Hukuk

Bilişim Suçları

bilisim suclari 12238

Bilişim Suçları olarak adlandırılan suçlar çağın gereklerine bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Günümüzde bilgisayarların yaygın olarak kullanılması nedeni ile birçok işlem online olarak gerçekleştirilebilir hale gelmiştir. Bundan dolayı da günlük yaşamdaki çoğu ihtiyaç bilişim sistemleri üzerinden sağlanmaktadır. Mobil cihazlar ya da bilgisayarların insan yaşamının ayrılmaz bir parçası haline dönüşmesi nedeni ile bu alanda ortaya çıkan suçlara rastlanır. Bilişim suçları olarak adlandırılan bu suçlar işlenirken çeşitli yöntemlerden yararlanılmaktadır. Bu suçlara karşı hukuki düzenlemelerin yapılmasındaki amaç kötü niyetli kişiler karşısında diğer kullanıcıların koruma altına alınmasıdır. Problemler ortaya çıkmadan önce önlem alınmasının yanı sıra sorun çıkması durumunda da verilecek cezaların belirlenebilmesi için kanun koyucunun çalışmalarına gerek duyulur. Bu tür suçların tespit süreçlerinde bazı zorlukların olması bilişim suçlarına özgü bir durumdur. 20. Yüzyıla özgü bir kavram olan bilişim suçu çeşitli biçimlerde işlenebilmektedir.

İlginizi çekebilir: Güveni Kötüye Kullanma Soruşturmaları

Bilişim Suçları Nelerdir ?

Bilişim Suçlarıyla ilgili olarak merak edilen pek çok konu olur. Bilişim Suçları Nelerdir ? Araştırıldığında ise birçok fiilden söz edilebilir. Bilişim suçlarının tanımı sırasında veri ya da hizmetlere karşı gerçekleştirilen hırsızlıklardan mülkiyet hırsızlığına kadar geniş bir örneklendirme yapmak mümkündür. Veri hilekarlığı ya da giriş ihlalleri , maddi hırsızlıklar , bankamatik hırsızlıkları , sabotajlar bilişim suçlarının kapsamında değerlendirilen konulardır. Bilişim suçu işlenirken verilerin yok edilmesi ya da hukuka aykırı olarak bilişim sistemlerine girilmesi de söz konusu olabilmektedir. Bilişim sistemini engellemek bozmak gibi fiiller de suç kapsamındadır. Banka kartlarının kötüye kullanılması konusunda da bilişim suçu işlenmiş kabul edilir. Bu suç başka suçlarla da birleşebilme özelliğine sahiptir.

Bilişim Suçları Şikayet

Bilişim Suçları hızlı bir şekilde işlenebilme özelliğine sahiptir. Ayrıca bu suçların nitelikleri gereği uluslararası sonuç doğurabilmesi de mümkün olmaktadır. Bilişim suçlarına istinaden ceza davaları açılabilir. Bunun yanı sıra hukuk davaları da bu suçlar karşısında açılabilen dava türleri arasında yer alır. Bilişim Suçlarını Şikayet söz konusu olacağı zaman mahkemeye dilekçe vermek sureti ile bu işlemler gerçekleştirilir. Bilişim suçlarına istinaden yasaklama ya da önleme davaları açılabilir. Davalar açıldığında ihtiyati tedbir kararı alınabilmesi de mümkün olur. Hâkimin bu tür kararları verirken saldırıya hazırlanan kişinin kusurlu bulunmasına bakmaksızın hareket etmesi mümkün olur. İnternet üzerinde yayınlanan mesajların haksız bir saldırı içermesi durumunda kaldırma kararı verilebilir. Saldırganın kusuru da aranmaz. Dava açmak için zarar oluşması koşulu aranmaz. Dava açabilmek için haksız saldırının var olması yeterli bir nedendir. Zarar olması durumunda mağdurun maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı bulunur.

Bilişim Suçları İhbar

Bilişim Suçlarıyla ilgili olarak bilinmesi gerekenler arasında açılabilecek davalardan biri de tespit davalarıdır. Haksız bir yayın yapılmışsa veya yapılmaya hazırlanılması durumunda hukuka aykırılık olup olmadığına bakılır. Maddi tazminat davası açıldığında zararın maddiyatla tazmin edilmesi istenir. Haksız bir saldırı olması dava açmak için yeterlidir. Ayrıca saldıranın kusuru da önemli hale gelecektir. Zararla birlikte saldırı arasında illiyet bağı ortaya çıktığında maddi tazminat davası açılabilir. Bu suçlara istinaden manevi tazminat davaları da açılabilir.

Bilişim suçları işlendiğinde sistemin engellenmesi şeklinde bu suç işlenirse 1-5 yıl aralığında hapis cezası verilebilir. Bilişim sistemi verilerini bozanlar içinse öngörülebilecek cezalar arasında 6 ay- 3 yıl hapis cezaları olabilmektedir. Bu suçların bazıları şikâyete bağlı değildir. Bazı durumlarda savcılık ihbar üzerine kendiliğinden harekete geçebilir. Bilişim Suçlarını İhbar söz konusu olduğunda iddia makamı olarak savcıların görev aldığı görülür. Bu suçlar ihbar edileceği zaman Cumhuriyet savcılıklarına başvuru yapılabilir. Bunun yanı sıra emniyet veya jandarma karakollarına ya da siber suçlar şube müdürlüklerine de müracaat yapılması mümkündür.

Sıkça Sorulan Sorular

Bilişim Suçları Nedir ?

Mobil cihazlar ya da bilgisayarların insan yaşamının ayrılmaz bir parçası haline dönüşmesi nedeni ile bu alanda ortaya çıkan suçlara rastlanır. Bilişim suçları olarak adlandırılan bu suçlar işlenirken çeşitli yöntemlerden yararlanılmaktadır.

Bilişim Suçları Nelerdir ?

Bilişim suçlarının tanımı sırasında veri ya da hizmetlere karşı gerçekleştirilen hırsızlıklardan mülkiyet hırsızlığına kadar geniş bir örneklendirme yapmak mümkündür.

Bilişim Suçları Cezası Nedir ?

Bilişim suçları işlendiğinde sistemin engellenmesi şeklinde bu suç işlenirse 1-5 yıl aralığında hapis cezası verilebilir. Bilişim sistemi verilerini bozanlar içinse öngörülebilecek cezalar arasında 6 ay- 3 yıl hapis cezaları olabilmektedir.

Bir Yorum Yap