Toplumsal yaşamdaki düzenlemeler hukuk kuralları aracılığı ile yapılır. Hukuk bilimsel bir disiplin olması ve kendine has bir dile sahip bulunması ile toplum yaşamı açısından hayati bir önem taşır. Kişilerin bir suça istinaden mahkemelerde yargılanmasının ardından bu suç için uygun görülen cezayı alması söz konusu olabilir. Hükümlü olarak adlandırılacak bireyler suçlarının karşılığında bir cezaya tabi olduklarında bunu çeşitli infaz kurumlarında çekmek durumunda kalırlar. 5275 Sayılı Kanun ile ceza ve güvenlik tedbirlerine yönelik olarak yapılan uygulamalara bir düzenleme getirilir. Ceza ve güvenlik tedbirleri uygulanırken herkese eşit muamele yapılması esas alınır. Hukuk devleti olmanın gerekleri arasında yer alan bu durum mahkemeler karşısında herkese eşit davranılmasını zorunlu tutar. Kişi bir suça yönelik olarak ceza alacağı zaman koşulların sağlanmış olması gerekir.
İlginizi çekebilir: Terörle Mücadele Kanunu
5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun
5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun uygulanırken bu çalışma sırasında bazı ilkelere göre hareket edilir. 5275 Sayılı Kanunla amaçlananlar arasında ceza ve güvenlik tedbirlerinin uygulanmasına bir düzenleme getirmek yer alır. Bu tedbirlerin amaçları arasında toplumun korunması vardır. Ayrıca hükümlülerin suç işlemesini engellemek ve onun ıslah edilmesi konusunda kendisine destek olmak da hedefler arasındadır. Hükümlü olarak adlandırılan ve çeşitli suçlara istinaden ceza alabilen kişilerin cezaları infaz edileceği zaman adalet kavramının önemi daha fazla öne çıkar. Bunan dolayı da adalete uygun davranılması zorunlu olur. Hükümlü olarak tanımlanan kişilerin cezaları infaz edileceği zaman onların da uymakla yükümlü oldukları kanun ve yönetmeliklerden söz etmek gerekir. Ceza infaz kurumları söz konusu olduğunda açık ceza infaz kurumları , kapalı ceza infaz kurumlarından bahsetmek gerekir. Ayrıca kadın ya da çocukların kalabileceği ceza infaz kurumları da ayrıdır.
5275 Sayılı Kanun 105/A
5275 Sayılı Kanunun uyarınca ceza ve güvenlik tedbirlerine bazı düzenlemeler getirilir. 5275 Sayılı Kanun 105/A ise denetimli serbestlikten bahseder. Denetimli serbestlik uygulaması ile bazı mahkumların koşulları sağlaması durumunda toplum içerisinde yaşaması gerçekleştirilir. Bu sayede mahkûmun ailesi ile birlikte olması sağlanırken uygulanan tedbirler kapsamında cezasını toplum içerisinde çekmesi amaçlanır. Bu sayede mahkûmun ıslah edilmesine yönelik olarak bir çalışma yapılmış olur. Kişi bazı suçları işlemesi durumunda ve koşulları da sağladığı takdirde bu haktan yararlanabilir. Bu sayede toplum içerisinde ıslah olması için cezasının kalanını bu ortamda çeker. Bu süre içerisinde ise denetim altında tutulur. Bu kanun maddesi ile hükümlünün sosyal yaşama adaptasyonunun kolaylaşması amaç edinilir. Aynı zamanda da aileleri ile olan bağları da korunur.
5275 Sayılı Kanun Maddeleri Değişikliği
5275 Sayılı Kanun Maddeleri Değişikliği hakkında söylenebilecekler ise şu şekildedir. Bu kanun maddesine ekleme yapılmış ve geçici 6. Maddeye istinaden de belli bir tarihten önce işlenen suçlar açısından bazı değişiklikler ilave edilmiştir. 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar söz konusu olduğunda bu durum geçerli olur. Bu tarihten önce işlenen suçlarda ayrı bir düzenleme yapılırken denetimli serbestlik ve infaz uygulamasında farklılıklar söz konusu olmuştur. Yeni düzenleme uyarınca denetimli serbestlikten yararlanmaya hak kazananlar için süre 3 yıldır. Bazı mahkumlar açısından ise cezalarının yarısını herhangi bir ceza infaz kurumunda çekmeleri durumunda koşullu salıverilme hükümlerinden faydalanmalarına izin verilmektedir. Hükümlülerin bu kanundan yararlanabilmelerinin koşullarından biri ise 30.03.2020 tarihinden önce suç işlemiş olmalarıdır. Bu haklardan yararlanabilmek için mahkûmun cezaevine girmiş olması gerekir. 5275 Sayılı Kanunla ceza ve güvenlik tedbirleri uygulaması sırasında adil olmaya gayret edilir.
Sıkça Sorulan Sorular
5275 Sayılı Nedir ?
5275 Sayılı Kanunla ceza ve güvenlik tedbirlerine yönelik olarak yapılan uygulamalara bir düzenleme getirilir.
5275 Sayılı Kanun 105/A Nedir?
5275 Sayılı Kanun 105/A denetimli serbestliktir. Denetimli serbestlik uygulaması ile bazı mahkumların koşulları sağlaması durumunda toplum içerisinde yaşaması gerçekleştirilir.
5275 Sayılı Kanun Maddeleri Değişikliği Nedir ?
Bu kanun maddesine ekleme yapılmış ve geçici 6. Maddeye istinaden de belli bir tarihten önce işlenen suçlar açısından bazı değişiklikler ilave edilmiştir.
Bir Yorum Yap