Advertorial

Drupal sitesi nasıl kurulur?

drupal

İnternet sitesi oluşturmanın artık gerek kurumsal yapılar ve bazı durumlarda da kişiler için bile zorunlu olduğu zamanlar içerisindeyiz. İnternetin kullanım alanları günden güne artıyor ve internet insanlara ulaşmanın en önemli kanalı haline geliyor. Bugün herhangi bir konudaki ihtiyacımız için ilk başvurduğumuz kaynak internet olmuştur.

Bugün çok farklı amaçlar için internet siteleri kurulabilmektedir. Ancak kendi internet sitesini kurmak isteyenlerin en çok çekindikleri nokta teknik bilgilerinin bu işlem için yetersiz gelebileceğidir.

İşte İngilizce tabiriyle CMS (Content Management System) yani içerik yönetim sistemleri tam olarak bu işlevi görmektedir. Teknik bilgisi kısıtlı düzeyde olanların kolayca internet sitesi kurmalarını sağlamaktadır.

Tabi ki içerik yönetim sistemleri sadece teknik bilgisi olmayan kişilerin kullanımına değil bu noktada teknik bilgi düzeyi yüksek olan kişilerin de yoğun olarak kullandıkları araçlardır.

Zira bir internet sitesini sıfırdan oluşturmak yerine içerik yönetim sistemlerini kullanarak yapmak hem çok daha zaman kazandırıcı hem de çok daha kolaydır. Zira bir internet sitesini sıfırdan kodlamak projenin ağırlığına göre aylar alabilmektedir.

Elbette ki çok büyük projeler için bu içerik yönetim sistemleri kullanılmayabilir. Ancak ufak çaplı işler de bu işin profesyonelleri de yoğun olarak içerik yönetim sistemlerini kullanmaktadır.

Bugün sizlere bu içerik yönetim sistemlerinin en popülerlerinden biri olan Drupal ile bir internet sitesinin nasıl kurulacağından bahsedeceğiz. Dilerseniz başlayalım.

Drupal nedir?

Başlamadan önce kısaca Drupal’in ne olduğundan bahsetmek istiyorum.

Drupal, yukarıda da belirttiğimiz gibi online içerik yönetim sistemlerinden biridir. Ancak Drupal’i rakiplerinden ayıran oldukça önemli özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliklerin neler olduğundan kısaca şu şekilde bahsedebiliriz:

·  Veri yönetimi noktasında oldukça esnek bir yapıya sahiptir. Veri sınıflandırma, ayrıştırma, görüntüleme gibi noktalardan tema ve menü düzenlemesi gibi alanlara kadar sınırsız düzenleme imkânı Drupal ile sunulmaktadır.

·  Birkaç istisna dışında bütün eklentilerinin ücretsiz olduğu söylenebilir.

·  Her ne kadar tema sayısı diğer içerik yönetim sistemlerine göre kısıtlı olsa da bu temaların pratik kullanım şekilleriyle temada dilediğiniz her şeyi kolayca yapabilirsiniz. Hal böyle olunca da büyük esneklik sunmaktadır.

·  Drupal’in sunduğu komut satırı uygulaması olan Drush ile birkaç satırlık komutla pratik bir şekilde yapma fırsatı sunulmaktadır.

Drupal ile internet sitesi kurmaya başlamadan önce yapılması gerekenler

Bir internet sitesi kurmak için öncelikle bu internet sitesinin yayın yapacağı alan adı ve sunucularınızın olması gerekmektedir. Bunları edindikten sonra Drupal dosyalarını sitenizin dosya yöneticisine kurarak işlemi sona erdireceksiniz. Şimdi detaylarıyla bu adımlara bakalım.

Alan adı alma

Öncelikle internet sitenizin yayınlanacağı alan adını belirlemeniz gerekmektedir. Elbette ki istediğiniz her alan adını satın almanız mümkün değildir. Zira bir alan adı sadece bir site için kullanılabilmektedir. Ancak istediğiniz alan adı doluysa bile aynı isimle bu alan adını almayı alan adı uzantıları sayesinde gerçekleştirebilirsiniz. Sizin almayı düşündüğünüz alan adı eğer doluysa farklı uzantıdan bu alan adını almanız mümkündür. Bunun sorgulanabildiği pek çok site mevcuttur.

Hosting alma

Elbette bir internet sitesi kurmak için sadece alan adını satın almanız yeterli değildir. Sitenizin yayın yapacağı bir sunucunuzun da olması gerekmektedir ki insanlar sizin sitenize bu sunucu üzerinden erişim sağlayabilsinler.

Sunucular, anlayacağınız üzere internet üzerinden erişim sağlayan kişilerin sitenizde yayınladığınız dosyalara ulaşmasını sağlayan özel donanımlardır. İnternet sitenizin yayın yapması için özel kendinize ait sunucu kullanabilirsiniz. Ancak bu, maliyeti yüksek bir işlem olacaktır. Dolayısıyla daha efektif olarak bu konuyu çözme adına sunucu firmaları kendi bünyelerindeki sunucuları talep eden kişilere kiralamaktadırlar. Bu kiralama işlemiyle bir firmaya ait sunucuda site yayını yapma işlemine hosting adı verilmektedir.

Piyasada çok sayıda hosting firması bulunmaktadır. Bu firmalardan sitenizin kapasitesine uygun bir sunucuyu kiralayarak siteyi yayına hazır hale getirmeniz gerekmektedir.

Sitemizin yayını için Drupal’i kurma işlemi

İnternet sitenizin yayın yapacağı alan adını ve sunucuları ayarladıktan sonra Drupal içerik yönetim sistemi dosyalarını sitenizin sunucusuna yüklemeniz gerekmektedir. Bu yükleme işlemini gerçekleştirdikten sonra sitenizin yayınını Drupal ile yapabilir ve dilediğiniz düzenlemeleri gerçekleştirebilirsiniz.

Drupal’i sitenize kurmak için ilk olarak yapmanız gereken işlem Drupal’in resmi internet sitesi üzerinden Drupal’in kurulum dosyalarını bilgisayarınıza indirmektir.

Dosyaları indirdikten sonra sitenizin sunucularının yer aldığı firmanın internet sitesinden bu sunucularda yer alan dosyaları kontrol ettiğiniz dosya yöneticisi veya bir FTP programı kullanarak sunucunuza dışarıdan erişim sağlayarak Drupal dosyalarının sitenizin sunucularına kurulması gerekmektedir. Ben daha pratik olması nedeniyle burada site sunucusu üzerinden kurma işlemini anlatacağım.

Hosting firmasında sunucu hesabınıza giriş yaparak sitenizin yer aldığı sunucu bilgilerine erişmelisiniz. Bu sunucu bilgileriyle eriştiğiniz sunucunun dosya yöneticisi üzerinden Drupal dosyalarını sitenize yüklemelisiniz.

Bu dosyaları Cpanel’de yer alan public.html klasörünün içerisine eksiksiz bir şekilde yüklemelisiniz. Drupal’in İngilizce sitesinden indirdiğiniz dosyalara özel olarak çeviri yapmadığınız takdirde yükleme ve sitenin genel ara yüzü İngilizce olacaktır. Bununla birlikte yükleme klasörünün Türkçe eklentileri de mevcuttur.

Bu dosyaları sitenize yükledikten sonra yine sunucunuz üzerinde yönetilmeye hazır bir veri tabanı oluşturmanız gerekmektedir. Bu veri tabanını da yine site dosyalarınızı yönettiğiniz Cpanel üzerinden oluşturabilirsiniz.

Oluşturduğunuz sitenin dosya yönetim sisteminde veri tabanları kısmından yeni bir veri tabanı oluşturup bu veri tabanında sitenizin kullanıcı adı ve şifrelerini de belirleyeceksiniz. Sonrasında veri tabanı oluşturma işleminin ardından sitenize adresiyle birlikte giriş yapabilirsiniz.

Sitenize girdikten sonra veri tabanı oluştururken belirlemiş olduğunuz kullanıcı adı ve şifrenizle çıkan ekranda Cpanel’de oluşturmuş olduğunuz veri tabanı bilgileriyle giriş yapmalısınız.

Burada site isminiz ve site e-postanız gibi kişisel bilgilerinizi de sisteme ekledikten sonra sitenize Drupal kurulumunu gerçekleştirmiş olacaksınız. Ardından dilediğiniz temayı sitenize ekleyerek Drupal üzerinden istediğiniz şekilde sitenize istediğiniz içeriği kolayca ekleyebilirsiniz.

Bir Yorum Yap