Hukuk

Sigortalı Çalışan Kadın Nafaka Alabilir mi

sigortali calisan kadin nafaka alabilir mi 284

Boşanırken nafaka alabilmenin, bazı yasal şartları vardır. Bu konu üzerine en çok merak edilense, sigortalı çalışan kadın nafaka alabilir mi? sorusudur. Şartlara göre, sigortalı çalışan kadınlar da, nafaka alabilmektedir.

Sigortalı Çalışan Kadın Nafaka Alabilir mi
Sigortalı Çalışan Kadın Nafaka Alabilir mi

Modern yaşamın, insanların rahatlık ve konforu adına önemli getirileri vardır. Özellikle son zamanlarda yaşanan gelişmeler, insanların yaşam kalitesini büyük oranda arttırmıştır. Ancak, yaşanan bu gelişmelerin, olumlu yönleri olduğu kadar, olumsuz tarafları da vardır.

Yaşadığımız dönemde, eskiye nazaran boşanmaların arttığı gözlenmektedir. Boşanma, iki tarafın da hayatında köklü değişikliklere sebep olmaktadır. Kadınlar, olası bir boşanma durumunda maddiyat açısından daha çok sıkıntı çekmekte, evlilik süresince sahip olduğu imkanlara yine sahip olmak ve mağdur olmamak için, eşinden nafaka talebinde bulunmaktadır.

Sigortalı çalışan nafaka Alabilir mi

Çoğu kişi, sigortalı olarak çalışan kadınların nafaka alamayacağını düşünür. Ancak, çalışan kadın nafaka alabilir mi? diye araştırırsa, Boşanma Hukuku’na göre sigortalı olarak çalışan bayanların nafaka alabileceğini görür.

Kadınların, boşanırken eşlerinden talep ettikleri ve almaya hak kazandıkları nafakaya yoksulluk nafakası denir. Bu nafaka, hayatı birden değişen kadınların, maddi sıkıntı çekmesini önlemeye yöneliktir. Yasalarda belirtilen diğer şartlar da mevcutsa, çalışan kadın nafaka alabilir. Kadının nafaka alabilmesi için en öncelikli koşul, tabi ki nafaka talebinde bulunmasıdır.

Nafaka talebi sonrası, boşanma konusunda, erkeğe göre haklılığını da ispatlamalıdır. Yani boşanma, daha çok kadının değil, erkeğin kusurundan kaynaklanmış olmalıdır. Boşanma sonrası, kadının ani bir maddi değişim içine girecek ve fakirlik çekecek olması da, sigortalı çalışan kadınların nafaka alma şartlarıdır. Bu şartlar sağlandığında, çalışan kadın boşanırken eşinden nafaka talep edebilir, eşinin maddi durumuna göre de kendisine belirli bir miktar nafaka bağlanır. Ancak kadının nafaka alabilmesi için, boşanma davasının açılmasından itibaren bir yıl içerisinde nafaka talebinde bulunması gerekmektedir. Bir yıldan sonra kadın, nafaka hakkını yasal olarak kaybetmektedir.

Sigortalı çalışan kadın nafaka alabilir mi sorusuna evet cevabını verdik de, bazı kişiler, kadınların ne kadar nafaka alabileceğini de merak etmektedir. Nafaka ücretleri, boşanma nedenlerinden eşlerin maddi durumuna kadar birçok somut faktöre göre değişmektedir. İki tarafın da şartlarına ve kadının çalışma durumuna göre hakim, uygun bir nafaka miktarı belirlemektedir. 

Sigortalı olarak çalışan kadının nafaka alıp alamayacağı kadar, nafaka alan kadının çalışmaya başlaması durumunda nafaka alıp alamayacağı da merak edilmektedir. Boşanma davası neticesinde nafaka alan kadın eğer çalışmaya başlarsa, gerekli şartların varlığı durumunda nafaka alabilir. Eğer, çalıştığı işte, hayatını rahatlıkla sürdürebilecek bir maaş alıyorsa, nafaka miktarı da düşmektedir. Yani, çalışan kadının alacağı nafaka miktarı, maddi kazancıyla doğru orantılıdır.

Boşanma davasının konusuna göre, davayı hangi taraf açarsa açsın, kadın nafaka alma hakkına sahiptir. Bilinenin aksine, davayı açan taraf nafaka alamaz diye birşey yoktur. Gerçekten mağdur olan kadın, davayı açan taraf kendisi olsa bile, yoksulluk nafakası alabilmektedir.

Sigortalı çalışan kadın nafaka alabilir mi 2023, Sigortalı işe girince nafaka kesilir mi, Asgari ücretle çalışan kadın nafaka alabilir mi 2023, Nafaka alan kadın çalışmaya başlarsa, Sigortalı çalışan kadın nafaka alabilir mi 2023, Çocuğu olmayan kadın nafaka alabilir mi, Sigortalı işte çalışınca nafaka kesilir mi, Boşanma davasını kadın açarsa nafaka alabilir mi

Bir Yorum Yap