsel arızalar, kısa sürede ücretsiz olarak yenilenir. 15 gün koşulsuz iade garantisi de markanın en önemli avantajlarından biridir.

Natro VPS Server; Mini, Small, Medium, Large, Pro, Pro+, Ultra ve Ultra+ olmak üzere sekiz farklı paket türü sunar ve kullanıcıların amacına göre alabileceği alternatifler yaratır.

Natro VDS Server, yüksek donanımlı sunucularıyla kesintisiz ve kaliteli deneyim yaşatır. Yüksek uptime oranı, Plesk kontrol paneli, DDoS koruması ile ideal bir sunucunun taşıdığı tüm özelliklere sahiptir. En iyi hosting ve sunucu firması olan Natro’nun avantajlı fırsatlarından yararlanmak ve indirimleri kaçırmamak için web sitesini ziyaret etmeyi unutmayın!

1 Yorum

  • Sunucu tercihi ve öneri kısmında natronun adını duyuyorum hep. Natroda hosting paketim vardı memnundum şimdi sunucu ihtiyacım doğdu mutlaka değerlendireceğim.

Bir Yorum Yap