Güncel Haberler

Sınav Stresi ve Sınav Sonrası Stresi Nasıl Giderilir?

sinav stresi ve sinav sonrasi stresi nasil giderilir 16693

Sınav stresiyle, yani sınav sırasında oluşan stresle nasıl başediyorsunuz? Sınav sırasında hissedilen stres, öğretim yılı ya da dönemi boyunca hissedilen stresin en yüksek düzeylisidir. Sınav haftası hissedilen sınav stresi de çok yoğun olsa da, öğrenciler maksimum stresi sınav anında hissettiklerini bildirmektedirler.

Arkadaşların sınav üzerine konuşmaları, deneme sınavında yaptıkları netlerden, doğru-yanlış-boşlardan bahsetmeleri gibi durumlarda sınav stresi yükselir. Anne babanızın kahvaltıda “Sen bu sınavı başaracaksın, ben biliyorum” demesi de benzer bir etki yaratabilir. Bu söz aslında çok güzel bir ifade. Size güvendiklerini söylemek istiyorlar, bir yandan da daha iyi, daha güvende hissetmenizi sağlamaya çalışıyorlar. Bu cümledeki amaç ve niyet çok güzel olsa da, cümle içinde geçen “sınav” kelimesi öğrencilerin alarm durumuna geçmelerine neden olmaktadır. Alarm durumu “panik” demektir ve gerginlik, kaygı ve stres yüklüdür.

Öncelikle teoriler ve terapi uygulamalarımızın ışığında şu mesajı vermeyi uygun buluyoruz: “Ara ara stres hissettiğiniz ve sınav kaygısı hissettiğiniz dönemler olabilir. Bazen bu stres ve kaygı tavan yapabilir, şiddeti artabilir. Kaygınızı yaşayın, stresi yaşayın ancak perişan olmayın”

Diğer önerilerimizi de şöyle sıralayabiliriz…

Son hafta mutlaka düzenli yürüyüş yapın. Sınav haftasında her gün yarım saat – 1 saat süresince yürümek size iyi gelecektir. Kas hareketleri bedeninizde sizi iyi hissettiren endorfin salgılanmasını sağlar. Bu da, stresle başaçıkmanızı kolaylaştırır. Sadece stresle başaçıkmayı sağlamakla da kalmaz, aynı zamanda etkili ders çalışmanızı da kolaylaştırır. Bir de, her öğrenci kendi sevdiği bir hobiye yaşamında yer vermeli, sınav haftasında, özellikle de sınavdan önceki gün buna zaman ayırmalı. Hobinize zaman ayırmak da sizi iyi hissettirir.

İçinizde oluşan sınav stresini ve sınav sonrası stresini bastırmaya çalışmayın. Yaklaşımını sevdiğiniz, konuştuğunuz zaman sizi iyi hissettiren yakınlarınıza anlatın. Anne babanıza anlatmak iyi geliyorsa onlarla paylaşın. Sınav öncesinde ve sınav sonrasında oluşan stresi yaratan olumsuz düşünceleri paylaşmak belli bir ölçüde sizi rahatlatır.

Takıntılı bir biçimde “Ben sınavda ne yapacağım?” düşüncesine ve benzer düşüncelere dalıp gitmek yerine keyif veren aktivitelere zaman ayırın. Kendinizi çok fazla kısıtlamayın. İnternetle, müzikle ve arkadaşlarla da zaman geçirin. Bu arada, bunlara çok fazla zaman ayırmak da sınav stresinizi yükselteceğinden, bu aktivitelere ayıracağınız zamanın sınırlamasını da dikkatlice yapın.

Bir Yorum Yap