Nedir

Tetanos Nedir?

tetanos nedir 15958

Tetanos; clostridium adı verilen bakterilerin oluşturduğu bir enfeksiyondur. Doğada hemen her yerde bulunabilir. Tetanos mikrobu kapan bireyin çene kasları ve boyun bölgesinde şiddetli kasılmaya neden olan ve bireyi ağzını bile açamaz duruma sorunlar oluşur. Aynı zamanda kazıklı humma olarak da bilinir. Tetanos nedir yazımızın devamında nasıl bulaştığına ve belirtilerine dair bilgilere ulaşabilirsiniz.

Tetanos Nedir, Tetanos Nasıl Bulaşır

Tetanos nasıl bulaşır, sorusunun cevabı bu bakterilerden korunmak için çok önemlidir. Kişiden kişiye nefes ya da temas yolu ile bulaşmadığından dolayı aşı ile önlenebilen diğer hastalıklara göre çok farklıdır. Tetanosa neden olan bakteri genellikle oksijensiz ortamlarda ılık ve nemli topraklarda gübrelerde ve tozlarda yıllarca canlı kalabiliyor. Aynı zamanda insan ve hayvanların sindirim sisteminde de yaşayabiliyor. İnsanlarda tenine çivi, iğne benzeri metal ve demir cisimlerin batması sonucu oluşan kesik veya yaralar ile toprak, dışkı, toz, pas ve tükürükle temas etmiş yanık yaralar ve yara ya da kaza sonucu oluşan ölü dokular ve yeni doğan bebeklerde ise göbek kordu yolu ile bulaşır.

2002 yılında dünya Sağlık örgütünün açıkladığı verilere göre tetanos nedeni ile dünya genelinde 213.00 kişinin ölümüne sebep olduğu görülüyor. Maternal Neonatal tetanos da adı verilen bu mikrobun tetanosa karşı bağışıklık kazanmamış kadınlara doğum sırasında da bulaşabilir.

Tetanos Belirtileri Nelerdir

Tetanos belirtileri ilk başlarda kendisi belli etmeyebilir. İlerleyen zamanlarda mikrobun vücuda girmesi ile oluşan toksinler bazı belirtilere neden olabilir. Tetanos mikrobunun kuluçka süresi 3 ile 21 gün aralığında değişkenlik gösterebilir. Bu süre yaranın türüne bağlı olarak bir gün ya da birkaç aya kadar da değişebilir. Kısa kuluçka süresi ileri derece kontamine olmuş yaralarda görülür. Bu da hastalığın daha ciddi ve kötü sonuçlar getireceğini işaret ederi. En çok görülen belirtiler ise çene kaslarında meydana gelen spazmdır. Bunun dışında baş ağrısı, istemsiz ani kas kasılmaları, vücudun tamamında ağrılı kas sertliği yutkunma sorunları, ateş, aşırı terleme, nöbet, yüksek kan basıncı ve kalp atışında hızlanma meydana gelebilir. Tertonaun neden olduğu komplikasyonlar ise ses tellerinde hasar, kemik kırıkları, akciğer embolosi, bazı enfeksiyonlarda, solumun yolarında yabancı materyallere bağlı olarak gelişen aspirasyon pnömonisi, istemsiz ve kontrolsüz spazm en önemlisi de solunum güçlüğü görülmesidir. Solunum güçlüğü nedeni ile oluşan vaka ölümle sonuçlanabilir. Hastaneye yatırılmayan vakaların ölümle sonuçlanma olasılığı %100 ‘dür.

Tetanos Tanı ve Tedavisi

Tetanos tanı ve tedavi için doktorlar bazı muayene ve tektitler yapabilir. Doğru tanı ve konulması için hastada görülen belirti ve bulgular çok önemlidir. Eğer hastanın tetanos olduğu kesinleşirse acil tıbbı tedavi uygulanması gerekir.Bunun için hastanın hastaneye yatışı sağlar. Tetanos aşısı yapılır. Kas kasılmalarını kontrol altına alacak ilaçlar verilir. Agresif yara ve antibiyotik tedavi uygulanır. Hasta solunum sıkıntısı yaşıyorsa solunum cihazları ile desteklenir. Tetanos olmuş hasta bağışıklık kazanmaz. Bağışıklık kazanmanın tek yolu Tetanos aşısı olmaktır.

Kimler Risk Altındalar

Tetanos dünyanın her yerinde her yaştan insanda görülebilir. Özellikle yoksul ve gelişmeye elverişli olan ülkelerde kırsal kesimlerde, hijyenik olmayan bölgelerde risk daha fazladır. Aşı olmamış yolcular her tülü yaralanma ile tetanos riski taşır.

Tetanos Korunma Yolları

Tetanos korunma yolları aşı ile bağışıklık kazanmaktır. Uzun yıllardır güvenle uygulanan ve %100 koruyan tetanostan korunma yöntemi tam aşı olmaktadır. Tetanos aşıların ömür boyu hatırlatma dozu ile her yaştaki insana yapışabilir. Aşı tek başsına uygulandığı gibi yeni doğanlarda boğmaca, çocuk felci, difteri menenjit gibi karma aşılar ile karma aşı olarak da uygulanabilir.

Bir Yorum Yap