Güncel Haberler

BEYİN TÜMÖRÜ NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR? NASIL OLUŞUR?

beyin tumoru nedir belirtileri nelerdir nasil olusur 15990

Beyin tümörü yaş fark etmeksizin her yaşta yaşanabilecek ve bazen kritik sonuçlar doğurabilecek bir rahatsızlıktır. Ama erken teşhis ve tedavi ile üstesinden gelinemeyecek bir rahatsızlıkta değildir. Bunun için beyin tümörü nedir? Beyin tümörü belirtileri nelerdir? Beyin tümörü nasıl oluşur? Gibi soruların cevaplarını bilmeli ve beyin tümörüne karşı önlemimizi erkenden almalıyız.

Beyin Tümörü Nedir?

Beyin hücrelerinin yenilenme esnasında meydana gelen hücrelerin anormal şekilde büyüyerek bir kitle halini almasına beyin tümörü adı verilmiştir. Beyin tümörü kafatası içerisinde baskı ve basınca neden olmaktadır. Bu baskı ve basınç sonrası beyin fonksiyonel işlevlerini tam anlamıyla yerine getiremez.

Her yaşta görülebilmekte olan beyin tümöründe erken teşhis ve erken tedavi çok önemlidir. Beyin tümörleri iyi tümörler ve kötü tümörler olarak ikiye ayrılır yani her tümör öldürücü değildir. Kötü tümörlerde ise erken teşhis ve tedavi ile gelişmiş tıp sayesinde hayati risk teşkil eden tümörleri alt ederek tehlikeyi ortadan kaldırmak mümkündür.

Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Aslında beyin tümörü belirtileri tümörün şekli, boyutu, işlevi, kişinin yaşı ve bazı benzeri durumlardan dolayı beyin tümörü belirtileri kişiden kişiye değişebilmektedir. Ama eğer aşağıdaki rahatsızlıkları sık sık ve şiddetli bir şekilde yaşıyorsanız bir hekime görünmekte yarar var.

  • Ani duygu durum değişimleri, unutkanlık, kişilik bozuklukları.
  • Kol ve bacaklarda uyuşma ile birlikte halsizlik hissi.
  • Çift görme, bulanık görme gibi görme problemleri.
  • En önemlisi, şiddetli ve dayanılamaz baş ağrıları.
  • Sara nöbetleri ve bayılmalar.
  • Baş dönmesi, mide bulanması, kusma isteği.

Eğer burada belirtilen rahatsızlıklardan birçoğunu şiddetli ve sıkça yaşıyorsanız; kesinlikle bir doktora görünmeniz gerekmektedir. Unutmayın erken teşhis ve tedavi hayat kurtarır.

Beyin Tümörü Nasıl Oluşur?

Beyin tümörü iki farklı yol ile oluşur; ya vücutta farklı bir alanda oluşan tümör beyine sıçrar ya da direk beyinde oluşur ve yayılır.

Beyinde oluşan tümör ya iyi huylu tümördür ya da kötü huylu tümördür. Beyinde oluşur ve kısa sürede beyin içerisinde büyük bir alana yayılmaya çalışır.

Vücudun başka bir yerinde oluşan tümörün beyne sıçramasına ise metastatik tümör adı verilir. Akciğer, karaciğer, bağırsak, prostat ve mide gibi alanlarda büyümesi engellenmeyen tümör belirli bir büyüklükten sonra beyine sıçrar ve beyin tümörüne yol açar. Bu gibi vücudun diğer alanlarında oluşabilecek tümörlere karşıda erken önlem alınması beyine sıçrayacak büyüklüğe ulaşmaması açısından büyük arz etmektedir.

Bir Yorum Yap