Advertorial

İhtiyaç kredisi nedir, masrafları nelerdir

Kredi Puanım 500 Kredi Alabilir Miyim 2023 ? 500 Puana Kredi Veren Bankalar - 500 Kredi Notu ile Kredi Çekme, Kredi notu düşüklere kredi veren bankalar 2023

Günümüzde birçok ihtiyacımızı karşılamak ve birçok işlemimizi yerine getirebilmek için bankacılık sisteminin sunmuş olduğu kredi olanaklarını karşılamak durumunda kalıyoruz. Bazen bir konut almak için bazen de araba. Ya da türlü türlü ihtiyaçlarımız için nakit durumumuz yeterli olmadığında yine ihtiyaç kredileri için bankaların kapısını çalıyoruz. Pekii ama nedir bu ihtiyaç kredisi? Ve ihtiyaç kredisinde ortaya çıkan banka masrafları nedir?

İhtiyaç Kredisi Nedir ?

İhtiyaç kredisi, günlük hayatımızda eğitimden evliliğe, sağlıktan tatile birçok durum için ihtiyacımız olan nakit miktarını elde etmemizi sağlayan bir kredi türüdür. Belirli kriterleri yerine getirmek koşuluyla çekebileceğiniz ihtiyaç kredisi ile yapmayı düşündüğünüz şeyleri ertelemek zorunda kalmadan gerçekleştirebilirsiniz. Bu nedenle günümüzde birçok kişi bankaların ihtiyaç kredisi olanaklarına başvurmaktadır.

İhtiyaç Kredisi Masrafları Nelerdir ?

Kredi ihtiyacı olan birçok kişinin merak ettiği konuların başında ihtiyaç kredisinde ortaya çıkan banka masrafları nedir? sorusu gelmektedir. Bankaların ihtiyaç kredisi olanaklarından yararlanarak ihtiyaçlarını ertelemeyen kişiler, krediyi temin etmenin bir karşılığı olarak bazı masraflarla da karşı karşıya kalmaktadırlar. İşlem masrafları olarak bilinen bu masrafların başında

  • Kredi tahsis ücreti,
  • Banka Sigorta Vergisi ve Kaynak Kullanım Destekleme Fonu gibi temel bir takım ödemeler yer almaktadır.

Dosya Masrafı

İhtiyaç kredilerinde ilk olarak karşımıza çıkan masraflardan biri dosya masrafıdır. Dosya masrafı sabit olarak alınabildiği gibi kredi tutarına göre de değişiklik gösterebilmektedir. Bu oranlar bankadan bankaya değişiklik göstermekle beraber banka bu oranı kendisi belirlemektedir.

Komisyon

İhtiyaç kredilerinin karşılığında kredi talep edenlerden alınan bir diğer masraf kalemi ise komisyondur. Komisyon ücretini banka kendisi için almaktadır. Özellikle faiz oranı çok düşük olan kredi türlerinde banka kendisini komisyon ücretleri ile koruma altına almaktadır.

Daha önce de belirttiğimiz gibi ihtiyaç kredileri eğitim, sağlık, evlilik, eşyaların yenilenmesi, tatil ya da başka bazı borçların kapatılabilmesi için birçok kişi tarafından tercih edilen kredi türlerinden birisidir. Tüm bu ihtiyaçlarını ertelemek ya da hayallerinden vazgeçmek istemeyen birçok tüketici bu maksatla bankalardan ihtiyaç kredisi talep edebilirler. Ancak bankalar bu kredi olanağını sunmuş oldukları müşterilerinden belli bazı masraflar istemektedirler. Bu nedenle ihtiyaç kredisi çekerken yalnızca alacağınız kredinin faiz oranlarına değil bankanın sizden talep ettiğiz masrafların neler olacağına ve ne kadar tutacağına da dikkat etmeniz gerekmektedir.

Kredi Masraflarının Kredinin maliyetine Etkisi

Biraz önce de ifade ettiğimiz gibi, bir tüketici olarak kredi talebinde bulunurken tüketicilerin mutlaka iki konuya çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bunlar;

  • Kredi faiz oranı
  • Kredi dosya masrafları

Ancak genel eğilim genellikle tüketicilerin faiz oranlarına ilişkin değerlendirme yapmaları şeklindedir. Tüketiciler genellikle bankaların ihtiyaç kredilerini incelerken teker teker hangi bankanın yüzde kaç faizle ihtiyaç kredisi veriyor olduğuyla ilgileniyor. Oysaki örneğin bir kredinin faiz oranı 1,28 iken aynı kredinin yıllık masrafları 1,37’lere kadar yükselebilmektedir. Fakat yıllık maliyet oranları aslında tüketiciler tarafından önceden görülebilmektedir. Bu nedenle ihtiyaç kredisi çekmeden önce mutlaka almayı düşündüğünüz kredinin masraflarını da değerlendirmelisiniz. Ayrıca Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu’nun (BDDK) almış olduğu bir karar uyarınca tüm bankalar kredilerinin maliyetlerini internet sitelerinde yayınlamak zorundadır. Bu sayede ihtiyaç kredisinde ortaya çıkan banka masrafları nedir? şeklindeki sorularınıza bankaların internet sitelerinden ulaşabilirsiniz.

https://www.bankalar.org/krediler/ihtiyac-kredileri/ihtiyac-kredisi/

Bir Yorum Yap