Advertorial

SSL Sertifikası ve SEO İlişkisi

gorsel1

Web sitelerinin ziyaretçilerin paylaştığı banka kartı gibi hassas veriler açısından güvenliği SSL ile sağlanır. SSL sertifikası bulunmayan bir web sitesinde bu tip veriler siber suçlular tarafından ele geçirilirse markanın itibarı ve müşteri güveni dışında web sitesi sıralaması da etkilenecektir. Kaldı ki site hacklenmese de SSL yüklü değilse, SEO açısından en önemli kriterlerden birinden vazgeçmiş demektir.

Dilerseniz SSL ile SEO arasındaki ilişkiyi açıklamadan önce bu iki önemli kavramın ne anlama geldiğine bakalım.

SSL Sertifikası Nedir?

SSL, Güvenli Soket Katmanı anlamına gelen ve ziyaretçilerin bir web sitesiyle paylaştığı bilgileri şifreleyerek koruyan, sunucu ile tarayıcı arasında iletilen tüm verilerin gizli kalmasını sağlayan bir güvenlik protokolüdür.

Web sitelerinin SSL sertifikasına sahip olduğu; URL’nin sol tarafında bulunan asma kilit simgesinden anlaşılır. Bu sitelerde SSL sertifikası, banka kartı bilgileri gibi korunması gereken verilerin üçüncü taraflara sızdırılmasını önler.

Bundan 4 yıl kadar önce, 2017’de Google, SSL sertifikası bulunmayan tüm siteleri “güvenli değil” olarak etiketlemeye başlamış, ziyaretçileri uzaklaştıran bu uyarı yüzünden de SSL artık tüm web siteleri için yalnızca bir öneri olmaktan çıkmış, standartlaşmaya başlamıştır.

SEO Nedir?

gorsel3
SSL Sertifikası ve SEO İlişkisi 4

İnsanların çevrimiçi arama yaptığında işletmenizi bulması için web sitenizin arama motorlarında göründüğünden emin olmanız gerekir. Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelen SEO, web sitenizi Google, Bing veya Yahoo gibi arama motorlarının algoritmalarına uygun hale getirme süreci olarak tanımlanabilir. SEO uygulamaları, arama motorlarının sitenizi kategorize etmesine ve alakalı arama sonuçlarında göstermesine yardımcı olur. 

SEO çalışmaları, arama motoru sıralamanızı iyileştirebilir ve potansiyel müşterilerin işletmenizle ilgili ürün ve hizmetleri aradığında web sitenizi bulmasını kolaylaştırır. 

SSL, Google Sıralamalarını Nasıl Etkiler?

gorsel4
SSL Sertifikası ve SEO İlişkisi 5

Google, herhangi bir web sitesini arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) sıralamadan önce aktif olarak dikkate aldığı 200’den fazla sıralama faktörüne sahiptir. Ancak Google, SEO manipülasyonunu ve haksız yollarla arama motoru sıralamalarını etkilemeye çalışanları engellemek için algoritmalarına dair bilgileri çok dikkatli bir şekilde korumaktadır.

Google’ın çoğunlukla bu algoritmalarla alakalı açıklamaları “yüksek kaliteli içerik oluşturmak” veya “alakalı ve güçlü bağlantılar edinmek” gibi genel ifadeler içerir. Ancak, 6 Ağustos 2014’te Google bu tavrının dışına çıkmış ve SSL sertifikasına sahip web sitelerinin SERP’lerde küçük de olsa ek bir avantaj elde edeceğini doğrulamıştır.

Bir SSL sertifikasının bir sitenin arama motoru sıralamalarını ne kadar iyileştirdiği hakkında hala çok somut bilgiye sahip olamasak da kullanıcı deneyimini iyileştirdiğini ve dolaylı olarak da olsa bir sitenin sıralamasını etkilediğini söyleyebiliriz.

Web sitesi sahipleri, SSL sertifikasına sahip olarak, zorlu ve rekabetçi bir niş içinde diğer web sitelerinden geri kalmamak için ihtiyaç duydukları desteği alabilir ancak elbette ki diğer arama motoru sıralama faktörlerine de özen göstermeleri önemlidir.

Google Chrome’un, SSL ile şifrelenmemiş web sitelerini güvenli değil şeklinde etiketlemesi, genel internet kullanıcıları arasında internet güvenliği hakkında çokça ihtiyaç duyulan farkındalığı yaratmayı başarmıştır. Kullanıcıların artık şifrelenmemiş web sitelerini ziyaret etme konusunda çok daha bilinçli olduğu söylenebilir. Zaten kötü bir kullanıcı deneyimi sunan web sitelerinin SERP’lerde tutarlı bir şekilde üst sıralarda yer alması mümkün değildir.

Bir internet kullanıcısının belirli bir anahtar kelimeyi aradığını ve web sitenizi Google aracılığıyla bulduğunu varsayalım. Web sitenizin güvenli olmadığını gösteren Google Chrome uyarısıyla karşılaştığında saniyeler içinde siteyi incelemeyi bırakır. Google bu davranışı fark eder, çok sayıda kullanıcının bir siteden hızla ayrılması web sitenizin SERP sıralamasını düşürür. Google web sitenizin söz konusu anahtar kelime için yüksek sıralarda yer almaya layık olmadığını varsayar.

Sonuç olarak SSL sertifikası yüklenmemiş bir web sitesinin arama motoru sonuç sayfalarında istenilen sıralamalara ulaşmada yetersiz kalabileceğini ve “geri bağlantılar ya da daha çok trafik” oluşturmak için daha az fırsata sahip olacağını söyleyebiliriz.

Bir Yorum Yap