Hukuk

Uzlaşmaya Tabi Suçlar 2023 Uzlaşmaya Tabi Suçlar Listesi

uzlasmaya tabi suclar 2023 uzlasmaya tabi suclar listesi 5277

Kanun ve yönetmeliklerin belirlediği çerçevede şüpheli veya sanık olarak adlandırılan kişilerle mağdur veya suçtan zarar gören olarak tanımlananların anlaşmalarını ifade etmek için uzlaşma tanımı kullanılmaktadır. Uzlaşmaya Tabi Suçlar belirleneceği zaman kanun ve yönetmeliklerde tanımlanan bir suç işlenmesi gerekmektedir. Uzlaşmanın gerçekleştirilebilmesi içinse suça bağlı olarak zarar gören ya da mağdur olan bir tarafın olması zorunludur. Onarıcı adalet anlayışı olarak da tanımlarda yer bulan uzlaşma kavramı cezalandırıcı adalet yaklaşımına alternatif olarak yararlanılan bir yöntemdir. Uzlaşmada gerçekleştirilmek istenen her iki tarafın barıştırılmasını sağlamaktır. Uzlaşmanın sağlanması mağdur açısından intikam alma güdüsünün ortadan kaldırılmasında etkili olmaktadır. Sorunun kısa sürede çözümlenmesi açılabilecek farklı davaların önüne geçebileceğinden kişilerde adalet duygusunu güçlendirmekte de etkilidir.

Uzlaşmanın Yararları Nelerdir?

Uzlaşma hem fail hem mağdur hem de toplum açısından faydalı sonuçları olan bir yaklaşımdır. Uzlaşmaya Tabi Suçlar anlaşma yoluyla çözümlendiğinde ortaya çıkan tabloda mağdur, ceza ya da tazminat davası gibi süreçlere maruz kalmaz. Bunun yanı sıra sanığa karşı öfke ve intikam duygularının önüne geçilmiş olur. Mağdurun yaşama ihtimali yüksek olan travmanın azalmasında uzlaşmacı bir yaklaşım önem arz edecektir. Fail açısından ise yaptığı yanlıştan gerçek anlamda pişmanlık duyması sağlanır. Çeşitli davalara muhatap olmak durumunda kalmaz.

Failin sabıkası yoksa uzlaşma sayesinde sicili temiz kalmaya devam edecektir. Uzlaşma sonucunda hapis cezası ya da para cezası almamak da fail açısından değerlendirildiğinde olumlu bir durumdur. Uzlaşmaya Tabi Suçlar söz konusu olduğunda anlaşma sağlanarak elde edilecek sonuçların toplum açısından da yararlar vardır. Taraflar adalete olan inancını pekiştirirken toplumsal barış da tesis edilmiş olacaktır. Cezaevine girmek durumunda kalan sanıklar üzerinde oluşma ihtimali bulunan olumsuz etkiler ortadan kalkmış olur. Uzlaşma gerçekleştirileceği zaman katılabilecek kişi sayısına sınırlama getirilmiştir. Bu durumda uzlaşma esnasında şüpheli olan kişi, sanık durumundaki kişi, mağdur, suçtan zarar gören, kanuni temsilci, müdafi ve vekil bulunabilmektedir.

Uzlaşmaya Tabi Suçlar Ne Anlama Geliyor?

Uzlaşmaya Tabi Suçlar dendiğinde bu durumu oluşturacak şartların da sağlanması gerekmektedir. Kanun ve yönetmelikler uzlaşma ile sonuçlanabilecek durumların neler olduğunu belirlemektedir. Buna göre işlenen suçun uzlaşma kapsamında yer alması öncelikli bir durumdur. Suç işlendiğine yönelik bir delilin olması da uzlaşmanın sağlanması için gereklidir. Suç olarak tanımlanan eylemin soruşturulabilir nitelikte olması ve tarafların uzlaşma eğiliminde olması bir diğer önemli konudur. Uzlaşma talebi oluştuğunda ve şartlar da buna müsaade ettiği takdirde Cumhuriyet savcısı uzlaşmayı gerçekleştirebilir. Bir diğer uzlaşma yöntemi ise savcının barodan avukat talep etmesi ve uzlaşmanın avukat aracılığı ile gerçekleştirilmesidir. Uzlaştırıcı kişi seçileceği zaman bu kişinin avukat ya da öğretim görevlisi olabilme ihtimali de vardır.

 

Uzlaşmaya Tabi Suçlar Listesi 2023

Uzlaşmaya Tabi Suçlar için yapılacak listede taksirle yaralama, konut dokunulmazlığının ihlali, hakaret, kişi hatırasına hakaret, hakkı olmayan yere tecavüz, aile hukuku tarafından yüklenen sorumlulukları yerine getirmeme, kasten adam yaralama, kişilerin huzurunu bozma, yabancı devlet bayrağına ya da devlet temsilcisine hakaret etmek, haksız rekabete yol açacak davranışlar, haberleşmenin gizliliğinin ihlal edilmesi, iş ve çalışma hürriyetinin ihlal edilmesi gibi birçok suç yer almaktadır. Uzlaşmanın sağlanması sırasında tayin edilecek yer tarafların rahat edebileceği güvenli bir alan olabilmektedir. Tarafların kabul etmesi durumunda bu iş için uygun olabilecek başka alanlarda da uzlaşma yapılabilmesi mümkündür. Uzlaşmanın gerçekleştirilmesi suçtan dolayı oluşacak maddi ve manevi hasarın kısmen ya da tamamen ortadan kaldırılması için olanak yaratmaktadır. Alternatif bir çözüm yolu olan uzlaşma yöntemi onarıcı bir adalet anlayışı olarak taraflara çeşitli kolaylıklar sağlamaktadır. Bu yöntem cezalandırıcı adalet anlayışına bir alternatif olarak uygulanmakta ve yararlı sonuçlarının olduğu gözlemlenmektedir.

Bir Yorum Yap