Hukuk

Tehdit Suçu

tehdit sucu 12273

Tehdit Suçu olarak adlandırılan eylem sözlü olarak ya da davranış yolu ile yapılabilir. Bu suç bir kimseye haksız bir zarar verileceğine dair bildirim yolu ile ortaya çıkar. Bu suç gerçek kişiler aleyhine işlenebilen bir suçtur. Tehdit suçuna yönelik hazırlanan kanunlarda kişinin manevi dünyası koruma altına alınır. Bundan dolayı da tüzel kişiler aleyhinde tehdit suçları işlenmesi söz konusu olmaz. Bu suçun hukuki niteliği tehlike arz etmesinden kaynaklanmaktadır. Fail bir tehdit gerçekleştirdiğinde harekete geçip geçmediğinin bir önemi olmamaktadır. Bu suça ilişkin dava zamanaşımı süresi bulunur. Tehdit suçunda dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Tehdit suçunda taraflar arasında uzlaştırma protokolünden yararlanılabilmektedir. Bu suç işlenirken ortaya çıkan tehdidin mağdurun iç huzurunu bozabilecek nitelikte olması gerekir. Mağdur tehdide bağlı olarak endişeye düşmeli ve bu durum özgür hareket etmesine engel teşkil etmelidir. Suçun unsurları bulunurken manevi unsuru genel kasttır.

İlginizi çekebilir: Dolandırıcılık Suçu

Tehdit Suçu TCK

Tehdit Suçu ile mağdura verilecek zararın haksız olması gerekir. Mağdur korkup endişeye kapılmalı ve özgürlüğü de bu sebeple kısıtlanmalıdır. Tehdit Suçu TCK ile bu suç için belirlenen yaptırımlar açıklanır. Tehdit suçunun şartlarının oluşup oluşmadığının anlaşılabilmesi için fail ve mağdur arasındaki olayların değerlendirilmesi gerekir. Karşılıklı söylenen sözler ve bunların söylenme nedenleri araştırma sırasında dikkate alınır. Bu süreçte dikkate alınacaklar arasında fail ve mağdurun kim oldukları ve kişilik özellikleri de yer alır. Bir kimsenin zarara ya da kötülüğe uğratılacağının belirtilmesi tehdit suçunun oluşması için gereklidir. Fail mağdura zarar vereceğine dair bildirim yaparken bunu sözlü olarak gerçekleştirebileceği gibi başka yollarla da olabilir. Tehdit ortaya çıktığında mağdurun iç huzurunda bozulma meydana getirmelidir. Mağdur korku ve endişeye kapıldığında tehdit suçu oluşur.

Tehdit Suçu Cezası

Tehdit Suçu çeşitli biçimlerde işlenebilir. Bu suç işlenirken direkt olarak mağdurun yüzüne söylenebilir. Bunun yanı sıra fail mağdura iletilmesi için başka bir kişi aracılığı ile hareket edebilir. Failin buradaki kastı iletmedir. Bundan dolayı da iletme kastı ile suçu işlemiş kabul edilir. Tehdit Suçu Cezası söz konusu olduğunda ise basit ya da nitelikli işlenmesine göre uygulanacak yaptırımlarda değişiklik olur. Basit tehdit suçunda mağdurun uğrayacağı zararın ağır nitelikte olmaması durumu söz konusudur. Basit tehdit suçları malvarlığına ya da yaşam hakkına yönelik olarak işlenebilir. Yaşam hakkına yönelik ortaya çıkan suçlarda uygulanan ceza 6 ay- 2 yıl arasında değişir. Malvarlığına yönelik olarak ortaya çıkacak basit tehdit suçunda ise 6 aya kadar hapis cezası veya adli para cezasının uygulandığı görülür. Bu suç sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan sağlık personeline karşı görevleri icabı işlenirse verilecek cezada yarı oranda artış söz konusu olur. Bu tür durumlarda hapis cezasına hükmedildiğinde cezanın ertelemesi uygulamasından fail faydalanamaz.

Tehdit Suçu Yargıtay Kararları

Tehdit Suçları işlenirken çeşitli yöntemlerden yararlanılabilir. Failin farklı uygulamaları kullanarak bu suçu işlemesi durumunda suçun ağırlaştırılarak işlenmesi söz konusu olur. Tehdit suçunu nitelikli hale getiren ve daha ağır ceza verilmesine yol açan eylemler arasında silahla tehdit etmek , kendini tanınmayacak hale sokarak tehdit etmek , suçu birden fazla kişi ile birlikte işlemek gibi durumlar yer alır. Ayrıca fail imzasız mektup göndererek , örgüt ismi kullanarak ya da özel işareteler yoluyla da bu suçu işleyebilir. Tehdit Suçu Yargıtay Kararları incelendiğinde bu suça istinaden HAGB uygulamasının yapıldığı görülür. Bu suça istinaden hapis cezasına hükmedilmiş ise ve koşulların da sağlanması durumunda hapis cezasının para cezasına çevrilebilmesi mümkün olur. Bunun yanı sıra erteleme kararı da bu suça yönelik olarak alınabilen kararlar arasında yer alır.

Sıkça Sorulan Sorular

Tehdit Suçu Nedir ?

Bu suç bir kimseye haksız bir zarar verileceğine dair bildirim yolu ile ortaya çıkar.

Tehdit Suçu Cezası Nedir ?

Yaşam hakkına yönelik ortaya çıkan suçlarda uygulanan ceza 6 ay- 2 yıl arasında değişir. Malvarlığına yönelik olarak ortaya çıkacak basit tehdit suçunda ise 6 aya kadar hapis cezası veya adli para cezasının uygulandığı görülür.

Tehdit Suçu Hapis Cezası Paraya Çevrilir Mi ?

Bu suça istinaden hapis cezasına hükmedilmiş ise ve koşulların da sağlanması durumunda hapis cezasının para cezasına çevrilebilmesi mümkün olur.

Bir Yorum Yap