Teknoloji

Dark Web Ve Deep Web Nedir?

Dark Web Ve Deep Web Nedir teknobilgi

Dark web ve deep web konusu her geçen gün daha fazla merak konusu olmaktadır. İnternet ağlarının yaygınlaşması ve kullanıcı sayılarının artışına bağlı olarak yeni sistemler geliştirilmektedir. Ne yazık ki bütün gelişmeler olumlu olmayabiliyor. İnternet ağlarında kullanılan dark web ve deep web sistemlerinin kullanımı da bunlardan biridir.

Genel olarak web; internette üretilen yazı, ses, görüntü, video ve grafikleri kaynağından uzağa yansıtan sistemdir. İleri teknoloji ürünü olarak geliştirilen yazılımlar sayesinde web üzerinden veriler uzak bilgisayarlara aktarılabilmektedir.

Dark web ve deep web arasındaki fark nedir?

ExpressVPN’e göre, dark web, deep web’i oluşturan birçok bileşenlerden yalnızca biridir ve deep web’deki içeriklerin tamamı yasadışı veya tehlikeli değildir.

Dark Web Ve Deep Web Nedir teknobilgi
Dark Web Ve Deep Web Nedir? 3

Dark Web Ve Deep Web Nedir?

Dark web, karanlık ağlar olarak tanımlanan World Wide Web yazılımıdır. İnternet erişimi sağlayabilmek için çeşitli yapılandırma ve yazılımlara ihtiyaç duymaktadır. Aynı şekilde dark web sistemi kullanabilmek için yer paylaşımlı yetkilendirmeye gereksinim duymaktadır.

Deep web, internetin başlangıcından itibaren arama motorları tarafından indekslenemeyen verileri içeren sayısız linkten oluşmaktadır. Deep web sistemine dahil olup arama motorlarında bulunamayan tüm siteler deep web kapsamında bulunmaktadır.

Dark web Kapsamı Nedir?

Dark web, sistemi için derin ağ ya da karanlık ağ olarak tanımlanabilmektedir. World Wide Web olarak bilinen içerik, internet kullanıcılarına belirli yapılandırma, yazılımlar ve yetkilendirme istemektedir.

Yetkilendirilerek dark web sistemini kullananlar yer paylaşımlı ağlar olarak işlem görmektedir. Dark Web sistemi yasal bir yazılım olmadığından dikkatli olunması gerekmektedir. Her şeye rağmen giriş yapan dark web kullanıcıları yanlış adreslere yönlendirilebilmektedir. Herhangi bir işlemde bulunulur ise suçlu duruma düşülebilmektedir.

Yasal olarak kullanılabilen deep ve dark web sistemleri, genellikle yasadışı olarak da kullanılabilmektedir. Sistem kötü niyetli kişiler tarafından kimlik avcılığında kullanılabilmektedir. Dark web sistemleri;

Parola korumalı ve sadece üyelerinin erişebildiği güvenilir web siteleri,

Bazı yazılımlarda gizli cevapları bulabilmek için,

Büyük şirketler ile derneklerin ticari faaliyetlerinde yaygın olarak kullanılabilmektedir.

Kütüphane dizinleri, genel kayıtları ve sertifikalar için,

Bankacılık, sosyal medya, e-posta V.B erişimler için,

Teknoloji ve beceri ders kurslarında kullanılabilmektedir.

Deep Web;

Muhabirler ve gazeteciler,

Siyasi ve baskıcı rejim taraftarları,

Bilim insanları,

Askeri amaçlı kullanılabilmektedir.

Dark Web ve Deep Web Özellikleri

Dark web ve deep web sistemlerinin avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Güvenilir bir sistem olmasına rağmen yasal olmayan bir sistemdir. Ticari faaliyet alanlarında yasa dışı olarak kullanılmaktadır. Dark web ve deep web sistemini anlayabilmek için buzdağı örnek verilebilmektedir.

İnternet buz dağı olarak kabul edildiğinde, deep web, geleneksel arama motorlarında görülmeyen gizli internet sistemidir. Bilinçli olarak gizlenen deep web sisteminin alt kümesi ise dark web olarak ifade edilmektedir. Deep web erişimi sağlayabilmek için özel yazılım, şifre ve parola gerekmektedir.

Deep web anonim olarak kullanılabilen bir internet erişimidir. Bu anlamda yasal olarak kullanılabilmektedir. Dark web sistemi ise yasadışı olarak kullanılabilmektedir. Siber saldırganlar ve tehdit amacı güden kişiler tarafından sunularak yayılmaya devam edebilmektedir. Bunlar arasında;

Kötü amaçlı botnet yazılımları,

Tuş kaydediciler,

Kimlik avı dolandırıcı yazılımları,

Fidyeciler bulunmaktadır.

Dark web üzerinden bir siteye erişim sağladığınızda kötü niyetli kişilerin hedefi olunabileceği de bilinmelidir. Bu nedenle bilgisayarlarınızda maksimum güvenlik sağlanması önemlidir.

Dark Web ve Deep Web Güvenilir mi?

Dark web ve deep web olarak bilinene karanlık ağ erişimi, kullanımınıza bağlı olarak güvenlidir ve değildir. Yasadışı aktivitelerde bulunduğunuz her durumda bu alanların kullanımı yasal değildir. Ancak bu durum sistemin faydalı olduğu alanlar bulunduğu gerçeğini değiştirmemektedir.

Dark web, özgür iradeyi koruyabilmek için bazı ülkelerde kullanılabilmektedir. Ayrıca askeri amaçlı ve bilimsel çalışmaların güvenliği için de kullanılabilmektedir. Aynı zamanda hassas bilgilere erişmesi gereken güvenlik birimleri ve hukuki işlemler için de kullanılabilmektedir.

Bir Yorum Yap