Kosgeb Nace Kodları

Devlet yeni iş kuran girişimciler için bazı destekler vermektedir. Bunlardan biri de KOSGEB destekleridir. Faizsiz olarak geri ödemeli ya da doğrudan hibe olarak farklı iş kollarında farklı destekler sunulmaktadır. Özellikle yeni girişimciler KOSGEB nace kodları araştırmaları yaparak faaliyette bulunmayı planladıkları sektörle ilgi devlet desteği alıp alamayacaklarını kontrol edebilirler. KOSGEB pek çok alanda farklı meslek dallarına iş kurma aşamasında faizsiz kredi ve hibe desteği vermektedir. KOSGEB nace kodlarının yanında bir üst segment olarak nace tipleri bulunur. Bu tipler iş kollarına göre kategorize edilmiştir.

İlginizi çekebilir:

Nace Kodu Nedir ?

Nace kodu Avrupa’da ekonomik faaliyetlerle ilgili istatistik üretilmesi ve yayılması için başvurulan bir kaynaktır. Bu uygulama ISIC ile de bağlantılıdır. İş yerlerinin çalıştıkları alana göre tehlike sınıflarını belirleyen bu sistem altı haneli bir koddan oluşuyor. Bundan dolayı altılı faaliyet kodu olarak ta tanımlanabilir. Bu kodlar bazı kurumlar tarafından işyerinin tehlike derecesini öğrenmek amaçlı da kullanılmaktadır. KOSGEB kapsamında ise meslek gruplarına ait bir kodlama için kullanılır. Bu alanda KOSGEB nace kodları 4 ya da 6 haneli olabiliyor. KOSGEB kapsamından kullanılan Nace kodları devlet desteği alabilecek sektörler hakkında bir kodlama sistemidir. Pek çok girişimci bu desteklerden faydalanıyor. Bu destekler hemen hemen her sektöre yardımcı olacak farklı programları barındırmaktadır. Girişimciler kendi sektörleri ile ilgili araştırmalar yaparken bu kodlar sayesinde işlemlerini daha pratik bir şekilde halledebiliyor.

Nace Kodu Kosgeb

KOSGEB farklı destek programları ile girişimcilere destek veriyor. Bunlar arasındaki nace tipleri içerisinde geleneksel girişimci destek programı, ileri düzeyde girişimci programı, işletme geliştirme, büyüme ve uluslararası deskler, İŞGEM ve TEKMER programları sunulan bu destekler arasında yer alıyor. Her dönemde farklı sektörler için farklı destek programları gündeme gelebilmektedir. Devlet tarafından desteklenen sektörler arasında bilgi ve iletişim, finans ve sigorta faaliyetleri, imalat sektörü, inşaat sektörü, konaklama ve yiyecek, madencilik ve taş ocakçılığı, su temini faaliyetleri, topran ve perakende sektörü gibi alanlar yer alıyor.

Elektrik motoru imalatı planlayan bir girişimci KOSGEB nace kodları araştırması yaparken nace tipi olarak C tipi kategorisine bakmalıdır. Nace kodu kısmında ise 27.1 olmalıdır. Nace kodu ile arama yaparken 27.11.03 kodu ile KOSGEB hibe desteği araması yapılır. Ancak C kategorisi ileti teknolojiye sahip iş fikirlerini kapsıyor. Bu nedenle bu desteğe başvurmak isteyenler ileri girişimci eğitimi alması gereklidir. Kurmak istenilen iş ileri girişimci faaliyet tablosunda bulunmuyor ise Geleneksel girişimci eğitimi tamamlayarak destek başvuruları yapılabilir.

Nace Kodu Listesi

KOSGEB genel itibari ile 14 farklı sektöre uygun destekleme programları veriyor. Geleneksel ve İleri Girişimcilik kapsamında 60 bin TL’den başlayan destekleme paketleri 370 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu alanda KOSGEB nace kodları listesinde pek çok farklı sektör bulunuyor. Hibe miktarları değişmektedir. Bu hibelerle desteklenen girişimciler gerçekleştirecekleri projeleri ile nitelikli şirketlerin ve istihdamın artırılması hedeflenmektedir. Bu süreçte nace kodları belirli bir sistem oluşturuyor. Nace kodu listesi ilk etapta harf ile kodlanır. Harfeler ana sektörleri tanımlar. Bu kodlara nice tipleridir. Her sektöre ait bir nace tipi bulunur. Madencilik için nace tipi B olurken inşaat sektöründe F olmaktadır.

İş kurmak isteyen girişimciler KOSGEB üzerinden destek almak için Nace kodu öğrenmelidir. Bunun için üst ve alt Nace kodu belirlenmelidir. Tüm bu kriterler ortaya altı haneli bir kod çıkarır. Bu da nace kodu listsinde Nace REV2 Kodu olarak geçer. Nace tipi ana kategori nace kodu ise faaliyet alanı olarak tanımlamak mümkün olacaktır.

Nace Kodu Listesi Nedir ?

KOSGEB genel itibari ile 14 farklı sektöre uygun destekleme programları veriyor. Geleneksel ve İleri Girişimcilik kapsamında 60 bin TL’den başlayan destekleme paketleri 370 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

Nace Kodu Nedir ?

Nace kodu Avrupa’da ekonomik faaliyetlerle ilgili istatistik üretilmesi ve yayılması için başvurulan bir kaynaktır. Bu uygulama ISIC ile de bağlantılıdır.

Bir Yorum Yap