Finans

Serbest Bölge Nedir

serbest bolge nedir 3022

 İhracat; birçok dünya ülkesinin üzerine politikalar ürettiği, arttırılması için destek paketlerinin açıklandığı ekonomik faaliyettir. Ülkeler bu ekonomik faaliyeti daha da artırmak ve ülke ekonomisini kalkındırmak veya büyütmek için serbest bölgeler kurar. Peki serbest bölge nedir? Serbest bölge ülkenin belirli yerlerinde kurulan, ekonomik ya da ticari kuralların uygulanmadığı ya da çok azının uygulandığı ticari ve ekonomik faaliyetlerin artırılması için kurulmuş bölgelerdir.

Devlet tarafından bu bölgelere sağlanan avantajlar, ihracat yapmak isteyen ya da hali hazırda ihracat yapan yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Farklı şehirlerde ikamet eden yatırımcılar serbest bölgeler nereler? Sorusuna yanıt arayabilir. Serbest Bölgeler Kanunu’na tabii olan Türkiye’deki serbest bölgeler; Mersin, Ege, Bursa, Antalya, İstanbul Endüstri ve Ticaret, Kocaeli, TUBİTAK, Avrupa, Kayseri, İstanbul Trakya, İstanbul Atatürk Havalimanı, Adana, Samsun, Gaziantep, Trabzon, Denizli ve Rize olmak üzere 17 bölgedir.

    T.C Ticaret Bakanlığı bu bölgeleri ruhsatına göre üretim, alım-satım ve diğer olmak üzere üç sınıfa ayırmıştır. Bu üretimlerin yaklaşık 89’u sanayi üzerineyken yüzde 10’u tarım, yüzde 1’i de maden üzerinedir. Ticaret veya üretim üzerine çalışan ve ihracatta da bulunmak isteyen iş adamlarının serbest bölge nedir? sorusuna tüm detaylarıyla cevap verebilmeleri gerekmektedir. Serbest bölgede iş yapmak isteyen bir iş adamıysanız; TC. Ticaret Bakanlığı’na başvuruda bulunarak, serbest bölgelerde üretim veya ticaret yapabilirsiniz. İhracat faaliyetinin desteklenmesinden dolayı serbest bölgelerde çalışma izni kolayca verilebilmektedir. Hem yaratacağınız istihdam hem de ülke ekonomisine yapacağınız katkıdan dolayı devlet tarafından açıklanan destek ve teşvik paketlerinden yararlanabilirsiniz?

SERBEST BÖLGE NEDİR AVANTAJLARI NELERDİR ?

   Serbest bölgelerde çalışmak isteyen iş adamları ve yatırımcıları birtakım avantajlar beklemektedir.  ‘’ Serbest bölge nedir? ‘’ ve ‘’ Serbest bölge avantajları nelerdir?’’ sorusunun cevabını bilmek atılacağınız ticari atılım için size maddi olarak fayda sağlayacaktır.

  • Kuracağınız şirket, Kurumlar Vergisi ve Gelirler vergisi ödemeyecektir. Aynı zamanda bölgeye giriş yapan mallar için Gümrük Vergisi’nden, KDV’den (Katma Değerler Vergisi) ve çekilen krediler üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilmek üzere bankalar aracılığıyla kesilen yüzde 15’lik komisyon olan KKDF’den de muaf olursunuz.
  •  Ürettiğiniz malın yüzde 85 veya üzerini ihracat olarak satarsanız, personel maaşları üzerinden kesilen vergiyi de ödemek zorunda kalmazsınız.
  •  Kar olarak şirketin kasasına kalan nakit; hiçbir işleme tabii olmadan yurtiçi ya da yurtdışına aktarılabilir. Yurtiçinden de serbest bölgelere satılan ürünler ihracat faaliyetinde kullanılmak üzere değerlendirileceği için KDV ödemeden ürün satın alabilirsiniz.
  •  Fabrikalar çalışırken çok fazla enerji harcadıkları için; kar marjlarını artırmak adına devlet tarafından elektrik, su ve doğalgaz KDV eklenilmeden şirketlerin hizmetlerine sunulmaktadır.
  • Fabrikada kullanılan makinelerin yaşı, müfettişler tarafından sorgulanmaz çünkü serbest bölgelerde makineler; makinelerin yaşlarıyla ilgili yasadan etkilenmezler.
  • Serbest bölgelerde ticaret yapan firmalar, aldıkları malları sebep ne olursa olsun, geri gönderme işlemini fatura kesme yoluyla kolaylıkla yapabilirler.
  • Gümrüğe takılmadan ve süresiz şekilde ürün stoku yapılabilir.

   Yukarıda anlatıldığı üzere serbest bölgeler başta vergi muafiyeti olmak üzere birçok konuda desteklenen bölgelerdir. Bu destek ve teşvikle iş yapmak ve istihdam sağlamak çok daha kolay olmaktadır. Serbest bölge nedir? tanımını ve avantajlarını bilen her iş adamı serbest bölgede çalışabilir.

SERBEST BÖLGE TÜRLERİ

   Serbest bölgenin ne olduğu kadar serbest bölge türleri de merak konusudur. Üzerine iş yaptığı sektörün serbest bölgede çalışıp çalışamayacağını merak eden iş adımlarının bu konuda meraka kapılmaları gayet doğaldır. Şunu söylemekte fayda var; Serbest bölgelerde yapılan faaliyetler incelendiğinde bu bölgeler birçok iş koluna ev sahipliği yapmaktadır. Serbest Ticaret bölgesi, serbest limanlar, serbest ihracat bölgeleri genel olarak serbest bölge türleri olarak gösterilebilir. Unutulmamalıdır ki; serbest bölgelerini niteliklerine göre ayırmak zordur. Bu durumun nedeni iş dünyasının birbirleriyle bağıntılı olarak çalışmasıdır. Sonuç olarak serbest bölge nedir? sorusunun cevabını bilen her iş adamı şirketlerini o bölgelere taşıyabilir ve ticaret yapabilirler.

Bir Yorum Yap