Genel

Arapça Konuşan Ülkeler

arapca konusan ulkeler 5542

Arapça dili, Afro-Asyatik (Hamito-Semitik)’dil ailesinin alt grubundaki Semitik dil grubuna mensuptur. Arapça, Arabistan Yarımadası lehçeleri, Suriye lehçeleri, Irak lehçeleri,  Mısır lehçeleri ve Kuzey Afrika lehçeleri gibi beş ana lehçe öbeğine ayrılmaktadır. Bu dil Arap Yarımadası’ndan Bereketli Hilal (The Fertile Crescent) sınırından Atlantik Okyanusu’na kadar uzanan geniş bir alanda konuşulan dünyanın önemli dilleri arasındaki yerini almaktadır. Bununla beraber Arapça konuşan ülkeler kimlerdir ? Diye baktığımızda birçok millet tarafından konuşulduğu da göze çarpmaktadır. Ülkemizde de zaman geçtikçe önemi ve değeri artmaktadır. İlahiyat okuyanlar ya din ile ilgili uğraşları, amaçları olan kişiler tarafından önem ve saygı görmektedir.

Dünyada yaklaşık 215 milyon öngörülen insanın anadili olan Arapça, bir milyarı aşkın müslümanın da ibadet dili olmasının yanı sıra, Yemen, Suudi, Birleşik Arabistan  gibi 22 Arap ülkesinin resmi dili olmaktadır. Bakıldığında Arapça dilinin dünyadaki önemi, köklü tarihi ve dini rolünün büyüklüğü sonucunda, Birleşmiş Milletler Örgütü tarafından 1974’de Arapça dili, altıncı resmi dil olarak kabul görmüştür. Bu özellikleri ile Arapça konuşan ülkeler listesine bakarsak;

İlginizi çekebilir: İngilizce Doğum Günü Mesajları

Azavad‎  Birleşik Arap Emirlikleri‎ Çad Irak‎  Komorlar‎  Lübnan‎  Somali‎ 
Bahreyn‎ Cezayir‎ Eritre‎ İsrail Kuveyt‎  Mısır‎ Somaliland‎
Batı Sahra Cibuti‎  Fas‎  Katar‎  Libya‎ Moritanya Sudan‎
Suriye‎ Suudi Arabistan‎  Tunus‎  Umman Ürdün‎  Yemen‎ 

Resmi Dili Arapça Olan Ülkeler

Arapça hakkında belirtilmesi gereken bir diğer nokta, Arapça dilinin Arap kültürü üzerinde olduğu gibi Boşnakça, Türkçe,  Farsça ve Hintçeyi, hatta İngilizceyi bile büyük derecede etkilemiş ve asime etmiş olmasıdır. Türkçemizde genellikle farkında olmadan günlük hayatta kullanıp kurduğumuz fazlasıyla Arapça ve Arap kökenli kelime ve sözcük bulunmaktadır. Bunlardan en bilindik örnekleri verirsek; kitap, akıl ve cevap gibi basit ama dilimizde yer edinmiş kelimelerdir. Arapça dili, Birleşmiş Milletler için resmi dili olup aynı zamanda da konuşan kişi sayısı, nüfus artışı ve göç dolayısıyla birçok ülkenin resmi dili halini almıştır.  Arapça konuşan ülkeler başlığı altında resmi dili Arapça olan ülkeleri de sıralarsak;

Algeria Djibouti Kuwait Morocco Saudi Arabia Tunisia
Bahrain Egypt Lebanon Oman Somalia United Arab Emirates
Chad Iraq Libya Palestine Sudan Yemen
Comoros Jordan Mauritania Qatar Syria

Arapçanın Diğer Dillerden Farkı

Arapça konuşan ülkeler adı altında başladığımız yazıya devam edersek,  Arapça dili aslen Körfez Bölgesi ve Arap yarımadasında var olmuş bir dil grubudur. En büyük özelliklerinden biri, islamiyetin dünyaya yayılması ile kültürel baskınlığı sayesinde  Kuzey Afrika, Mısır gibi bölgelerin de resmi dili haline gelmiş ve bu sayede islamiyeti yaymış olmasıdır. Geçen Yüzyıllar içinde İspanya ve Güney Asya’yı da kapsayan etkisiyle büyük bir coğrafyanın üst kültür dili haline gelmiştir. Günümüzde, Kur’an-ı Kerim kitabının yazıldığı dil olarak kabul edilen Arapça dili “Hicaz Arapçası” ile günümüze kadar değişmeden yalın haliyle kalmıştır ve standart Arapça olarak kabul görmektedir.

Bu lehçenin adı “Fusha” olarak adlandırılır ve Dünya üzerinde Arapça konuşan tüm devletlerin resmi dili olarak kabul gören Arapça, Fusha lehçesinden gelir. Bu farkıyla, kendisinin çok köklü ve eski bir dil olduğunu göstermiştir. Arapça dili, alfabesi bakımından zor sayılsada buna karşılık hat sanatını,  en güzel, estetik ve iyi yansıtan alfabe olarak kabul görür. Arapça’nın diğer önemli özellikleri ve farklılıklarına da değinirsek,  yazı stili bitişiktir ve sağdan sola doğru okunmaktadır. Arap alfabesi 28 harften oluşur ve Latin alfabelerinden ayrı olarak, sesli harfler alfabede yer almaz.

İlginizi çekebilir: İngilizce Meslek Tanıtımı

Bir Yorum Yap