Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar

Bu yazımız hesap işletim ücreti almayan bankalar başlıklı olacaktır. Bankaların birçoğu hesap işletim ücreti almaktadır. Kullanıcıların hemen hemen hepsinin muzdarip olduğu konulardan biri olan banka hesap işletim ücreti istenmeyen durum olarak karşımızda çıkmaktadır.

Hatta zaten paramız dijital olarak bankada dururken işletildiği için, hesap işletim ücreti neden alınır sorusu insanın aklına gelmektedir. Banka kullanıcıları işlem ücreti almayan bankalar listesi arayışlarına girerek bu bankaları kullanma eğiliminde olmaktadırlar.

Banka hesap işletim ücreti almayan bankalar yılında şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Yapı Kredi Bankası
  • Enpara.com
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  • CEPTETEB
  • Senin Bankan

Bilindiği üzere Türkiye’de bankacılık hizmetlerini sürdüren kamu ve özel bankaları arasında bazı kuruluşlar, müşterilerinden hesap işletim ücreti adında bazı para taleplerinde bulunurken bazılarında ise böyle bir ücret uygulaması bulunmamaktadır. Bu konuda mevcut bankanızda bulunan mevduat ya da diğer hesaplarınız için herhangi bir işletim ücreti alınıp alınmadığını, bankanızın müşteri temsilcisini arayarak anında öğrenebilirsiniz.

Bankalar yaptıkları işlemler karşılığında müşterilerinden belirli tutarlarda ücret talep ederler. Ancak hesap işletim ücreti alma hakları yargı kararı ile yürütmesi durdurulmuştur. Bazı bankalar farklı isimler altında bu ücretleri tekrardan talep edebiliyor. Bazı bankalar ise bu ücreti hiç almıyor. Hatta EFT ve havale gibi işlemleri bile masrafsız olarak yapan bankalar bulunuyor. Bu alanda hesap işletim ücreti almayan bankalar listesinde seçenekler gün geçtikten artıyor. Bankalar farklı işlemlerden müşterilerinden kestikleri masraflar nedeni ile bireyler kullandıkları bankalarını değiştirebiliyor.

Hesap İşletim Ücreti Neden Alınır?

Banka müşterilerinden alınan hesap işletim ücreti için bazı koşullar bulunmaktadır. Peki hesap işletim ücreti neden alınır ? Özellikle kamu ve özel banka olması fark etmeksizin herhangi bir bankada vadesiz hesap açmak istediğinizde, banka tarafından sizden hesap işletim ücreti talep edilebilmektedir.

Hesap işletim ücreti, özellikle bankalarda vadesiz ya da vadeli hesabı bulunan müşterilerin belirli dönemlerde ödemek durumunda olduğu ücretlerdir. Bankanın müşterisine vermiş olduğu kredi veya banka kartı gibi hizmetlerin kullanılmasına karşılık alınan işlem ücreti olan bu kesintiler, bazı bankalarda mevcut iken bazılarında ise banka müşterilerinden böyle bir ücret talebinde bulunulmamaktadır.

Bankada özellikle vadeli hesabı bulunan bireysel müşterilerden talep edilen hesap işletim ücretinin kesilme zamanları, genellikle yıllık, üç aylık altı aylık veya her ay olacak şekilde gerçekleşebilmektedir. Söz konusu periyodik zaman aralığı bir kere belirlendikten sonra, banka sistemleri tarafından müşterinin hesabından düzenli olarak otomatik olacak şekilde para kesintisi yapılmaktadır.

Hesap İşletim Ücreti Ödememek İçin Ne Yapılır?

Bankaya hesap işletim ücreti ödememek isteyen vatandaşların, öncelikle vadeli ya da vadesiz hesabı bulunan yani müşterisi olduğu bankanın böyle bir uygulaması olup olmadığını araştırması gerekmektedir. Söz konusu ücretin hesaptan kesilme koşulları, her bankada aynı değildir.

Dolayısıyla bir bankadan bir diğerine göre müşterilerden alınan hesap işletim ücreti tutarlarında da değişiklikler söz konusu olabilmektedir. Hesap işletim ücreti ödememek için bankanın ücretsiz hizmetlerine başvuruda bulunulması şarttır.

Bu tür ücretleri ödemek istemeyen vatandaşların, bankların bireysel müşterilerine sunduğu ücretsiz hizmetleri tercih etmeleri gerekmektedir. Örneğin Türkiye bankacılık sektöründe faaliyetlerini sürdüren kamu ve özel bankalarda, müşterilerin ücret ödemeden ve aidat derdi olmadan kullanabilecekleri aidatsız kredi kartları bulunmaktadır.

Bu tür hizmetlere geçiş yaparak hesap işletim ücreti ödeme sorunundan kurtulabilirsiniz. Aynı şekilde müşterilerine hesap işletim ücreti ödetmeyen bankalara da geçiş yapabilirsiniz.

Ayrıca borç kapatma kredisi veren bankalara yazımızdan bakabilirsiniz.

Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar

Hesap işletim ücreti almayan bankalar, son dönemde vatandaşların en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Bankacılık hizmeti eren bazı kuruluşlarda, bankacılık hizmetlerinden yararlanan müşterilerden hesap işletim ücreti talep edilirken bazılarında bu tür bir talep mevcut olmuyor. Müşeterilerine şubesiz ve dijital bankacılık hizmetleri ile bankacılık hizmeti sunan şu bankaların müşterilerinden hesap işletim ücreti almadığı biliniyor:

  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  • Yapı Kredi Bankası
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • CEPTETEB
  • Senin Bankan
  • Enpara.com

Hesap İşletim Ücreti Alınmayan Hizmetler Nelerdir?

Hesap işletim ücreti almayan bankalar
Hesap işletim ücreti almayan bankalar

Müşterilerden hesap işletim ücreti alınmayan hizmetler, banka müşterilerinin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Banka müşterilerine sunulan vadeli mevduat hesapları, döviz hesabı, altın hesabı, kredi ve banka kartları gibi bankacılık ürünlerinin kullanımından doğan işlemlerde belirli oranda ücretler alınmaktadır. Öte yandan;

  • Otomatik fatura ödeme talimatı vermek
  • Maaş anlaşması ile maaşların yattığı vadesiz hesaplar
  • Vadesiz altın hesapları
  • 25 yaşından küçük müşterilere sunulan hizmetler

gibi bankacılık hizmetlerinde müşterilerden hesap işletim ücreti talep edilmemektedir.

Hesap işletim ücreti neden alınır sorusuna da cevap verdiğimiz yazımızda hesap işletim ücreti almayan bankalar 2023 yılında hangileridir görmüş olduk.

Vadesiz Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar

Hemen hemen her banka kendi bünyesinde açılan tüm vadesiz hesaplarda yapılan masraflar ve yıllık ücretler karşılığında belirli ücretler keserler. Genel itibari ile bu masraflar hesap işletim ücreti olarak tanımlanır. Ancak bankalar tercih edilebilir olmak için bu şekilde hesap işletim ücreti almamaya başladı.

BDDK her yıl EFT ve havale masrafları alanında tavan ve taban sınırlar belirlenmiştir. Ancak hesap işletim ücreti almayan bankalar listesinde bu masrafları müşterilerine yansıtmayan bankalarda bulunuyor. Bankanızın aldığı hesap işletim ücretlerini gerekli yerlere başvuru yaparak geri almanızda mümkündür. Ancak bu tür sorunlarla uğraşmak yerine masraf almayan bankaları tercih ederek işlemlerinizi masrafsız bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Genel itibari ile hesap işletim ücreti almayan bankalar listesinde ilk sırayı Enpara.com adresi çekiyor. Aktif ya da pasif olsun bu banka üzerinden hiçbir masraf ödenmiyor. Genel itibari ile dijital bir platform olan enpara.com, şubesiz banka özelliği taşıyor. Bu nedenle de müşterilerinden hiçbir masraf almıyor. QNB Finansbank müşterilerinin işlemlerini kolaylaştırmak için hesap işletim ücreti almayan bankalar arasında yer alır. CardFinans Nakit Banka Kartı da bu şekilde bir kullanıma sahiptir. Döviz hesabı dahil bu kart üzerinden vadesiz hesaplarda yıllık ücreti ve hesap işlem ücreti almıyor. Bu kart üzerinden para puan kazanma imkanı da bulunur.

Havale Ücreti Almayan Bankalar

Dijital bankacılıklardan biri olan Cepte TEB Hesap işletim ücreti almayan bankalar listesinde yer alıyor. Hesap işletim ücreti ve yıllık üyelik ücreti talep etmeyen bu banka döviz hesabı üzerinden de hesap işletim ücreti talep etmez. Bunların yanında faizsiz bankacılık sistemi olan Albarak Türk Katılım Bankası da müşterilerinden bu masrafları almayan bankalar arasında yer alıyor. Döviz hesabı dahil hiçbir hesabından masraf almıyor.

Türkiye Finans Katılım Bankası da müşterilerinden hesap işletim ücreti almaz. Kuveyt Türk katılım bankası da işletim ücretini kaldırmış bir banka olmaktadır. Ülkemizde 30’dan fazla banka bulunuyor. Bu sayılan bankalar herhangi bir ücret almaz. Diğer bankalar üzerinden de otomatik ödeme talimatları vererek hesap işletim ücretlerinin alınmamasını sağlayabilirsiniz.

Hesap işletim ücretinin yanı sıra havale ve EFT gibi işlemler içinde herhangi bir masraf almayan pek çok banka bulunuyor. Bu alanda Hesap işletim ücreti almayan bankalar listesinde olan pek çok banka enpara, Kuveyt Türk, seninbankan.com, Albaraka Türk, Fibanka, Cepte TEP bankaları üzerinden de EFT ve havale işlemleri için herhangi bir ücret alınmıyor. Bu bankalar dışında tüm bankalar para gönderme işlemleri için ücret alırlar.

Bazı bankalar sadece özel müşterileri için ücret almaz. Hatta hesabınız aktif olduğu süre boyunca kart aidatı da alınır. Bankanız ile iletişime geçerek bu masrafların alınmamasını talep edebilirsiniz. Hesabınız bulunduğu bankada maaşınız yok ise masraf almayan bankalar üzerinden işlemlerinizi yapmak için hesabınızı taşıyabilirsiniz. Daha avantajlı hizmet sunan bankaları tercih ederek masraflarınızı minimuma indirebilirsiniz. Listede yer alan bankalara üzerine hesaplarınızı taşıyarak bankacılık işlemlerinizde masrafları azaltabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Hesap işletim ücreti neden alınıyor ?

Bankalar verdiklerini düşündükleri hizmetlerin karşılığında ücretler istemektedirler.

Hesap işletim ücretini hangi bankalar almıyor

Yapıkredi, enpara, cepteteb ve yazımızda anlattığımız diğer bankalar.

Hangi işlemlerden ücret alınmıyor

Otomatik fatura ödeme, vadesiz altın , maaş anlaşması ve diğer yazımızdaki bilgiler.

1 Yorum

Bir Yorum Yap