Ramazan

Ramazanda Kilo Almak

ramazanda kilo almak 7430

Ramazan ayında beslenme alışkanlıkları tamamen değişiyor. Hareketin azalması da eklenince ramazanda kilo almak kaçınılmaz oluyor. Ancak dengeli beslenme yöntemleri takip ederek kilo almanın önüne geçilebiliyor. Oruç tutmanın sağlık için çok önemli faydaları bulunuyor. Özellikle üç günlük orucun ardından bağışıklık sistemi içerisinde akyuvar oluşumunun tetiklendiğini ifade eden uzmanlar, bu şekilde bağışıklık sisteminin tamamen yenilendiğine dikkatleri çekiyor. Bu faydaları elde etmek için ise 14- 16 saat süren bu zaman diliminin sonunda doğru bir beslenme şeklini takip etmek önemlidir. İftar ve sahur arasında yeterli sıvı, tuz ve besin alımı ile halsizlik, unutkanlık, yorgunluk, dalgınlık, sinirlilik, şişlik, kan basıncının düşmemesi gibi olumsuzluklar yaşanmayacaktır.

İlginizi çekebilir: Bursa Kebap Evi İftar Menüsü

Ramazan Ayında Yapılan Beslenme Hataları

Genel olarak üç öğün olan beslenme şekli ramazan ayında ikiye düşer. Öğün sayısı değişse de günlük alınması gereken vitamin, mineral, protein, yağ ve karbonhidrat oranları aynıdır. İftar ve sahur sofralarına bu oranları akıllı bir şekilde bölerek ramazanda kilo almak sorununun önüne geçilebilir. Özellikle iftarda çok ve hızlı yemek midede ağırlık oluşturur. Bulandı, kabızlık ve gaz sorunlarını beraberinde getirir. Su içmek çok önemli olsa da yemek arasında su içmek sindirimin güçleşmesine neden olacaktır. Hatta iftarda yenen ağır yemekler ardından sahura hiç kalkmadan oruç tutmak midenin daha fazla zorlanması ve çeşitli mide rahatsızlıklarına bile neden olabilir.

Ramazanda Sağlıklı İftar ve Sahur Menüleri

Ramazanda beslenme alışkanlığı oluştururken besin değeri yüksek kaliteli besinlerin öne çıkarılması gereklidir. İftar bir bardak su ile başlanabilir. İftariyeliklerle oruç açılabilir. Ardından çorba içilmeli ve kısa bir ara verilerek ana yemek olarak ızgara et, hafif sebze yemekleri yanında salata ve yoğurt tercih edilebilir. İftar ve sahur arasında ramazanda kilo almak gibi olumsuzluklarla karşılamamak için meyve yenebilir, bol bol su içilebilir. Sahurda ise peynir, bal, domates, reçel gibi kahvaltılıklara yer verilebilir. Az yağlı börekler, makarnalar sofralarda kullanılabilir. Özellikle sahurda çay içilmesi susuzluğa neden olacağı için sahurda çay tüketilmemelidir. Taze meyve suları ya da hoşaflar içecek olarak daha sağlıklı seçimler olacaktır.

Ramazanda Nasıl Kilo Alınır ?

Yeme alışkanlıkları herkesin farklı olsa da ramazan ayında iftar ve sahur rutininde devam eder. Oruç tutacak kişiler bazı durumlarda kontrolü kaybederek ya çok fazla kilo verebiliyor. Ya da çok fazla kilo alabiliyor. Beslenme uzmanları orucun sağlığınıza fayda sağlaması için bu ayda beslenme takviminin iyi yönetilmesi gerektiğini vurguluyor. İftar ve sahurda dengeli beslenmek çok önemlidir. Amaç kiloyu sabit tutmak olmalıdır. Kilo vermek kadar ramazanda kilo almak ta sağlıklı olmayacaktır. Beslenme uzmanları özellikle dehidrasyon için oruç öncesinde ve sonrasında iki litre su tüketilmesinin önemli olduğuna dikkat çekiyor. Kızartılmış, kaymaklı, kremalı, şekerli ağır yiyeceklerden özellikle uzak durulmalıdır. Sahurda yavaş sindirilen ve gün boyu fayda sağlayacak lifli besinlere öncelik verilmelidir. Özellikle kahvaltı tarzında bir sahur menüsü midenizin gün boyunca rahatsız olmasının önüne geçecektir.

İftarda çorba ile hafif bir başlangıç yapılabilir. Midenin bir süre dinlendirilmesinin ardından az baharatlı, az tuzlu ana yemeklere geçilir. Tam tahılların eşlik ettiği iftar menüsü sağlıklı bir beslenme şekli olacaktır. Özellikle ramazan ayında çay ve kahve gibi kafeinli yiyeceklerin tüketiminin sınırlandırılması gereklidir. Bunlar vücutta özelikle sıvı kaybına neden olabilir. Bu da ramazanda kilo almak gibi olumsuzluklar başta olmak üzere farklı sağlık sorunları ortaya çıkarabilir. İftar sonrasında özellikle yemekten birkaç saat sonra meyve porsiyonları tüketilebilir. Süt, yoğurt özellikle de kefir tüketimi ve ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tüketilerek sağlıklı bir beslenme tablosu elde edilebilir.

İlginizi çekebilir:  İkea İftar Menüsü 2023

Bir Yorum Yap